Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2007

ΕΞΩΝΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΤΕΣ

Είκοσι σχεδόν χρόνια πορεύτηκαν με αυτό.
Σε κάθε ευκαιρία, με κάθε αφορμή το επαναλάμβαναν. Ήταν γι αυτούς το χείριστο παράδειγμα, η απόδειξη για τη φαυλότητα και την επικινδυνότητα του Ανδρέα. Μέσα της δεκαετίας του 80 και σε προεκλογική συγκέντρωση στην περιφέρεια του Δημήτρη Τσοβόλα, υπουργού οικονομικών τότε, το πλήθος φωνάζει συνθήματα υπέρ του Τσοβόλα κι ο Ανδρέας γελώντας λέει από την εξέδρα «Τσοβόλα δώστα όλα». Αυτό ήταν!

Από τότε και μέχρι σήμερα οι τάχα μου σοβαροί αναλυτές με μισοσηκωμένο φρύδι αναπαράγουν τη φράση "Τσοβόλα δώστα όλα" για να καταδείξουν υποτίθεται τον άκρατο λαϊκισμό και την κατασπατάληση με ανεύθυνες προεκλογικές παροχές του δημόσιου χρήματος.

Εδώ και δέκα μέρες παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα τον καταιγισμό παροχολογίας. Αυξήσεις μισθών, συντάξεων, (ξανα)μονιμοποίηση συμβασιούχων, ότι μπορεί να φανταστεί κανείς το υπόσχονται. Μέχρι και 50.000 χιλιάδες αποκωδικοποιητές για την επίγεια δορυφορική έταξαν…
(Εδώ βεβαίως έχει τη σημασία του και ο προμηθευτής… Έτσι δεν είναι κ. Ρουσόπουλε;)

Τα βλέπω όλα αυτά μέρες τώρα και ανησυχώ. Γιατί έχουν χαθεί οι γνωστοί-άγνωστοι σοβαροί και έγκυροι σχολιαστές. Τίποτα, τσιμουδιά. Δεν ακούν, δεν βλέπουν, δεν πήραν τίποτα είδηση. Δεν υπάρχει άκρατος λαϊκισμός, δεν υπάρχει προεκλογική και μαυρογιαλούρικη εξαθλίωση.
Περί άλλων τυρβάζουν στις οθόνες μας. Ψελλίζουν κάτι λίγα για το περιτύλιγμα αλλά για την ταμπακέρα κουβέντα.

Κατανοητό. Βλέπετε, για τα αφεντικά τους, επομένως και γι΄αυτούς, το πρέπον αυτή τη στιγμή είναι να επανεκλεγεί ο dvdακιας. Γιατί έχουν κάνει συμφωνίες, γιατί έχουν υπογραφεί γραμμάτια.

Οι «διαμορφωτές της κοινής γνώμης», λίγες δεκάδες ακριβοπληρωμένοι και εξωνημένοι αλήτες που βάζουν στοιχήματα και επαίρονται για τις προβλέψεις τους. Που προεξοφλούν την ήττα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ο Παπανδρέου δεν έχει τις ηγετικές ικανότητες και τη βαριά, ασήκωτη μαγκιά του Κωστάκη...

Προσέξτε τους στα δελτία ειδήσεων, ακούστε «προσεκτικά» τις αναλύσεις τους. Σημασία δεν έχει τόσο τι λένε, ποτέ δεν είχε άλλωστε, σημασία έχει τι ΔΕΝ λένε.
Γιατί η δουλειά τους είναι αυτή ακριβώς. Να μην αναπαράγουν ποτέ τη σκέψη και τις αγωνίες του κόσμου.
Δουλειά τους είναι να μας πείσουν ότι το «καθώς πρέπει», το «σοβαρόν» και «εθνικόν» είναι να σκεφτόμαστε όπως τα αφεντικά τους, οι Βαρδινογιανναίοι, οι Λάτσηδες, οι Λαμπράκηδες, οι Μπομπολαίοι κ.ο.κ.
Θέλουν να μας πείσουν ότι τα αφεντικά τους κι εμεις είμαστε το ίδιο και οφείλουμε να μοιραστούμε τα άγχη και τις αγωνίες τους, κυρίως όμως να δεχτούμε τις επιλογές τους.

Θα το καταφέρουν; Δεν ξέρω. Ξέρω όμως ότι η αλητεία τους γίνεται όλο και πιο εξόφθαλμη. Ξέρω ότι όλο και περισσότερος κόσμος τους έχει πάρει είδηση. Κι ας είναι οι ντομάτες ακριβές. Πάντα προς το τέλος της ημέρας οι τιμές πέφτουν και ο καθένας μας έχει μια λαϊκή κοντά του.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kati mou leei oti aftes oi ekloges tha einai poly poly diaforetikes apo osa exoume dei ws twra. To "den thn ksanapataei o kosmos" tha fanei gera nomizw...

kissez

a.c. είπε...

Εδώ δεν έχουν δώσει ακόμα τα υπεσχημένα του 2004,
στα καινούργια θα κολλήσουν;

alzap είπε...

@xpsilikatzoy:
Κι εγω έτσι νομίζω.

@a.c:
Έλα ντε...
:-)