Τετάρτη, Μαρτίου 03, 2010

ΑΛΛΟ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ...

...κι άλλο ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

Στη χώρα μας όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.


Κάποιες κατηγορίες έχουν διασφαλισμένη την εργασία τους με δικλείδες «μονιμότητας» με την έννοια ότι δεν είναι εύκολες οι απολύσεις. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ωστόσο στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στο έλεος των εργοδοτών τόσο σε ότι αφορά στις αμοιβές τους όσο και και σε ότι αφορά στις θέσεις εργασίας. Μοναδική τους προστασία οι νόμοι και οι συλλογικές συμβάσεις.

Για αυτούς τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας υπάρχει μια στοιχειώδης προστασία με νόμους και συμβάσεις.

Πρέπει να το φωνάξω όσο πιο δυνατά μπορώ.
Μη διανοηθεί κανείς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να αγγίξει αυτές τις ελάχιστες εγγυήσεις με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Γιατί η κίνηση αυτή δεν βοηθάει τα δημόσια οικονομικά αλλά μονάχα τα ακραία ιδιωτικά συμφέροντα όλων εκείνων που συνευθύνονται για την σημερινή κατάσταση. Τραπεζίτες, εργολάβοι, μεγαλοεπιχειρηματίες θα πάρουν πίσω στο διπλάσιο όσα έδωσαν με την έκτακτη εισφορά.


Είναι τόσο απλό, είναι τόσο συγκεκριμένο.

Ας το λάβουν όσοι πρέπει υπόψη τους.

Γιατί άλλο διαρθρωτικές αλλαγές κι άλλο διαστροφικές αλλαγές…

15 σχόλια:

Νίκος Μεντζίνης είπε...

ΑΛΕΚΟ, ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ, ΛΕΣ ΚΑΛΩΣ ΓΙΝΟΜΕΝΑ ΟΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΜΗΝ ΑΓΓΙΞΕΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ?

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου "Αριστερέ" Αλέκο του Πασοκ,με τα σοσια-ληστικά οικονομικά μέτρα!
Πασοκ,καμάρι του Σαρκοζί,του Μπαρόζο,της Μέρκελ και του Ρεν!
Πάντα τέτοια και με το κεφάλι ψηλά!

alzap είπε...

Όχι βεβαίως δεν λέω αυτό.
Λέω ότι είναι υποχρέωση όλων όσων θίγονται απο τα μέτρα αλλά έχουν σίγουρη δουλειά να παλέψουν δυό και τρεις φορές περισσότερο αν θιγούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Φοβάμαι τα χειρότερα.
Αυτό λέω και επιμένω.

Orelia είπε...

Αλέκο, το ξέρεις πως θα ακολουθήσουν τα χειρότερα
και δεν εννοώ αυτά που εννοείς, τις αλλαγές
ή τουλάχιστον μόνο αυτά
εννοώ πως όταν ένα σπιτικό χάνει την αγορστική του δύναμη,το πράγμα κάνει κύκλο και θα θιγεί κι ο ιδιωτικός τομέας
ο μπακάλης μου ας πούμε, κι επομενως οι προμηθευτές του, κι επομένως οι δικοί τους προμηθευτές κι επομένως οι παραγωγοί κλπ
η Ζωή στη γωνία που έχει το βιβλιοπωλείο
τα παιδιά που δουλεύουν ντιλίβερι
τα ίδια τα μαγαζιά αυτού του είδους
οι προμηθευτές τους κλπ κλπ

αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έδιναν και μια διέξοδο προς χρήση για ανάπτυξη της παραγωγικότητας αλλά και χρονικό ορίζοντα ύπαρξης τους, ίσως και να ήταν λίγο αλλιώς

καλη σου ωρα κι ελπίζω να σταθούμε δυνατοί.. όλοι

Δημήτρης είπε...

Αλέκο, κανείς νουνεχής δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι τα μέτρα-τα όποια μέτρα-είναι ευχάριστα. Κανένας δεν αισθάνεται καλά όταν ξεβολεύεται, πόσο μάλλον όταν χάνει και χρήματα. Υπ΄αυτήν την έννοια κατανοητές οι αντιδράσεις. Ομως, ας μην καμονόμαστε και τις μωρές παρθένες. Τώρα, θα πληρώσουμε για την ύβριν να ζούμε εδώ και 20-25 χρόνια πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες και αντοχές της οικονομίας μας. Και μην πεί κανείς ότι αυτό είναι ευθύνη των πολιτικών, εκτός εάν θέλει δημοσίως να παραδεχθεί ότι είναι παθολογικά βλάξ-οπότε δικαιούται απαλλαγής-και δεν καταλάβαινε πού στο διάολο πάει η χώρα. Κακά τα ψέματα, όλοι λίγο ή πολύ-και τα λαμόγια περισσότερο-βολευτήκαμε με τα παραισθηγόνα της "ισχυρής Ελλάδας" και αφεθήκαμε σε βολικές αυταπάτες, γιατί αυτό υπηρετούσε το καταναλωτικό πρότυπο που ο πολιτισμός του ΚΛΙΚ και του ΝΙΤΡΟ προωθούσε σε μια κοινωνία ανώριμη, που από την εγκράτεια και την έντιμη πενία των γονιών της, είδε αίφνης ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα απ΄αυτούς. Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού και πρέπει να τον πληρώσουμε εμείς. Γιατί στην ζωή και πολύ περισσότερο σε έναν κόσμο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες.
Ο λόγος Παπανδρέου στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, αν ορθοφρονήσουμε και αφήσουμε τις οιμωγές και τους χυδαίους λαϊκισμούς, δείχνει τον δρόμο για το μέλλον. Δρόμο δύσκολο, ασφαλώς, αλλά όλοι εμείς στα +- 50 οφείλουμε να ανοίξουμε, αν όχι τίποτε άλλο, για τα παιδιά μας, ρε γαμώτο.
Λοιπόν φίλε Αλέκο, έφθασε η ώρα όχι για να εκδηλωθεί το περιβόητο φιλότιμο του Έλληνα, αλλά για να κάνουμε όλοι το καθήκον μας. Γιατί το φιλότιμο διαρκεί όσο μία φωτοβολίδα, ενώ το καθήκον είναι διαρκής στάση ζωής. Το μπορούμε; Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδίσουμε κι ας μην σπαταλήσουμε και τούτη την ευκαρία, αναζητώντας εύκολα άλλοθι,αναθεματίζοντας εξωνημένους κι αργυρώνητους πολιτικούς. Ως πολιτών η πρώτη ευθύνη είναι δική μας. Εκτός κι αν είμαστε απλώς ανδράποδα, οπότε δεν θα αποφύγουμε τον Πιουριφόϊ,έστω κι λέγεται Ολι Ρεν.

Ανώνυμος είπε...

Μούγκα στη στρούγκα...

ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ...

Ορέστης είπε...

Δημήτρη τα είπες όλα...

Εγώ και το πληκτρολόγιό μου σε ευχαριστούμε πολύ...

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αλέκο, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, έχω την άποψη οτι ταμέτρα που εξαγγέλθηκαν(δεν πιστεύω οτι θα έχουμε άλλα) ήταν και ανγκαία και αναπόφευκτα!
Περισσότεα στο ofisofis.blogspot.com .

Περσεφόνη είπε...

Αλέκο, μήπως ήσουν εσύ ο άνθρωπος του μόχθου που είπε στον Γιωρίκα ότι θα έδινε το μισθό του για την πατρίδα;

ΈΤσι, ρωτάω....

alzap είπε...

@Περσεφόνη:
:-))

@οφις:
Το είδα.
Γάμησέ τα. μου έρχονται οι κατραπακιές απο πάνω, απο κάτω, απο αριστερά, απο δεξιά.
Αμα στηρίζεις κι εσύ...
:-)
Δεν ξέρω κατα που να κάνω

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Ασφαλώς συμφωνώ ότι δεν πρέπει να πειραχθούν οι συλλογικές συμβάσεις - αλλά το τι πιστεύω εγώ ελάχιστη σημασία έχει, όπως επίσης ελάχιστη σημασία έχει και το αν το "πείραγμά" τους θα γίνει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Θα το κάνει, Αλέκο, η ίδια η ζωή και η ίδια η πραγματκότητα, που θα προκύψει αναγκαστικά από την βαθύτατη ύφεση και την κοινωνικο-οικονομική κρίση, στην οποία μας βυθίζουν τα ανακοινωθέντα μέτρα.
Το λέει γλαφυρά η Orelia!
Από κει και πέρα, αν κάποιοι αισθάνονται ή γνωρίζουν ότι μετείχαν προσωπικά στο μεγάλο φαγοπότι των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, των Κρατικών επιχορηγήσεων ή των Δημοσίων προμηθειών ας διευθετήσουν τις τύψεις τους, βάζοντας ευχαρίστως το χέρι στην τσέπη και πληρώνοντας ό,τι αναλογεί σε όσα ενθυλάκωσαν...
Εγώ, πάντως, δεν ενθυλάκωσα τίποτε και δεν πληρώνω ευχαρίστως τον λογαριασμό, που μου επιβάλλουν!
Αυτά, για να είμαστε ξεκάθαροι τουλάχιστον μεταξύ μας!
;-)

despina είπε...

Αλέκο τη βγάζαμε αεριτζίδικα και κοροιδευαμε απο πάνω και τους ξένους για το τρόπο ζωής τους...
Μας κατάλαβαν μας εβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, πήραμε τα μέτρα μπάς και σωθούμε... Μέτρα πολύ σκληρά και αδιανόητα για μας σε άλλες εποχές , αν και ολο και πιο πολλοί πιστεύουν σήμερα οτι θα επρεπε να τα είχαμε πάρει πολύ νωρίτερα.
Αλλά πως θα πιασουν τους φοροφυγάδες και ολους αυτους που ζουν πολυτελώς και δηλώνουν εισοδήματα όσα και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ?
Με ποιούς μηχανισμούς θα καταπολεμήσει το ρημάδι το φακελάκι που ζει και βασιλεύει?
Πως θα ελ'εγξει όσους αισχοκερδουν με τα καύσιμα,τα τρόφιμα και γενικά με την καθημερινότητά μας?
Πως θα βρεί ολους αυτούς τους κυρίους και κυρίες που εχουν φτιάξει τις off shore και εχουν περάσει εκει σπίτια βίλες σκαφη ελικόπτερα και γλεντάνε σε βάρος των κορόιδων , αφου δεν πληρώνουν ούτε ενα ευρώ την εφορία?

Orelia είπε...

Αστεροειδή!!!
γύρισες;
απαράδεκτη είμαι που δεν σε πήρα είδηση!

από προχτές που είδα το σχόλιο του Δημήτρης νομίζω, ήθελα να διαχωρίσω τη θέση με τους ενθυλακόντες (μου άρεσε η έκφραση)
είναι ο τρόπος ζωής του καθενός, οι αξίες που κουβαλά πάνω του κι υποστηρίζει, οι επιλογές του
και σε πιάνει πίκρα και θυμός, μεγάλος θυμός κι ας προσπαθείς να κρατηθείς ψύχραιμος

κι εγώ θα τολμήσω και θα υποστηρίξω προς την ίδια κατεύθυνση και τον διαχειριστή αύτού του χώρου, τον περίεργο κύριο Αλέκο Στάμου κι ας μόνο τον ξέρω απο τα τριάμισυ χρόνια που τον διαβάζω
νομίζω Δημητρη πως κι αυτός σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανηκει
δεν μπορώ να φανταστώ αλλιώς έναν που κατεβαίνει στη Γαζα να βοηθησει ή συμπαρασταθεί

όμως το θέμα δεν είναι ατομικό ή κυρίως ατομικό, και γι αυτό κρατήθηκα

τώρα που γράφω, αλλά και την πρωτη ημέρα που άκουσα για την κρίση, έτυχε να ακούγεται απο ραδιοφωνου διαφήμιση μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων καλλυντικών
αυτό επαναλαμβανόμενο ακόμη, με κάνει και θυμώνω περισσότερο
τιμωρούμαι για ό,τι με έκαναν να υιοθετήσω προκειμένου να πλουτίσουν εκείνοι... τον καταναλοτισμό

χαιρετώ

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Orelia, ναι, έχω επιστρέψει εδώ και κάμποσο καιρό... Δεν μπορούσα να μένω βουβός άλλο!
Ασφαλώς κι εγώ διαχωρίζω τον Αλέκο από όσους ωφελήθηκαν από την πολιτική τους ένταξη. Αυτό είναι, νομίζω, προφανές σε όλους, ακόμη και σ' όσους μπορεί να διαφωνούν μαζί του!
;-)

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αν κάνετε μια γυροβολιά στα blogg, κυρίως σε εκείνα στα οποία διαφαίνεται έντονα ο πράσινος πολιτικός χρωματισμός ,θα διαπιστώσετε, πίσω απ' τις γραμμές, οτι η σφαγή δεν γίνεται για την αναγκαιότητα, την ένταση ή την ταχύτητα λήψης των μέτρων που όλα αυτά συνιστούν την επιβίωσή μας , αλλά για το τι είπε ο ΓΑΠ προεκλογικά, αν ήταν ο ΑΛΛΟΣ δεν θα γίνονταν αυτά και άλλα τέτοια ευτράπελα! Αίσθησή μου είναι οτι οι μόνοι που αιφνιδιάστηκαν απο την τροπή που πήραν τα πράγματα μετά τις εκλογές, είναι όσοι περίμεναν να επαναληφθεί το πλιάτσικο του '81! Τα πράγματα αλλάζουν !Είναι στο χέρι μας να αλλάξουν με 'μας και όχι χωρίς εμάς!Αλλά να μην είμαστε και αιθεροβάμονες!Έχουμε κάνει τα λάθη μας και είναι δίκαιο να πληρώσουμε! Αυτή την οφειλή ας τη διαχειριστούμε με έναν τρόπο δίκαιο και αναλογικό αποφεύγοντας να την φορτώσουμε στα παιδιά μας!