Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2009

ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ...

... ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΦΟΒΑΤΑΙ...

Στην δημοσιότητα έδωσε το ΠΑΣΟΚ την επιστολή του Εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον Ευάγγελο Αντώναρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ και θα διαπιστώσετε ότι ζητάει τα αυτονόητα. Κι όμως ο Κουμουτσάκος βγήκε σήμερα το βράδυ στο MEGA και ζητούσε ...διαπραγματεύσεις.
Γιατί ο Καραμανλής απαιτεί ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ διαμεσολαβητές και ΑΡΝΕΙΤΑΙ ουσιαστικά τον απ΄ευθείας διάλογο; Γιατί άραγε;...

Δεν καταλαβαίνουν πόσο καραγκιόζηδες έχουν γίνει αυτοί και τα παπαγαλάκια τους;

Και κυρίως:
γιατί δεν δίνει η ΝΔ στην δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε ο Αντώναρος;


Κύριο
Ευάγγελο Αντώναρο
Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Αγαπητέ Κύριε Αντώναρε,

Η θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στους οποίους αναφέρεστε στις επιστολές σας της 15ης Σεπτεμβρίου είναι η εξής:

Α. Τηλεοπτική συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα μετά την τελευταία τηλεοπτική συζήτηση στις ευρωεκλογές, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί με τους ίδιους όρους, γιατί οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής στη συνείδηση των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ συνεπώς προσήλθε στη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων για την αλλαγή των όρων της τηλεοπτικής συζήτησης με συγκεκριμένες προτάσεις: άμεσος διάλογος, συμμετοχή των πολιτών και αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Οι προτάσεις που διατυπώνονται στην επιστολή σας δεν καλύπτουν αυτά τα κριτήρια, αλλά αντίθετα επιδεινώνουν τους όρους διαλόγου.

Δεν δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής πολιτών μέσω ερωτήσεων από ένα πάνελ πολιτών, δεν δίνεται η δυνατότητα άμεσης συζήτησης και αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ενώ η περαιτέρω σύντμηση του χρόνου που προτείνετε στην επιστολή σας να έχει ο κάθε πολιτικός αρχηγός για να απαντά σε ερωτήσεις ακυρώνει την όποια προσπάθεια ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το ΠΑΣΟΚ εμμένει σταθερά στην απόφασή του να συμμετάσχει στην τηλεοπτική συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη βάση των όρων που δικαιώνουν τις προσδοκίες των πολιτών και συνιστούν ουσιαστική αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής και βρίσκοντας τον κοινό τόπο μεταξύ των κομμάτων, αλλά όχι στη βάση των όρων που προτείνετε στην επιστολή σας.

Β. Τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Οι ίδιες γενικές αρχές της δυνατότητας άμεσου διαλόγου, συμμετοχής των πολιτών και αναβάθμισης της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης ισχύουν φυσικά και για την τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση, μία συζήτηση χωρίς ερωτήσεις πολιτών, τις οποίες δεν αποδέχεστε, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο εάν διασφαλιστεί ότι η δομή της συζήτησης θα επιτρέψει τον άμεσο διάλογο μεταξύ των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών, χωρίς διαμεσολάβηση.

Προτείνουμε συνεπώς, οι δύο αρχηγοί να συζητήσουν με την παρουσία ενός δημοσιογράφου, και του οποίου ο ρόλος θα ήταν να κατευθύνει την συζήτηση, δίνοντας όμως την δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν έναν ελεύθερο και ουσιαστικό διάλογο που δεν υπολείπεται του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Η συζήτηση θα μπορούσε να διαρκέσει από 60 έως 90 λεπτά, να δομηθεί σε συγκεκριμένες ενότητες και τη διεξαγωγή της να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση με κοινής αποδοχής δημοσιογράφο συντονιστή. Προτείνουμε οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι απέναντι ο ένας στον άλλον όπως είθισται στις περισσότερες παρόμοιες συζητήσεις διεθνώς (π.χ. πρόσφατα στη Γερμανία), με το δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους.

Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των δύο πολιτικών συζητήσεων, το πρόγραμμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου συμπεριλαμβάνει διεθνείς υποχρεώσεις και κεντρικές ομιλίες. Εξάλλου όπως γνωρίζετε η τελευταία εβδομάδα της εκλογικής αναμέτρησης δεν προσφέρεται για τηλεοπτική συζήτηση και δεν χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες.

Συνεπώς ως ημερομηνίες διεξαγωγής προτείνουμε: την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου για την τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ όλων των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, εφόσον τελικώς συμφωνηθεί να γίνει και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου για την συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, η οποία θεσμικά θα έπρεπε να έπεται της συζήτησης μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: