Η ήττα είναι μεγάλη, συντριπτική. Οι επιπτώσεις φοβάμαι μακροπρόθεσμες. Οδυνηρές. Οι αιτίες πολυσύνθετες και βαθιές.
Εξαρτάται ασφαλώς πως βλέπει κανείς το αποτέλεσμα.
Για να γίνω περισσότερο σαφής, η ήττα σε ότι με αφορά δεν έχει να κάνει με την μη κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η ήττα είναι πολύ σοβαρότερη. Αφορά σε όσα κατά καιρούς έχω καταγράψει σε αυτή τη γωνιά.
Τα εξωθεσμικά κέντρα νίκησαν. Με τρόπο απόλυτο.
Η Δεξιά, μέσα και έξω από τη Βουλή νίκησε. Όπως και να το μετρήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ πανηγυρίζουν γιατί ανέβασαν τα ποσοστά τους. Όχι όμως σε βάρος της Δεξιάς αλλά σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ήταν ο στόχος.
Στο 8% το ΚΚΕ, στο 5% ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακατανομή των ψήφων της κεντροαριστεράς την ώρα που κυβερνά η κυβέρνηση που μας κυβερνά. Αρκεί που «τιμωρήθηκε» το ΠΑΣΟΚ. Αυτό για κάποιους προοδευτικούς είναι νίκη απέναντι στη δεξιά πολιτική. Μάλιστα.
Αναχώματα δεν υπάρχουν πια.
Ο Παπανδρέου ξόδεψε τρία σχεδόν χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχοντας τη λογική των αδιέξοδων πειραματισμών σαν να βρίσκεται στην παιδική χαρά και παίζει με το καινούργιο του παιχνίδι. Όταν ξύπνησε ήταν αργά. Και οι κινήσεις του ήταν αναντίστοιχες με το μέγεθος της πρόκλησης, της συγκυρίας και των συνθηκών. Παρά τις όποιες καλές προθέσεις του.
Ασφαλώς και έχει μερίδιο ευθυνών δεν έχασε όμως εξαιτίας του το ΠΑΣΟΚ. Έχασε για τις πολιτικές του «εκσυγχρονισμού» από τις οποίες δεν αποστασιοποιήθηκε εγκαίρως και αρκετά.
Τα ΜΜΕ και οι εντολείς τους υπαγόρευσαν και επιβάλλουν τον Βενιζέλο ως τον άνθρωπο που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Είναι ο εκλεκτός. Σε λίγο στην τηλεοπτική δημοκρατία μας ο Βενιζέλος θα φαντάζει ως ο λυτρωτής της κεντροαριστεράς.
Οι δημοσκοπήσεις θα τον εκτινάξουν στα ύψη μαζί και το ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος θα είναι ο «πολύς» σε σχέση με τον «λίγο» Παπανδρέου.
Το ΠΑΣΟΚ έχασε ψηφοφόρους προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν αποστασιοποιήθηκε από τον εκσυγχρονισμό και τις πολιτικές της περιόδου Σημίτη.
Ο Βενιζέλος φέρνει τους εκσυγχρονιστές και τον εκσυγχρονισμό από την πίσω πόρτα εξωραϊσμένους. Ο Βενιζέλος θα «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα. Αυτή είναι η ειρωνεία.
Αυτό όμως είναι και το σχέδιο. Δεν πέτυχε το 1976, το 1989, το 1992. Πέτυχε εν μέρει το 1995 και ολοκληρώνεται τώρα.
Με κάποια καθυστέρηση επαναλαμβάνεται και στην Ελλάδα οτι συνέβη στην κεντροαριστερά και στην αριστερά στη Γαλλία. Πολυδιάσπαση στην αριστερά και ηγεμονία της Δεξιάς.
Καλό μας κουράγιο και καλό αγώνα για όσα έρχονται...
19 σχόλια:
Αλέκο μας,
Κατανοούμε απόλυτα την πίκρα σου και το -άδικο- για τον κόσμο του Πασοκ,εκλογικό αποτέλεσμα.
Όμως όταν φταίει ο γαίδαρος,δεν βαράμε το σαμάρι...
Συγχρόνως, η αυτοκριτική απο την πλευρά του Πασοκ,ήρθε αργά,πολύ αργά μέσα στη νύχτα...
Και καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ,ότι ψήφοι που πηγαίνουν Αριστερά,είναι εκτός απο διαμαρτυρίας και ψήφοι,αληθινής,συνεπούς,χαλυβδωμένης και ασυμβίβαστης Πάλης,με το όποιο κατεστημένο.
Την Καλησπέρα μας,
Τα 7.
Φοβάμαι πως ειδικά σήμερα σε χαρακτηρίζει "...πλήρης ανικανότητα αρχειοθέτησης σκέψεων, αναμνήσεων, συναισθημάτων...",γι αυτό και είσαι τόσο απόλυτος.
Ούτε εύκολες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, ούτε το δίλλημα τίθεται ως "άσπρο - μαύρο"...
Ψυχραιμία : πολιτικό παιχνίδι είναι !...
Νομίζω πως οι πολιτικές συγκυρίες μεταβάλλονται - δεν παραμένουν στατικές - οπότε αναρωτιέμαι πως θα μπορούσε να βρει κάποιος ομοιότητες μεταξύ 1976, 1989, 1995. Κρίμα και για την άποψη πως οι ευθύνες ανήκουν στις πολιτικές του «εκσυγχρονισμού». Ξέρετε, τις κρίσιμες αυτές ώρες για τη Δημοκρατική Παράταξη, χρειάζεται καλή και σε βάθος ανάγνωση και του παρόντος και του παρελθόντος. Αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση...
Βρε Αλέκο,
Διαβάζει το blog σου η Αννούλα απο το πουθενά και των ΜουΜουΕ ???!!!
;-)
Η κρίση είναι και εσωκομματική και διασκορπίζεται στα λαϊκά στρώματα που στήριζαν το Πασοκ εν είδη "πανούκλας".
Κατάφερε το κομματικό κατεστημένο να κολλήσει στο κούτελο του Γιώργου ένα αυτοκόλλητο χαρτάκι που έγραφε "λίγος".. Ασχετα αν δεν δοκιμάστηκε ποτέ σαν κυβερνήτης. Ίσως αυτό να φόβισε!!
Η έφοδος στην αρχηγία του Βενιζέλου ενώ έρεε ακόμη ζεστό το αίμα μας... είναι η πλέον φανερή απόδειξη της εσωτερικής τρικλοποδιάς που εξυφάνθηκε αλλού και εκτελέστηκε στις κάλπες..
@7 demons:
"Και καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ,ότι ψήφοι που πηγαίνουν Αριστερά,είναι εκτός απο διαμαρτυρίας και ψήφοι,αληθινής,συνεπούς,χαλυβδωμένης και ασυμβίβαστης Πάλης,με το όποιο κατεστημένο."
Φίλε μου μακάρι να ήταν έτσι.
Θα ήταν άλλη η αριστερά και άλλη η κοινωνία μας σήμερα.
Ο όρος "οπορτουνισμός" ευδοκίμησε στα εύφορα λειβάδια του αριστερού λεξιλογίου για να περιγράψει πραγματικότητες.
Δεν χτυπάω κανένα σαμάρι. Μιλάω για μια πραγματικότητα που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.
Δεν είχα προλάβει να τελειώσω το ποστ όταν ξεκίνησαν τα δελτία των 8 και νομίζω ότι όσοι τα είδαν κατάλαβαν.
@τοχ:
Έχεις δίκιο, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, εγώ τουλάχιστον δεν τις ξέρω. Ούτε όλα είναι άσπρο-μαύρο.
Απο την άλλη, παρ΄ότι ψύχραιμος και παλιός στο κουρμπέτι, το θεωρώ ας πούμε ενοχλητικό να μου λένε κατάμουτρα απο τα κανάλια ότι τους αρχηγούς των κομμάτων τους προαποφασίζουν εργολάβοι και ανώνυμες εταιρείες.
@ανώνυμε:
Να σου εξηγήσω τι εννοώ. Το 76, το 89, το 92 έγιναν συγκεκριμένες αποπειρες ελέγχου ή (και) διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. Π.Χ το 92 μάλιστα το βράδυ των επαναληπτικών εκλογών για την έδρα του Τσοβόλα στην Β΄Αθήνας, μεγαλόσχημος πολιτικός είχε καλέσει τους δημοσιογράφους στο πολιτικό του γραφείο για να τους μοιράσει δήλωση αποκήρυξης του Ανδρέα και απαίτησης να αποχωρήσει απο την πολική. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για το ΠΑΣΟΚ και η δήλωση απεσύρθη.
Για τις πολιτικές του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και τις επιπτώσεις που αυτές είχαν στα λαϊκά στρώματα επιμένω. Και νομίζω σωστά.
@anadelfos:
Και όχι μόνο στις κάλπες,
εκείνο που δεν μπορώ να καταλάβω-άλλωστε ελάχιστα έχω ασχοληθεί με την πολιτική/πολιτικά-είναι,αυτό το "ανέβασαν τα ποσοστά τους...το ΠΑΣΟΚ ήταν ο στόχος"..
Ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα πρόσωπο τον Κουράκη,για τον οποίο είχα γράψει και παλιά στο μπλογκ μου,τότε στις δημοτικές εκλογές... δεν νομίζω να είχα στο νου μου,έστω στο πίσω του μέρος,να "χτυπήσω" το ΠΑΣΟΚ ..
Πολλοί φαντάζομαι ψήφισαν έτσι,χωρίς να ναι ο στόχος το ΠΑΣΟΚ
Καλή σου μέρα
:)
:*
Το 76, το 89, το 92 έγιναν συγκεκριμένες αποπειρες ελέγχου ή (και) διάσπασης του ΠΑΣΟΚ
Σε ένα ζωντανό οργανισμό είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Νομίζω πως, σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται η κατανόησή τους, η οποία προϋποθέτει καλή ανάλυση και της πολιτικής συγκυρίας (αντί της εκ προοιμίου απόρριψης ή συσχέτισης με συγκεκριμένες επιδιώξεις). Φυσικά, η πολιτική συγκυρία ήταν τελείως διαφορετική το 1976 και τελείως διαφορετική το 1989 (γι αυτό και το αρχικό σχόλιό μου). Δεν θέλω να επεκταθώ σε αυτό (γιατί θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες), και θα ξεπεράσω τα περί των πολιτικών του εκσυγχρονισμού (όπου, ναι, υπήρξαν επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, αλλά καλό θα ήταν να μην το βλέπουμε αυτό ανεξάρτητα από τον ρόλο που έπαιξε μεγάλο κομμάτι του κόμματος την περίοδο εκείνη που αναλώθηκε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Σημίτη - όχι σε αντιπαράθεση πολιτικών).
Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι αυτό που έγραψα στο αρχικό σχόλιο: τις κρίσιμες αυτές ώρες για τη Δημοκρατική Παράταξη, χρειάζεται καλή και σε βάθος ανάγνωση και του παρόντος και του παρελθόντος. Αυτό έχει να κάνει και με την ερμηνεία των αιτίων της ήττας αλλά και με τον επαναπροσδιορισμό των θέσεων ΠΑΣΟΚ: με άλλα λόγια, διάλογος και σύνθεση. Κάτι που δεν έγινε ούτε το 1996, ούτε το 2004, και πολύ φοβάμαι πως δεν θα γίνει και τώρα. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για μείωση της επιρροής εξωθεσμικών κέντρων, αυτό ήταν και το νόημα της φράσης "αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση" (που τόσο εύκολα, σε άλλο σχόλιο, έδωσε αφορμή για αναγωγή σε προσωπικό).
Συμπέρασμα: όσο εμείς οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τα πρόσωπα και να κάνουμε διάλογο και σύνθεση στη βάση διαφορετικών απόψεων και όσο το διαφορετικό ανάγεται αποκλειστικά σε πονηρές επιδιώξεις, τόσο όλοι θα άγονται και θα φέρονται στη βάση των γκάλοπ και των δήθεν "καταλληλότερων".
@alkyoni:
Είναι προφανές ότι δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα ψηφοφόρους αλλά στις στρατηγικές των κομμάτων. Άλλωστε τον Κουράκη τον εκτιμώ και εγώ,
Καλημέρα.
:-)
@ανώνυμε:
Όταν αναφέρομαι σε απόπειρες ελέγχου δεν αναφέρομαι σε εσωκομματικές συγκρούσεις. Νόμιζα ότι ήταν σαφές αυτό.
Αναφέρομαι σε απόπειρες ελέγχου απο εξωθεσμικά κέντρα, επιχειρηματίες,εκδότες κλπ
Είναι γνωστά πια αυτά μετά απο τόσα χρόνια, απορώ που δεν τα γνωρίζεις.
Κατα τα άλλα ασφαλώς ο πολιτικός διάλογος σε ένα κόμμα το θωρακίζει.
Όταν αναφέρομαι σε απόπειρες ελέγχου δεν αναφέρομαι σε εσωκομματικές συγκρούσεις. Νόμιζα ότι ήταν σαφές αυτό.
Αναφέρομαι σε απόπειρες ελέγχου απο εξωθεσμικά κέντρα, επιχειρηματίες,εκδότες κλπ
Δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χώρου, αλλά επιτρέψτε μου να παραπέμψω ξανά στο (δεύτερο) κείμενό μου μιας και δε νομίζω πως γίνομαι κατανοητός. Είναι εύκολο να μιλάμε συλλήβδην για 'απόπειρες ελέγχου' αγνοώντας την πολιτική συγκυρία: όμως, κάτι τέτοιο, συγκαλύπει τα βαθύτερα αίτια μιας κρίσης. Και ξέρετε, το δεύτερο (τα αίτια δηλαδή) είναι που εκθρέφει το πρώτο ('απόπειρες ελέγχου'). Η ανάλυση σε βάθος και η κατανόηση των αιτίων ήταν και είναι το ζητούμενο και στην παρούσα συγκυρία - όχι να τα προσπερνάμε εύκολα αποδίδοντας την κρίση στους 'εξωθεσμικούς'. Όπως πολύ σωστά γράψατε, ο πολιτικός διάλογος θωρακίζει ένα κόμμα. Οπότε ας μην αναζητούμε τις ευθύνες πρώτα αλλού: ας συνειδητοποιήσουμε, πρώτοι εμείς, την ανάγκη για ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις για το παρελθόν και ας το κάνουμε πράξη. Η συνθηματολογική εμμονή και υπεραπλούστευση στην ερμηνεία του παρελθόντος ουσιαστικά συντελεί στο να εμφανίζονται "καταλληλότεροι" κλπ.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
@Ασπρος λύκος:
"Δεν είναι θέμα αρχηγού. Είναι θέμα πολιτικής. Της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Και τα "συγκροτήματα" προσπαθουν να το κρύψουν όπως η γάτα κρύβει το σκ*τα της.."
Σύμφωνοι, αλλά
δεν ξέρω πως να το πω διαφορετικά, δεν είμαι και ο καλύτερος γνώστης και χειριστής της γλώσσας. Στο ποστ δεν βάζω θέμα προσώπων, βάζω το θέμα της αυτονομίας της πολιτικής. Επειδή όμως η πολιτική γίνεται απο και με πρόσωπα γίνεται αναφορά σε ονόματα και το ρόλο που παίζουν κάθε φορά.
Ο νικητής λένε τα παίρνει όλα και ίσως έχουν δίκιο. Αρα ο λόγος σου είναι κατανοητός και στο ύφος.
Μου λες ότι παρατήρησες στροφή στα αριστερά. Έχω τις επιφυλάξεις μου. Εγω διαπιστώνω ηγεμονία της δεξιάς και ανακατανομή των ψήφων στην κεντροαριστερά
@ανωνυμε:
Δεν κάνεις κατάχρηση του χώρου.
Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα γεγονότα. Δεν αναφέρομαι σε σενάρια.
Εχεις δίκιο για τον διάλογο αρκει να είναι για την ταμπακέρα.
Υπάρχει έλληνας που δεν αντιλαμβάνεται ότι γίνεται βάναυση απόπειρα επιβολής συγκεκριμένου αρχηγού σε ένα κόμμα;
Σε αυτό πρέπει να υπάρχει κάποια αντίδραση; Νομίζω πως ναι και θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο θέμα των Πασόκων.
Τα υπόλοιπα για την ανάγκη διαλόγου και αυτοκριτικής ουσιαστικής δεν διαφωνώ.
Για αυτό όμως που συντελείται μπροστά στα μάτια μας αυτή τη στιγμή, θα μιλήσουμε;
1)
Το Λάος έχει δηλώσει την πρόθεση του να συνεργαστεί σε πολλά με τη ΝΔ. Εντος και εκτός κοινοβουλίου
Αθροιστικά το ποσοστό της ΝΔ και του ΛΑΟΣ τα οποία είναι συγγενή μεταξύ τους, είναι ελαφρά μικρότερο απτις προηγούμενες εκλογές. Οπότε δεν μιλάμε για δεξιά ηγεμονία. Έχουμε μια αδύναμη κυβέρνηση που θα χρησιμοποιεί την άκρα-δεξιά ( που την ανέστησε ο Λαλιώτης να μην το ξεχνάμε )
για να καλύψει τις ..πομπές της και τα "κενά"της όταν υπάρχουν κοινοιτοποιήσεις πορείες(αυτό φοβούνται) στην Αθήνα.Με τον τρόπο που μόνο οι σωστοί Δεξιοί ξέρουν(τραμπουκισμός)
Οι πορείες κόστησαν την μη επανεκλογή της Μαρίας Αντουανέτας Γιαννάκου
Με το Internet τα κινητά με φωτογραφική και με την δημοσίευση των φωτογραφειών το κόλπο αυτό πάλιωσε.
2)
Παραμένεται Αλλάζονες.
Δείγμα της αδυναμίας σας και της έλλειψης πολιτική σας
Απο πότε σας "ανήκουν" οι ψήφοι του ΣΥΝ και του ΚΚ;
Ο χώρος της ΚεντροΑριστεράς είναι κατασκεύασμα της φαντασίας. Εκτος αν ενοούμε τους Μπίστηδες που παραμονές του 2000(τότε άνηκαν θεωρητικά στον ΣΥΝ)
έπαιρναν κόσμο απτην Κουμουνδούρου με σημαιούλες του ΠΑΣΟΚ στην συγκέντρωση του Σημίτη
Δεν υπάρχει σύγκλιση με το κόμμα των Εργατοπατέρων του Κεφαλαίου(γιατί αυτό είσαστε)
Το ότι λέτε "Ψηφίστε μας για να μην βγει η Δεξιά" δεν αποτελεί αρνητική ψήφο;
Αλλά πλέον η μπογιά αυτού του συνθήματος, πέρασε.
3)
Η νεολαία και αρκετά μεγάλη μερίδα ετερόκλητου φαινομενικά κόσμου,
κατέβηκαν στον δρόμο και διεκδίκησαν τα αυτονόητα.
Παράδειγματα έχουμε και πέρα από τις κοινητοποιήσες του άρθρου 16,.
Την κοινοιτοποίηση από τη δημοσίευση στο Indymedia του video των χαστουκιών στο ΑΤ Ομονοίας(μπα αυτά δεν συνέβαιναν και επι ΠΑΣΟΚ..)
Στο Ελληνικό στο θέμα των ιδιωτικών με το έτσι θέλω παραλιών.
Στο πεδίο του Άρεως όπου η Φώφη έκανε τα στραβά μάτια στις παρανομίες του Κυριακού
Αυτό τον κόσμο δεν θέλει να τον κοινοιτοποιεί το ΠΑΣΟΚ "της κοινωνίας των πολιτών".
ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ:
Γυναίκα γνωστή μόνο με το μικρό της όνομα
(παράδειγμα, ας μην το πάρουμε τοις μετρητοις, π.χ. ξαναλέω Φώφη - Βούλα - Ντόρα )
μάλλον παραπέμπει σε ....αρχαίο επάγγελμα και όχι σε πολιτικό.
Αλλά η πολιτική είναι το αρχαιότερο(πρώτο) επάγγελμα. Το ..άλλο είναι το δεύτερο!
Άσπρος Λύκος
Πηγή του ονόματος "Τούρκογλου" ο Μάκης.
Χωρίς να σημαίνει ότι ο Κίτρινος Ζούγλας έχει το "αλάνθαστο".
Άσπρος Λύκος
Η μόνη αριστερή χροιά του ΠΑΣΟΚ δόθηκε τα τελευταία χρόνια μέσω της αντιδεξιάς ρητορικής.
Το να είσαι όμως κατά της Δεξιάς δεν σε κάνει και αριστερό.
Η συγκεκριμένη ήττα για το ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη ευκαιρία, η οποία αν χαθεί λόγω ενός εκσυγχρονιστικού ρεμβασισμού, θα σημάνει και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε αριστερόστροφης και ταυτόχρονα ρεαλιστικής πολιτικής από την εξουσία.
Όσο για το ΣΥΝ και το ΚΚΕ, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Αν συνεχίσουν να βαράνε το ίδιο βιολί, τους βλέπω να χάνουν γρήγορα τα όποια ποσοστά πήραν.
Προς τη ΝΔ γιατί έχασε ψηφοφόρους το ΠΑΣΟΚ;
Μήπως κάποιοι θέλουν το κίνημα πιο δεξιό;
Σύμφωνα με νεότερες τηλεοπτικές / ραδιοφωνικές εκπομπές
που είδα άκουσα ή που μου μεταφέρθηκαν τις τελευταίες δύο – τρεις μέρες,
κατά τις οποίες οι δημοσιογράφοι έψαξαν διάφορα έγγραφα,
το επίθετο του Μπένι όντως δεν είναι Τούρκογλου.
Σχετικά με την πληροφορία του σχολίου μου 18/9/07 10:06 πμ )
που ως πηγές ήταν παλιά η "Κίτρινη Ζούγκλα" και κάποιες πρόσφατες γενικότερες φήμες στo ραδιόφωνο / internet, θεωρώ ότι το σχόλιο ειδικά στο μέρος της "παραφιλολογίας" του ονόματος, δεν ήταν διασταυρωμένο με άλλες πηγές.
Ως εκτούτου θεωρώ ότι η προσωπική ευπρέπεια και η δυνατότητα της συνέχισης της αξιοπιστίας
μου επιβάλλει να ζητήσω συγγνώμη από τους αναγνώστες του σχολίου
που θεωρούν την μεταφορά της πληροφορίας ανακριβής,
ή ότι θίγει τις όποιες ευαισθησίες τους.
Άσπρος Λύκος
Θα παρακαλούσα τον alzap να σβήσει
το πρώτο σχόλιο μου στις
27/9/07 9:57 μμ
Μετά τιμής
Άσπρος Λύκος
Δημοσίευση σχολίου