Δευτέρα, Απριλίου 14, 2008

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ


Έχετε δει πολλές φορές σε αυτό το μπλογκ, επικριτικές τοποθετήσεις για κάποιους μεγαλοδημοσιογράφους και το ρόλο που παίζουν με τον καθημερινό τους αγώνα να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, να παραπληροφορήσουν τους πολίτες.

Έχουμε πει ωστόσο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων βαδίζει σε εντελώς αντίθετο δρόμο, προσπαθούν να διατηρήσουν την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες να περισώσουν ότι είναι δυνατόν από τη δεοντολογία και την αντικειμενικότητα.

Για τους περισσότερους δημοσιογράφους δεν υπάρχουν τρελές αμοιβές, δεν υπάρχουν πριγκηπικά συμβόλαια ή προνομιακές και αυτοκόλλητες σχέσεις με την εκάστοτε εργοδοσία. Το μεροκάματό τους είναι μεροκάματο ανασφάλειας και πολλές φορές μηδενικής προοπτικής. Παρακολουθούμε όλοι μας την ταχύτητα με την οποία ανοίγουν αλλά και κλείνουν εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και κανάλια.
Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που μοιάζει με κινούμενη άμμο, οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να περπατούν κάθε λεπτό, κάθε ώρα, κάθε μέρα σε τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας να μεταδώσουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει γύρω τους και όχι αυτό που επιθυμούν τα κάθε λογής αφεντικά της ενημέρωσης.

Θα αναρωτηθείτε γιατί ασχολούμαι με έναν συνδικαλιστικό χώρο διαφορετικό απο το δικό μου.

Πείτε το βίτσιο αλλά εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώ να παρακολουθώ τα συνδικαλιστικά δρώμενα στους χώρους των δημοσιογράφων και των δικηγόρων.
Είναι και οι δύο χώροι σημαντικοί κατά τη γνώμη μου για όλους μας, γιατί οι όποιες εξελίξεις εκεί επηρεάζουν έμμεσα αλλά σαφώς την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα.

Σε λίγες μέρες γίνονται εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της ΕΣΗΕΑ στο Πανελλαδικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ.

Είδα οτι σε αυτές τις εκλογές γίνεται μια νέα προσπάθεια.
Η Δημοσιογραφική Ενότητα είναι μια πρωτοβουλία συνδικαλιστική που φαίνεται πως έχει νέα χαρακτηριστικά.

Γνωρίζοντας κάποια από τα πρόσωπα που είναι στο ψηφοδέλτιο διακρίνω δημοσιογράφους που έχουν συνείδηση του κοινωνικού τους ρόλου. Αν και η πολιτική τους προέλευση δεν είναι ενιαία, είναι σαφής η δημοκρατική και προοδευτική τους τοποθέτηση.

Έχοντας βιώσει όλοι μας την ιδιότυπη ασυλία, για πολλούς μήνες, που απολάμβανε, και από την συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων, μέχρι πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ (και των ομολόγων), έχοντας δει την ηχηρή σιωπή των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσιογράφων για όσα συμβαίνουν στα ΜΜΕ, θέλω να ελπίζω ότι αυτή η νέα προσπάθεια θα πετύχει.

Αν κρίνω από το γεγονός ότι από το ψηφοδέλτιο απουσιάζουν «φίρμες πλουμιστές», εκπρόσωποι της εργοδοσίας ή της όποιας κομματικής γραμμής, οι πιθανότητες για ένα νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα στο χώρο των δημοσιογράφων είναι πολλές.

Καλή επιτυχία παιδιά!

( Η Κατερίνα Γώγου απαγγέλει "θαρθει καιρός", αφιερωμένο στην προσπάθειά σας.
Αρκεί ένα κλικ με το ποντίκι στα ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ )

Δεν υπάρχουν σχόλια: