Μερικά πράγματα δυσκολεύομαι να τα καταλάβω. ‘Έχει ασφαλώς να κάνει σε ένα σημαντικό βαθμό με το μέτριο επίπεδο της νοημοσύνης μου. Κυρίως όμως έχει να κάνει με την άρνησή μου να μπω σε ένα διαδεδομένο «παιχνίδι» διαστροφής της πραγματικότητας. Να αναφερθώ σε μερικά παραδείγματα.
Συζητώντας για τις εκλογές:
1) ακούω την άποψη πως η ΝΔ θα κερδίσει οπωσδήποτε τις εκλογές με πολύ μικρή διαφορά. Όταν ζητάω να μου τεκμηριώσουν αυτήν την πεποίθηση η απάντηση που εισπράττω συνήθως είναι: «Δεν έχω πραγματικά στοιχεία, αυτή είναι η αίσθησή μου».
Όταν παρακαλώ να μου κάνουν συγκεκριμένο το ύψος αυτής της «μικρής διαφοράς», απαντούν συνήθως: ο,5% – 1,5%. Ποσοστά δηλαδή πολύ κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους που έχουν ΟΛΕΣ οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, για δημοσκοπήσεις μάλιστα με κάλπη και όχι τηλεφωνικές όπου τα όρια είναι πολύ μεγαλύτερα.
Με άλλα λόγια η πρόβλεψη για τη νίκη του ενός ή του άλλου κόμματος 26 μέρες πριν τις εκλογές και μάλιστα με τόσο μικρή διαφορά μόνο στη μεταφυσική μπορεί να στηριχθεί. Εντάξει για να μην είμαστε απόλυτοι ίσως μπορεί να στηριχθεί σε αστρολόγους ή καφετζούδες.
2) κάποιοι φίλοι μου, απογοητευμένοι, δικαιολογημένα, από τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος μου λένε πως οι ίδιοι αρνούνται να συμμετάσχουν στην ιστορία των εκλογών γιατί δεν θέλουν να έχουν καμία ευθύνη για όσα προκύψουν.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως και σέβομαι απολύτως το πρώτο σκέλος της δήλωσης παρά την διαφωνία μου. Ωστόσο είναι στον αέρα κυριολεκτικά το δεύτερο μέρος. Ο ισχυρισμός δηλαδή ότι στην εκλογική διαδικασία υπάρχει η δυνατότητα με κάποιον τρόπο να μην έχει κάποιος ευθύνη για το όποιο αποτέλεσμα. Είτε συμμετάσχει κανείς είτε όχι στις εκλογές, στο μέτρο που το όνομά του είναι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν μπορεί παρά η στάση του να μετρήσει στο εκλογικό αποτέλεσμα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αθροίσματα και διαιρέσεις αριθμών. Καταμετρώνται οι επιλογές των παρόντων ασφαλώς αλλά είναι οι απόντες που επίσης καθορίζουν με την απουσία τους την δυνητική διαφοροποίηση ή ενίσχυση του όποιου αποτελέσματος.
Λέω δηλαδή ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 16 Σεπτεμβρίου θα επηρεάσει με θετικό ή αρνητικό τρόπο τη ζωή όλων μας. Η αποχή ή το άκυρο είναι μια πολιτική στάση που έχουμε χρέος να σεβόμαστε ειδικά όταν ο απέχων τεκμηριώνει την πράξη του και το κάνει συνειδητά.
Πρέπει να δεχτεί όμως και να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που αναλογεί και σε εκείνον, όπως και σε όλους όσους συμμετείχαν, για ότι προκύψει.
3) « Όλοι το ίδιο είναι.» Μια φράση που περιλαμβάνει αλήθειες, υπερβολές κάποιες φορές, σκοπιμότητες σε κάποιες συγκυρίες όπως η σημερινή. Δέχομαι ως γνήσια την ισοπεδωτική προσέγγιση του συνόλου των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή, από ανθρώπους και φορείς που επιλέγουν την συνολική, διαρκή και συνεπή ρήξη με το σύστημα ως έχει. Παραδέχομαι επίσης πως με συγκινεί και με γοητεύει αρκετά αυτή η στάση αν και προσωπικά όχι μόνο δεν έχω τα κότσια για την επαναστατική προοπτική αλλά πολύ περισσότερο δεν μου φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα τέτοια προοπτική ή τεκμηριωμένος και συνεγερτικός επαναστατικός λόγος ή φορέας.
Ωστόσο αυτό που δεν ανέχομαι, αυτό που μου προκαλεί αναγούλα είναι όταν αυτή τη φράση την αναπαράγουν και την προπαγανδίζουν οι γνωστοί εξωνημένοι δημοσιογράφοι. Εκτελώντας ασφαλώς τις εντολές των αφεντικών τους, ιδιοκτητών των ΜΜΕ. Γιατί το μήνυμα που εκπέμπουν είναι σαφές και κατανοητό: «Μπορεί να μη σας αρέσει, μπορεί να σας προκαλεί οργή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αλλά μη μπαίνετε στο κόπο να τον αλλάξετε γιατί ως γνωστόν όλοι ίδιοι είναι…»
Το «όλοι ίδιοι είναι» επαναλαμβάνει συνεχώς, αναφερόμενη στα άλλα κόμματα πλην ΚΚΕ ασφαλώς, η κ. Παπαρήγα. Μόνο που διαχρονικά, πρέπει να θυμηθούν εκεί στο ΚΚΕ, αυτή τους η άποψη μπάζει νερά, πολλά νερά. Όλοι ίδιοι είναι, έλεγε και το 89 μόνο που στην πράξη έκρινε πως κάποιοι ίδιοι είναι λίγο καλύτεροι από τους άλλους ίδιους. Και συνεταιρίστηκε με ότι πιο άθλιο και βρώμικο πολιτικά έχει υπάρξει στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, τον Μητσοτάκη. Και έκαναν μαζί κυβέρνηση για να στείλουν στη φυλακή τον Ανδρέα.
Γιατί να μην ισχυριστώ κι εγώ «και οι δύο τους το ίδιο είναι»; Βασιζόμενος μάλιστα σε γεγονότα και όχι σε εικασίες και θεωρητικούς ακροβατισμούς. Γιατί να μην το πω όταν, για να έρθουμε στα πρόσφατα, το ΚΚΕ σκανδαλωδώς απουσίαζε από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή για το σκάνδαλο εξαγοράς της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από τον ΟΤΕ; (Γιατί άραγε;)
Τέλος αν θέλει η κ. Παπαρήγα να μιλάει με αξιοπιστία για το ποιος είναι το ίδιο με ποιόν ας δημοσιοποιήσει όλα τα σχετικά με το εργασιακό καθεστώς στις επιχειρήσεις του κόμματος, ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, 902, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ κ.λπ. .
Γιατί το να είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι ένα πρόβλημα.
Είναι όμως, φοβάμαι, πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα να ταυτίζεται το ΚΚΕ και ο ΣΕΒ στην αντιμετώπιση των εργαζομένων που «έχουν στη δούλεψή τους»…
9 σχόλια:
Για ποιά ευθύνη να μη θέλω να ψηφίσω κάθε 4 χρόνια; Για αυτήν που ΔΕΝ παίρνει κανένας από τους υπουργούς, βουλευτές και δημοσίους λειτουργούς κατα τη διάρκεια των κυβερνήσεων τους; Σιγά μή τα βάψω και μαυρα!
Εχω ξαναπεί πως μπορούμε -τουλάχιστον ορισμένοι από 'μας- να επιβιώσουμε (ακόμα) με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Μόνο που θα πρέπει να ψηφίσουμε και για αυτούς που δεν μπορούν. Tους ανθρώπους που βλέπουμε γύρω μας να μοχθούν πολλές φορές αβοήθητοι και δε κυκλοφορούν στα ιστολόγια και σε συζητήσεις "ημιηψηλού" επιπέδου (sic).
Επίσης η αποχή και τα άκυρα θα ήταν σαφώς λιγότερα αν η δεξιά ήταν δεξιά, οι σοσιαλιστές ήταν σοσιαλιστές κ.ο.κ. Αυτά τα mixaz ιδεολογιών (;), πρακτικών και φούμαρα μπας και κλέψουμε από τους άλλους κανένα ψήφο, ο λαός τα αντιλαμβάνεται, μπερδεύεται και στο τελος σιχτιριάζει την ώρα και τη στιγμή που ο Κωστάκης τελείωσε το τρίτο κύκλο του Lost και θυμήθηκε να κάνει εκλογές. Με το μαχαίρι στο λαιμό και να μην έχεις ξεκάθαρα κάποιον να ψηφίσεις λόγω της ιδεολογικοπρακτικής παρτούζας, τότε το ρίχνεις το λευκό κή το άκυρο, Αλέκο μου.
Τώρα όσον αφορά το ΚΚΕ έχω εικόνα από "συγγενή" μου που κυκλοφορεί με κατακόκκινες σφυροδρεπανιαστές κονκάρδες στα εκλογικά κέντρα στη Β' Πειραιώς παρέα με το δήμαρχο της περιοχής μου (ξέρεις). Μόνο που αυτές τις (όψιμες) απόψεις του δε τις εφαρμόζει ούτε κατά διάνεια στο σπίτι και κυρίως στην επιχείριση του και τους υπαλλήλους του (ή "δούλους" κατά αυτόν). Αυτά που γράφεις λοιπόν τα έχω ζήσει με ένα ψηφοφόρο (όχι απλό) και έτσι δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το τί θα μπορεί να συμβαίνει με τα μεγάλα στελέχη. Ίσως έτσι τελικά να λέν πως είναι όλοι ίδιοι.
;)
Αυτάααααα.
Επίσης να προσθέσω πως και αυτή η δαιμονοποίηση του δικομματισμού πιά, έχει παραγίνει. Βαρέθηκα.
"Εχω ξαναπεί πως μπορούμε -τουλάχιστον ορισμένοι από 'μας- να επιβιώσουμε (ακόμα) με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Μόνο που θα πρέπει να ψηφίσουμε και για αυτούς που δεν μπορούν. Tους ανθρώπους που βλέπουμε γύρω μας να μοχθούν πολλές φορές αβοήθητοι και δε κυκλοφορούν στα ιστολόγια και σε συζητήσεις "ημιηψηλού" επιπέδου (sic)."
Παίζεις μπάσκετ σύντροφε;
Όταν με "ταπώνουνε" τόσο τρυφερά και ευγενικά με την αλήθεια δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ.
Έχεις δίκιο!
όχι αδερφέ!
Ίσα-ίσα, το γράφω για να αποφεχθούν τα λευκά και τα άκυρα.
... και δε παίζω μπάσκετ. Μπάλα αμα θες. Την Κυριακή.
;)
εγώ έχω τα κότσια:
www.hellenicdynamism.blogspot.com
Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου.
Παλιώτερα είχα γράψει ένα πόστ για την σημασία της λευκής ψήφου που τελικά αποτελεί ενίσχυση του πρώτου κόμμματος.
http://atheofobos.blogspot.com/2006/10/blog-post_116026171321576341.html
@kaltso:
Συνεννοηθήκαμε φίλε
:-)
@νικ.τσακίρης:
Κοίτα, εσύ μιλάς για την "επανάσταση" με το πουλί.
Εγώ μιλάω για την άλλη την κανονική και γι αυτήν χρειάζεσαι κότσια.
Για τη δική σου αρκεί να είσαι πράκτορας της CIA και αμερικανόδουλος.
Αντε γειά!
@αθεόφοβος:
Σωστά.
e oxi kai o mitsotakis oti poio athlio kai bromiko exei iparksei. O laliotis mia xara ton paei kontra kai mono sto fotofinish tha fanei poios kerdizei.
Ase ton kaimeno ton andrea. ksexname oti kataeklepse ton elliniko lao autos kai ta tsirakia tou. Ksexname ta pampers.
Ax kai bax!!! i epilektiki mnimi einai megali anakalipsi telika. Poli megali.
Δημοσίευση σχολίου