Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2008

ΓΙΑ ΤΟ PRESS.GR ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ

Στη δική μου λογική, στη ζωή μου έχω ξεκαθαρίσει εδώ και πολλά χρόνια μερικά πράγματα. Όποιος επιθυμεί να εκφέρει δημόσιο λόγο που αφορά σε τρίτους και μάλιστα λόγο επικριτικό, έχει μία υποχρέωση. Να αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων λέει, να το κάνει δηλαδή δηλώνοντας ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Όλα τα υπόλοιπα είναι για το δικό μου πλαίσιο αρχών ύποπτες υπεκφυγές σκοπιμότητας στην καλύτερη περίπτωση, εκτέλεση συμβολαίων και πληρωμένο ρουφιανιλίκι με μαύρη κουκούλα στη χειρότερη.

Σε ένα πολιτικό, οικονομικό και εκδοτικό σύστημα που λειτουργεί με όρους νυχτερινών κέντρων, οι συγκρούσεις και συρράξεις των μπράβων των μαγαζιών έχουν συγκεκριμένα όρια, έξω από τα δικά μου.

Σε μια κοινωνία που η αφασία, η θολούρα, το «κάπως», η ισοπέδωση λέξεων και εννοιών όπως: δημοκρατία, αντίσταση, ελευθερία του λόγου, υπεράσπιση των αδύναμων, έχουν ευνουχιστεί, αισθάνομαι οργισμένος. Γιατί ακούω και παρακολουθώ φωνές διαμαρτυρίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το PRESS.GR.

Όλοι ξέρουμε καλά, πολύ καλά θα έλεγα κρίνοντας από την επισκεψιμότητα, τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Πέντε πραγματικές ειδήσεις και ενενήντα πέντε φήμες και δηλητηριώδεις υπαινιγμοί. Αυτό είναι το μίγμα και όποιος επιθυμεί μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα.
Η αντίληψη πως ασκούνται διώξεις επειδή κάποιοι επώνυμοι και ισχυροί, ( Αλογοσκούφης, Λαμπράκης, επιχειρηματίες κλπ), έκαναν μηνύσεις και επομένως πρέπει να σταθούμε δίπλα στους διωκόμενους, είναι λογική παπατζίδικη.

Πρώτο γιατί μέσα από τις δημοσιεύσεις της συγκεκριμένης ιστοσελίδας διασύρθηκαν και σπιλώθηκαν δεκάδες απλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν την εξουσία και τις δυνατότητες αντίδρασης που έχει ένας υπουργός, ένας επιχειρηματίας ή εκδότης.
Δεύτερον γιατί σε τελική ανάλυση ακόμα και η πιο σκληρή κριτική στους κρατούντες πρέπει να γίνεται με τρόπο που δίνει τη δυνατότητα στον ελεγχόμενο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δηλαδή αυτός που κάνει την κριτική να έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση ώστε να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αυτών που λέει.

"Συμφωνείς να διωχθούν και ενδεχομένως να φυλακιστούν bloggers και δημοσιογράφοι;" , θα ρωτήσει κάποιος.

Θα σας το πω ευθέως. Σε ότι με αφορά αυτά τα διλήμματα τα έχω λύσει εδώ και δεκαετίες. Απεχθάνομαι τις φυλακές και τον εγκλεισμό κάποιων συνανθρώπων μου σε αυτές. Η απέχθειά μου αυτή, πάλι σε ότι με αφορά, δεν έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα είναι σε τελική ανάλυση τρόπος ζωής. Υπερασπίστηκα πάντα, και ελπίζω να συνεχίσω να το κάνω, ανθρώπους που η κρεατομηχανή της εξουσίας ήθελε να τους αφανίσει.

Από τον Ιρλανδό συμφοιτητή μου στο Leeds στα τέλη της δεκαετίας του 70 που το «αμάρτημά» του ήταν η συμμετοχή του στο Σιν Φέϊν, ως τα δικαστήρια της Μπέργκνερ και του αείμνηστου Μπουκετσίδη, του Γιώργου Μπαλάφα, του Λεσπέρογλου, του Μπουκουβάλα, τους Τούρκους απεργούς πείνας μέσα και έξω από τις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, τους Παλαιστίνιους αγωνιστές, προσπάθησα να είμαι, με τις μικρές μου δυνάμεις, αλληλέγγυος με την παρουσία μου ως μάρτυρας υπεράσπισης ή ως μέλος των επιτροπών συμπαράστασης.

Τα λέω αυτά για να επισημάνω την ειδοποιό διαφορά.
Όλοι αυτοί ήταν πάντα, με το δικό του τρόπο ο καθένας, απέναντι στην εξουσία και στο σύστημα. Όλοι αυτοί έκαναν ότι έκαναν με κόστος προσωπικό, ποτέ δεν αρνήθηκαν την ιδεολογία και τις πεποιθήσεις τους. Όλοι αυτοί ξόδεψαν και έθεσαν σε πραγματικό, και όχι θεωρητικό, κίνδυνο τη ζωή τους για να χτυπήσουν και να ανατρέψουν το σύστημα. Κανείς τους δεν έκανε περιουσία, κανείς τους δεν βελτίωσε τα οικονομικά του απο τη δράση του.
Είναι άλλου είδους συζήτηση το αν είχαν δίκιο ή άδικο για τον τρόπο και το δρόμο που επέλεξαν. Όσο διαφωνώ με τις επιλογές τους στον τρόπο δράσης τους, τόσο αναγνωρίζω την ανιδιοτέλεια, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια και τη γενναιότητά τους.

Οι άνθρωποι του PRESS.GR βρίσκονται μέσα και είναι αναπόσπαστο μέρος του συστήματος. Λειτούργησαν και λειτουργούν ως μοχλός πίεσης στην καλύτερη περίπτωση, ως μοχλός εκβιασμού στην χειρότερη, για την διευθέτηση οικονομικών, πολιτικών, επιχειρηματικών και εκδοτικών διαφορών.

Για μένα επομένως το παραμύθι ότι τάχα μου απειλούνται οι bloggers σε αυτή την περίπτωση, ότι κινδυνεύει η ελευθερία έκφρασης, ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τους διωκόμενους, δεν έχει δράκο και κυρίως αγγίζει τα όρια της αθλιότητας.

Θα το επαναλάβω:

Σε ένα πολιτικό, οικονομικό και εκδοτικό σύστημα που λειτουργεί με όρους νυχτερινών κέντρων, οι συγκρούσεις και συρράξεις των μπράβων των μαγαζιών έχουν συγκεκριμένα όρια, έξω από τα δικά μου.

Δεν είμαι, δεν θέλω να είμαι, δεν θα γίνω ίδιος με αυτούς.

11 σχόλια:

krogias είπε...

Αλέκο, με κάλυψες πλήρως.

alzap είπε...

@krogias:
Καλημέρα, πως πάνε οι εκλογές;

krogias είπε...

Μια χαρά. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. 4-5 περιπτώσεις μόνο που δεν βρέθηκαν στα μητρώα, αλλά με καλή διάθεση όλα διορθώνονται. :)

Orelia είπε...

δεν πηγα ακομη να διαβασω το ποστ της ψιλικαντζους αλλά
μην το κανεις κι εσυ αυτο, αν ειναι δυνατον, παρακαλω!!!!!

Παπαχατζής Παναγιώτης είπε...

Αλέκο, ίντα λες; Σταματάς; Γιατί;

alzap είπε...

@orelia:
Νομίζω ότι αν διάβασες το ποστ της Ντίνας, θα κατάλαβες τί γράφω εγώ, θα αντιλαμβάνεσαι γιατί πήρα την απόφαση που πήρα.
Στο υπόλοιπο της ζωής που μου μένει προσδοκώ σε ολοένα και λιγότερες δημόσιες σχέσεις, σε μεγαλύτερη ουσία και αλήθεια.
Η σιωπή για τους λίγους που μπορούν και ακούνε μπορεί κάποιες φορές να είναι εκκωφαντική.
Οι υπόλοιποι ας κάνουν γλυκανάλατα μνημόσυνα και αποχαιρετηστήριες υποκρισίες.


@παπαχατζής παναγιώτης
Δεν το ήθελα Παναγιώτη, ειδικά αυτή την περίοδο με τις γνωστές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ να τρέχουν.
Απο την άλλη η δική μου αίσθηση αξιοπρέπειας δεν μου επιτρέπει να παριστάνω ότι δεν καταλαβαίνω

COSTANTINA είπε...

Έλα ρε Αλέκο, ακόμα να το ανοίξεις; Μη μου προσθέτεις βάρη τώρα που το 'κλεισα και ησύχασα.

Άλλωστε αφού με ξέρεις, θα λαλήσω τα μπλογκ στα σχόλια! Τι ποστ, τι σχόλια!

Σου υπόσχομαι επίσης πως αν έχω κάτι, οτιδήποτε να πω, θα στο στείλω με mail να το δημοσιεύσεις εδώ.

Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν φιμώθηκα/εκβιάστηκα ή ό,τι άλλο έχει γραφτεί. Απλά κουράστηκα να απολογούμαι στον μικρόκοσμό μου και σε κάτι χυδαίους. Δατς ολ!

Άντε, περιμένω το επόμενο ποστ σου να σχολιάσω. Και μην τολμήσεις και δεν γράψεις γιατί θα σε τιμωρήσω με σουβλάκια αντί σουτζουκάκια. :P

krogias είπε...

@ Κωνσταντίνα
Μην παρατάτε τόσο εύκολα τα "πιστεύω" σας για μερικούς αχρείους.
Απλά αγνοήστε τους και συνεχίστε.

Sofia είπε...

Με καλύπτεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. Να θυμόμαστε και που και που ότι άλλο να έχεις δικαιώματα και άλλο να είσαι ανάγωγος (μη σου πω και παράνομος.

alzap είπε...

@sofia:
Καλώς ήρθες!
Σε ευχαριστώ.
Σε επισκέφθηκα στο πολύ ενδιαφέρον μπλογκ σου.
:-)
Καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋