Πέμπτη, Φεβρουαρίου 22, 2007

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ





Πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκα στο νεκροταφείο της Καισαριανής. Η μάνα φίλης μου έφυγε για το τελευταίο της ταξίδι. Δασκάλα στην μετεμφυλιακή Ελλάδα, δίδαξε στην Καισαριανή. Γενιές και γενιές μικρών μαθητών πέρασαν από τα χέρια της. Εκεί, κοντά στο σχολείο της και η τελευταία της κατοικία.

Στην επιστροφή σταμάτησα στην πλατεία. Με ενόχλησε η εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο. Δείτε τη φωτογραφία, τα σπασμένα μάρμαρα, για να καταλάβετε. Υποτίθεται μάλιστα ότι ο «αριστερός» δήμαρχος σε μια πόλη σύμβολο, θα έδειχνε κάποια ευαισθησία. Αλλά…

Θυμήθηκα την πόλη και το μνημείο στην πλατεία της Καισαριανής μέσα από περίεργους δρόμους.
Η Εαρινή Συμφωνία ανέβασε ένα εξαιρετικό ποστ για το βιβλίο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ». Διάβασα το βιβλίο και ένα από τα κείμενα με οδήγησε στο βιβλίο του ηθοποιού Νικηφόρου Νανέρη «Πριν τα σβήσει ο χρόνος». (Εκδόσεις Καστανιώτη)
Ο Νικηφόρος Νανέρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καισαριανή τις δεκαετίες του 40 και του 50. Στο βιβλίο του, που προλογίζει η Λούλα Αναγνωστάκη, περιγράφει με μοναδικό τρόπο τους μεγάλους, σε παγκόσμιο επίπεδο, καλλιτέχνες που γνώρισε, τις στιγμές που έζησε μαζί τους.. Τα πρώτα όμως κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην παιδική και εφηβική ηλικία στην μεταπολεμική Καισαριανή. Είναι δύσκολο να ξεχάσει όποιος διαβάσει το βιβλίο, το πώς ο μικρός Νικηφόρος μαθαίνει, από κάποια γειτόνισσα στο σχολείο, την εκτέλεση του πατέρα του στο Γουδί.

Κάθε φορά που περνάω από την Καισαριανή θυμάμαι τον Μάριο Χάκκα.

Τριάντα πέντε χρόνια πριν, στο «ΚΟΙΝΟΒΙΟ» που εκδόθηκε λίγες μέρες μετά το θάνατό του, περιλαμβάνεται και το: «Σκοπευτήριο Καισαριανής»

Δείτε πόσο προφητικά γράφει για το είδος και την ποιότητα της μνήμης που θα συνοδεύει τους εκτελεσμένους και τον τόπο της θυσίας.
.




15 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Τελικα δεν εχουμε ιερο....

Αλεπού είπε...

Ούτε όσιο...μάλιστα.

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Α, ο Χάκκας. Ο Χάκκας! Ολα τα είπε, όλα τα έγραψε για την εποχή του. Εν ολίγοις, ακόμη και για τη δική μας, της οποίας οι ρίζες στη δική του εποχή βρίσκονται.

alzap είπε...

@πρεζα tv, αλεπού:
Ακριβως!
:-(

alzap είπε...

@εαρινη συμφωνία:
Εχεις τόσο δίκιο.
Και δυστυχώς δεν πρόλαβε. Σκέψου πόσα ακόμα είχε να πει. Χάθηκε στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του.

Ανώνυμος είπε...

σ'ενδιαφέρει ένα ντοκυμανταίρ που έχει γυριστεί για τη ζωή του Χάκκα;

alzap είπε...

@πάνος:
Ισως είναι σημεία των καιρών. Ντρεπόμαστε πια για πολύ λίγα πράγματα.

@anonymous:
Ο Μάριος Χάκκας είναι μετά τον Καζαντζάκη ο συγγραφέας που σημάδεψε την εφηβεία μου.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θα με ενδιέφερε ένα τέτοιο ντοκυμανταιρ.
Σε παρακαλώ στείλε μου πληροφορίες
alstamou@hotmail.com

dimitris-r είπε...

Στη βάση της προτομής της Μέλπως Αξιώτη στο νησί, φύτεψαν μια "πυροσβεστική φωλεά". Θα σε γελάσω αν είναι κόκκινη. Με τον καιρό θα 'χει σκουριάσει πια έτσι αγνάντια στη θάλασσα που στέκει.
Είναι λες γιατί φοβήθηκαν τις φωτιές που ξεπηδούν από την "Κάδμω", τις "Δύσκολες Νύχτες" που έρχονται καθώς λικνίζονται όλα γύρω στου Caprice την ανοχή...στο ρυθμό του νέου χιτ "Θέλετε να χορέψομε Μαρία;"
"Σύντροφοι, καλημέρα", το "Κοντραμπάντο" της αδιαφορίας και της αμνημοσύνης καλά κρατεί στους χώρους τους ταμένους της μνήμης κι αν πέρασε μόλις ο "Εικοστός Αιώνας", το "Σπίτι μου" δε με χωρεί και δε θα πάψω να το λέω πως με πληγώνει η αμνημοσύνη και λίγα λες, Αλέκο!

Ανώνυμος είπε...

Το έχει γυρίσει μια φίλη(Δέσποινα Καρβέλα). Θα μιλήσω μαζί της (ίσως το γράψω απο το αρχείο της) και θα επικοινωνήσω μαζί της. Δώσε μου περίπου μια εβδομάδα γιατί θα είμαι εκτός έδρας. Νασαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

θα επικοινωνήσω μαζί σου εννοώ μετά απο εκείνη...

alzap είπε...

@dimitris-r:
Σωστά μιλάς.
Από την άλλη όμως δεν ξεχνάω εκείνη την όμάδα στη "Μυκονιάτικη" που την θυμόταν τη Μέλπω, την θύμιζε και την τιμούσε όσο ποτέ κι όπως ποτέ δεν έκαναν οι (πολιτικά) σύντροφοι της.

alzap είπε...

@anonymous:
Ακόμα;
Περιμένω με ανυπομονησία.
:-)

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά θα λείψω αναγκαστικά και μέχρι να γίνει η επικοινωνία θα πάρει λίγο χρόνο. Πιστέυω την παραπάνω εβδομάδα να έχω το αντίγραφο οπότε θα σε ειδοποιήσω για να μου πείς που θέλεις να στο στείλω. Νάσαι καλά και λίγο υπομονή.
ΣΣ: Είναι πάντως πολύ καλογυρισμένο, ασπρόμαυρο και έχει συνεντεύξεις με κοντινούς του ανθρώπους...η φίλη μου τον λάτρευε!

Εαρινή Συμφωνία είπε...

Κι εγώ, κι εγώ θέλω να δω το ντοκιμαντέρ για το Χάκκα. Σας παρακαλώ...
Οσο για τη Μέλπω Αξιώτη, δυστυχώς παραγνωρισμένη κι αυτή, η Μύκονος έχει για άλλα να επαίρεται και να αγωνίζεται. Π.χ. Πιέρρος...

alzap είπε...

@εαρινή συμφωνία:
Να είσαι σίγουρη πως μόλις ο καλός φίλος/η μου το δώσει θα σε ειδοποιήσω αμέσως.
Καλημέρα