Κυριακή, Απριλίου 12, 2009

ΠΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Νο1...

...μέρες που είναι...

Όταν δεν μπορείς να αλλάξεις το αποτέλεσμα υποκρίνεσαι ότι το αποδέχεσαι, επιχειρείς να το μειώσεις και στη συνέχεια να το ακυρώσεις.
Αυτό είναι το δόγμα που φαίνεται να επικρατεί στους κύκλους και τα συμφέροντα που με πρωτοφανή σε αθλιότητες τρόπο, επιχείρησαν να ελέγξουν και να ταπεινώσουν ένα μεγάλο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ηγεσία του.

Τριάντα τρία χρόνια στο ΠΑΣΟΚ μπορώ να ισχυριστώ ότι έζησα, είδα, άκουσα και έμαθα πολλά. Βίωσα στιγμές ανάτασης και δημιουργίας αλλά και στιγμές ήττας και απαξίωσης. Η κάθε εποχή με τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, η εκάστοτε συγκυρία με τους ανθρώπους της στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Όλα διαφορετικά αλλά ταυτοχρόνως ίδια, με την έννοια ότι οι βασικές παράμετροι παραμένουν, και θα παραμένουν όσο υπάρχει πολιτική, αναλλοίωτες.

Όποιος πιστεύει ότι η ανάταξη του διαλυμένου παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας μπορεί να γίνει με όρους εκλογικού αποτελέσματος και μόνο, κάνει τραγικό λάθος. Όποιος πιστεύει ότι τα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αναδιανομής του εισοδήματος, της διαφάνειας, της αποκατάστασης και διεύρυνσης των δημοκρατικών θεσμών, είναι υπόθεση αποφάσεων της επόμενης κυβέρνησης και μόνο, είναι μακριά νυχτωμένος. Όποιος πιστεύει ότι το σύμπλεγμα των συμφερόντων που καταδυναστεύει τη χώρα σε οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό επίπεδο και απομυζά το αποτέλεσμα της καθημερινής προσπάθειας εκατομμυρίων Ελλήνων, θα αποδεχθεί καινούργιους όρους επειδή αυτό επιτάσσει η λαϊκή βούληση, είναι τουλάχιστον αφελής.

Ισχυρίζομαι το αυτονόητο. Αυτοί που έκριναν ότι ο Καραμανλής είναι ο ιδανικός εκπρόσωπος των συμφερόντων τους και του παρέχουν μέχρι σήμερα σκανδαλώδη και αήθη ασυλία και προστασία, αυτοί που έκριναν πως ο Παπανδρέου είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντά τους επειδή δεν «μπήκε στο ύφασμά τους» και επιχείρησαν να τον τελειώσουν πολιτικά και κυρίως να τον εξευτελίσουν, είναι εδώ, είναι παρόντες με τα μέσα και τους ποικιλόχρωμους υπηρέτες τους σε όλα τα επίπεδα και χώρους.

Το καινούργιο μοτίβο φαίνεται να είναι η επιφανειακή αποδοχή της αναπόφευκτης πολιτικής αλλαγής. Σε δεύτερο επίπεδο είναι η προσπάθεια μείωσης της έκτασης αυτής της αλλαγής. Γι΄ αυτό άλλωστε μέχρι και την ημέρα των εκλογών θα εγείρουν "ανησυχίες" και "αμφιβολίες" για τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ και του Παπανδρέου να ανταποκριθούν… Σε τρίτο επίπεδο θα εκβιάσουν την προώθηση σε καίριες θέσεις στη νέα πολιτική πραγματικότητα των προσώπων που θεωρούνται ικανά και πρόθυμα να λειτουργήσουν σε όφελος των συμφερόντων τους.

Το έργο έχει ξαναπαιχτεί, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με πλήρη αποτυχία...

Τα πάντα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και από την εγρήγορση των πολιτών.

Και βεβαίως εξαρτώνται και από την διαθεσιμότητα ή όχι κάποιων μέσα στο ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσουν ως σύγχρονοι Νενέκοι.

7 σχόλια:

blogger είπε...

Ούτε συνεννοημένοι να ήμασταν, Αλέκο.
Βέβαια με τη δυνατή σου γραφή περνάς καλύτερα το μήνυμα και το αναδημοσιεύω πάραυτα!

Και περιμένω και την επόμενη επιστολή..

Δημήτρης είπε...

Αλέκο, αυτή την φορά η συνείδηση του συλλογικού ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να επιτρεψει σε λαθρεπιβάτες να μετατρέψουν το Κίνημα σε όχημα των προσωπικών φιλοδοξιών τους.
Από την πρώτη ημέρα, Φωτιά και Τσεκούρι, σε όποιον το αποτολμήσει.
Επιτέλους, είναι τέτοια και τόσα τα προβλήματα της Ελλάδας, που θα αντιμετωπίσει ο ΓΑΠ, ώστε δεν υπάρχει η πολυτέλεια της εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών. Τώρα ή θα στρατευθούμε όλοι στην τιτάνια προσπάθεια ανάταξης της χώρας, αιρόμενοι πάνω από τα στενά συμφέροντα μας ή επί των ημερών ΠΑΣΟΚ θα βουλιάξει η Ελλάδα.
Όποιος δεν μπορεί, όποιος δεν αντέχει, όποιος είναι δίβουλος, ας παραμερίσει.
Το εγχείρημα είναι ανάλογο του 1981, μόνον που τώρα οι όροι και οι συνθήκες, μετά την καραμανλική λαίλαπα, είναι απείρως δυσκολότερες.
Το ΠΑΣΟΚ της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς στην πατρίδα και τον λαό, πρέπει τώρα να εγερθεί και να μην επιτρέψει στους πονηρούς της στιγμής να το χειραγωγήσουν.
Αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να ητηθεί ξανά...

alzap είπε...

@krogias:
Διάβασα το δικό σου ποστ. Όμοιοι προβληματισμοί την ίδια χρονική συγκυρία.
Άντε τώρα να πείσεις ότι δεν μας τα έδωσαν έτοιμα αυτοί που μας...πληρώνουν.
:-))

@Δημήτρης:
'Οπως ακριβώς τα λες!

Ανώνυμος είπε...

Αλέκο καλημέρα. Πάντα πρωτόπορος,ενα κείμενο που πρέπει να τεθεί σε όλους τους Τομείς και σε όλους αυτούς που καθημερινά λυμαίνονται το Κόμμα.
Πολύ σοφά του αποκαλείς Νενέκους, αυτά τα ρομποτάκια όμως εχουν ρόλο εκτελεστικό ή αποφασίζουν για όλους.
Και σε περιόδο κρίσεως όπως η σημερινή θα βρεθούν για μια ακόμη φορά στα ύπατα πολιτικά αξιώματα.
Συντροφέ μου καθημερινά επιβεβαιώνεις την αποψή μας για σένα αλλά κύρια τις πολιτικές σου και πολιτικές μας αναφορές.

την καλημέρα μου
tzina

kons Papa είπε...

Καλημέρα..
Πολύ σωστά ολα οσα λες. . ΟΜΩΣ. ειναι επικίνδυνο για το μέλλον του τόπου και του Πασοκ, να φταίνει οι "αλλοι" μονο. Αν δεν κατανοήσουμε. αν δεν εχουμε το θάρρος εμεις πρώτοι να κριτικάρουμε κινήσεις που μας οδήγησαν στην έλλειψη της εμπιστοσύνης του λαου.. τοτε θα ξαναγίνουν ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ τα ιδια ΣΚΟΠΙΜΑ λάθη.. (πχ.. Απόψεις και timing για το Σχέδιο Ανάν, Κατάρτηση Ευρωψηφοδελτίου με Ματσούκα κλπ, Απαξίωση των θετικών που εκανε για τον τόπο το παρελθόν ΜΑΣ, τρόπος που χειριστήακαμε τις φωτιές, θέσεις για Μακεδονικο, Προεκλογική διαδικασία για προεδρεια ΠΑΣΟΚ κλπ). Οπως σε κάθε Δημοκρατικό Κόμμα, ετσι και εμεις.. πρέπει παντα να αναγνωρίζουμε την ηγεσία μας, αλλά παράλληλα, εχουμε ΧΡΕΟΣ να της μεταφέρουμε τα μηνύματα της βάσης.. τα οποία δυστυχώς τα περισσότερα μέλη της ηγεσίας, οντας πλήρως αστικοποιημένα, δεν μπορούν να αφουγκραστούν.. (το ειδαμε αυτο στο διάστημα 2002-2004).
Κώστας

blogger είπε...

Φίλε Κώστα, νομίζω ότι είσαι ένα κλικ πίσω σε όλα.
Μιλάς λες και δεν έγιναν εσωκομματικές διεργασίες, δεν έγινε αυτοκριτική. Τόσα χρόνια τι έκανε το ΠΑΣΟΚ; Αναρίθμητες συγκεντρώσεις και αναρίθμητες διαδικασίες.
Μιλάς λες και είμαστε στο 2005...
Τα μηνύματα της Βάσης έχουν μεταφερθεί εδώ και 2 χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και 6 με 10 χρόνια που έγινε τόση δουλειά σε αυτό το θέμα...
Απορώ...
Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε κάτι. Επειδή το δικό μας προσωπικό μήνυμα δεν έφτασε αυτούσιο στην ηγεσία, δεν πάει να πει ότι δεν έφτασε το μήνυμα της πλειοψηφίας των πολιτών...

Orelia είπε...

ειμαι σιγουρη π ως η Μελινα θαναι υπερηφανη γι αυτο το 20χρονο αγορι που την αντιμετωπισε κατα μια εννοια, αλλαζονικα τοτε στο Λονδινο...

Αλεκο,
αυτο το γενναιο κειμενο ελπιζω να βρει την οποια του πρεπει εσωκομματικη ανταποκριση για ναχουν οι ελπιδες λογο και εδαφος να στεριωσουν...

μου άρεσε πολυ

Καλή Ανάσταση σύντροφε! (ελπιζω να με αφηνεις ακομη να σε αποκαλω ετσι, κι ας ποτέ δεν υπήρξα ή θα γινω πασοκα)

φιλιά