Πέμπτη, Νοεμβρίου 01, 2007

ΤΟΝΥ ΜΠΕΝ


Ο Τόνυ Μπεν είναι ο πολιτικός που μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου σημάδεψε τη σκέψη και τη ζωή μου. Είχα την ευτυχία να τον συναντήσω αλλά και να παρακολουθήσω από κοντά την πολιτική του σκέψη και δράση στα τέλη της δεκαετίας του 70. Μου δόθηκε η ευκαιρία και η τιμή να βοηθήσω σε μία από τις απόπειρές του να ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος .


Ο Τόνυ Μπεν, ακόμα και σήμερα, στα 82 του χρόνια είναι η επιτομή του ριζοσπάστη, ασυμβίβαστου πολιτικού. Οι θέσεις και οι απόψεις του πολεμήθηκαν φανατικά και βρώμικα από το κατεστημένο. Μερικοί από τους πρωτοσέλιδους χαρακτηρισμούς γι αυτόν ήταν: «τρελός, φανατικός, επικίνδυνος, ακραίος κομμουνιστής, προδότης, διχαστικός κ.λ.π»


Ο Τόνυ Μπεν ήταν ο μοναδικός από τα κορυφαία στελέχη του Εργατικού Κόμματος που στήριξε από την αρχή με συνέπεια και καθαρότητα τον μεγάλο ηρωικό αγώνα των ανθρακωρύχων άπέναντι στην Θατσερική πολιτική.


Ήταν ένας από τους ελάχιστους Άγγλους πολιτικούς που βροντοφώναξαν ΟΧΙ στον βρώμικο πόλεμο της Θάτσερ στα νησιά Φώκλαντ.



Από τις ελάχιστες φωνές στο Εργατικό Κόμμα που στάθηκε με πείσμα, συνέπεια και συνέχεια απέναντι στους πολέμους του Κόλπου. Είναι ο πρώτος πρόεδρος της οργάνωσης "Συμμαχία ενάντια στον πόλεμο"


Υποστήριξε και υποστηρίζει τον αγώνα και τις θέσεις του Σιν Φεϊν στη Βόρεια Ιρλανδία.


Ήταν και παραμένει η βαθιά δημοκρατική, η αιρετική φωνή της πολιτικής. Χωρίς φόβο και παρά τον πόλεμο από τη δεξιά μέσα και έξω από το κόμμα του, κατάφερε να εκφράζει πάντα τα πιο αδύναμα, φτωχά και περιθωριοποιημένα κομμάτια του Αγγλικού λαού.


Το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο δεν τον έκανε ποτέ αποδεκτό και τον μίσησε όσο κανέναν άλλο πολιτικό επειδή δεν ενσωματώθηκε.


Είδα με χαρά ότι ο Παναγιώτης Βρυώνης ανέβασε στο μπλογκ του ένα μικρό απόσπασμα από την ταινία SICKO του Michael Moore. Ο Τόνυ Μπεν μιλάει όπως πάντα καθαρά και απλά. Παρά το γεγονός ότι οι διάλογοι είναι σύντομοι και διακόπτονται το δείγμα είναι σαφές.







ΥΓ Για να μην έχουμε παρεξηγήσεις όταν λέω συμμετείχα στην προσπάθεια του Τονυ Μπεν για την ηγεσία του Εργατικού κόμματος, αναφέρομαι στη συμμετοχή μου ως φίλος του Εργατικού Κόμματος σε ομάδα πρωτοβουλίας που είχε δημιουργηθεί στο LEEDS.
:-))

5 σχόλια:

NdN είπε...

Σύντροφε Αλέκο,

Τη συζήτηση αυτή είχα με έναν φίλο Άγγλο (ψηφοφόρο των Liberal Democrats). Απλά θα ήθελα να συνεισφέρω σαν σχόλιο ότι ο Tony Benn είναι ίσως ο μοναδικός πολιτικός παγκοσμίως που έγινε πιο αριστερός αφού πέρασε από τη θέση του υπουργού.
Ωστόσο, πολλοί του χρεώνουν ακόμα την αποτυχημένη καμπάνια για την μη προσχώρηση της Αγγλίας στην ΕΟΚ.

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Χαίρω για την αναφορά σου στον Τόνι Μπεν. Πραγματικά ήταν για μας στο ΠΑΣΟΚ, τα πρώτα χρόνια, ένας από τους φίλους που αγαπήσαμε. Είναι δύσκολο να επιβιώσουν πολιτικοί του βεληνεκούς του Μπεν στην εποχή μας. Ωαστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο αγώνας του Γιώργου Παπανδρέου έχει στοιχεία ανιδιοτέλειας, προσφοράς και προπαντός ηθικής, κάτι που λείπει από τους πολιτικούς της εποχής μας, που είναι προσδεδεμένοι στο άρμα οικονομικών παραγόντων. Αλλά πρέπει να σημειώσω και τις ριζοσπαστικές ιδέες του Γιώργου που επιμένει να τις εκθέτει, χωρίς να διστάζει. Είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστούν και οι εχθροί του να τον αναγνωρίσουν. [Αυτά, με αφορμή τον ΑΓΩΝΙΣΤΗ Τόνι Μπεν]

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΟΤΑΝ ΠΑΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ[ΓΙΩΡΓΑΚΗ]ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΣΟΚ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΝΥ ΜΠΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΤΡΕΧΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΧΩ,ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΡΕΞΗ,Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ.ΑΛΕΚΟ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ.

Κυρά Ντίνα είπε...

Αγαπητέ, alzap, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια κ θέλω να σας επισημάνω ότι κ εγώ έχω χαρεί με την μπλογκοπαρουσία σας. αλλά ,επειδή δε με νοιάζει μόνο η ποίηση κ με ενδιαφέρον κατάλαβα πού βρίσκεστε,θάέλα κ σε σας, ανάμεσα σε πάμπολλους άλλους στους οποίους έχω υποβάλει το ίδιο ερώτημα, να ρωτήσω το εξής:αν ο Γιωργάκης εκλεγεί, θα κατέβουμε όλοι μαζί στο γρόμο για το ασφαλιστικό; Η απάντηση δεν έχει στατιστική αξία,αλλά πολιτική. Καλό κουράγιο!

alzap είπε...

@ndn:
Σωστά.

νικος λαγκαδινός:
Νίκο πέρα απο τα στοιχεία που βλέπεις και αναγνωρίζω στον Παπανδρέου, υπάρχει η πρόκληση της 12/11. Αναφέρομαι στην υποχρέωση που έχει και είναι επιτακτική, να υλοποιήσει αυτός πρώτος και μαζί του όλοι οι υπόλοιποι όσα σήμερα εξαγγέλει.
Αυτό είναι το πεδίο που θα κριθεί τόσο εκείνος όσο και εμεις οι υπόλοιποι.


@ανώνυμος:
Κατερίνα συμφωνώ αλλά δεν μπορώ να φέρω στη μνήμη μου την κουβέντα μας. Στείλε μαιηλ αν θέλεις.


@κυρα ντινα:
Μην με ευχαριστείς για τα λόγια μου γιατί είναι λόγια διαισθητικά άρα αληθινά.
Δεν ξέρω τί σχέση έχει η εκλογή του Παπανδρέου για το αν θα βρεθούμε μαζί στους δρόμους. Εγώ βλέπεις είμαι στους δρόμους έτσι κι αλλοιώς τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια.
Σε διαβεβαιώ είμαι ένας του δρόμου...
:-)