Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2007

ΣΠΑΝΙΑΣ ΡΑΤΣΑΣ, ΗΜΙΑΙΜΟΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ

Είναι κοινώς παραδεκτό πως την ιστορία πρέπει να την προσεγγίζει κανείς με επιστημονικούς όρους και κατά το δυνατόν αντικειμενικά. Είναι μια άποψη που τείνει να υποβαθμίζει, ως προς την εγκυρότητά τους, τις μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν και συμμετείχαν σε γεγονότα μείζονος σημασίας. Κι αυτό γιατί υποτίθεται πως το υποκειμενικό στοιχείο και η φόρτιση της προσωπικής συμμετοχής επηρεάζει και αλλοιώνει την ακρίβεια των γεγονότων.

Η προσωπική μου άποψη διαφέρει. Θεωρώ ότι η προσωπική μαρτυρία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, είναι εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη από την εκ των υστέρων στεγνή προσέγγιση των ειδικών. Γιατί στην προσωπική μαρτυρία καταγράφονται λεπτομέρειες και συναισθήματα που πολλές φορές είναι κρίσιμα στην εξέλιξη των γεγονότων. Τυχαία συμβάντα ή οι λάθος άνθρωποι την στιγμή των αποφάσεων και των εξελίξεων οδηγούν σε τελείως διαφορετικό δρόμο την πορεία των γεγονότων. Για να μη μπω στη συζήτηση της τάχα μου «αντικειμενικής»
προσέγγισης των εξειδικευμένων ιστορικών…

Απόδειξη των όσων λέω η καταγραφή από τον ΗΜΙΑΙΜΟ των γεγονότων του Κινήματος του Ναυτικού το 1973 και την ανταρσία κατά της χούντας του αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ. Από τις 7 Μαρτίου σε μια σειρά από ποστ ο ΗΜΙΑΙΜΟΣ ξετυλίγει με σεμνότητα, ακρίβεια και συγκλονιστικές λεπτομέρειες όσα διαδραματίσθηκαν στο ιστορικό πια ΒΕΛΟΣ. Η στάση και η δράση των συμμετεχόντων στο κίνημα του ΒΕΛΟΥΣ έδωσε καίριο χτύπημα στη χούντα και έσωσε ένα κομμάτι από την τιμή και την αξιοπρέπεια των Ενόπλων Δυνάμεων.
Είναι καταγραφή που νομίζω ότι όλοι οφείλουμε να μελετήσουμε. Είναι καταγραφή που οφείλουμε να καταγράψουμε στο σκληρό δίσκο της μνήμης μας. Γιατί τελικά το επιμύθιο στο πέρασμα των αιώνων είναι ένα και μοναδικό, Οι άνθρωποι είναι κυρίως αυτό που κάνουν και όχι αυτό που λένε ότι ΘΑ κάνουν ή αυτό που ΘΕΛΟΥΝ να κάνουν.

Μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε επιμέρους αξιολογικές κρίσεις που γίνονται από τον ΗΜΙΑΙΜΟ . Στο πρώτο ποστ της 7/3 για παράδειγμα που γίνεται αναφορά στα αίτια και τις προϋποθέσεις για το χουντικό πραξικόπημα η δική μου θεώρηση είναι διαφορετική. Όχι μόνο η δική μου αλλά και τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, Σταιητ Ντηπαρτμεντ, αρχεία Foreign Office κλπ., δείχνουν και αναδεικνύουν άλλες συνιστώσες.
Θα κρατήσω επίσης απόσταση απο άλλου είδους κρίσεις και υπαινιγμούς που γίνονται για το σύνολο σχεδόν των αντιχουντικών οργανώσεων και προσώπων. Μάλλον αδικούν το πρωτογενές γεγονός κατά τη γνώμη μου.

Αυτό όμως είναι ελάχιστης σημασίας μπροστά στην αλήθεια των γεγονότων στο πλοίο όπως βιώθηκαν από τον νεαρό τότε σημαιοφόρο ΗΜΙΑΙΜΟ.

Δεν ξέρω προσωπικά τον άνθρωπο, διαβάζω το μπλογκ του. Δεν γνωρίζω ποια η υπηρεσιακή του εξέλιξη μετά την πτώση της χούντας.
Γνωρίζω όμως ότι ήταν ένας σημαιοφόρος που πήρε την υπέρτατη προαγωγή.
Έγινε Σημαιοφόρος.
Σημαιοφόρος που δικαίως κρατάει τη σημαία της αξιοπρέπειας, του θάρρους, της αλήθειας του.

Τα σέβη μου Σημαιοφόρε

Το τραγούδι της Σωτηρίας χάρισμά σου.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναύαρχος έγινε!!

alzap είπε...

@anonymous:
Δρν το ξέρω και δεν νομίζω ότι είναι το καθοριστικό για όσα παραθέτω.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Στο είπα γιατί εσύ αναρωτήθηκες στο ποστ τι εξέλιξη είχε η καριέρα του. Ασφαλώς δεν έχει σημασία για το συγκεκριμένο γεγονός, απλά δείχνει οτι η σταδιοδρομία του στο Π.Ν. ήταν άψογη, παρ' όλο οτι ήταν το "μαύρο πρόβατο" για τους χουντικούς..και μην μου πεις οτι έγινε καμμία κάθαρση με την μεταπολίτευση!! Ας όψεται το στιγμιαίον!!
Πάντως ο ναύαρχος, ας σημειώσουμε οτι μπήκε στη σχολή δοκίμων του ναυτικού το 1968..επί σκληρής δικτατορίας..Όποιοι νομίζουν οτι αυτό ήταν φυσιολογικό για κάθε έλληνα..είναι γελασμένοι!!

Agobooks είπε...

Είναι ένα θέμα που δεν το γνωρίζω καθόλου, για ευνόητους λόγους.
Από τη περιγραφή σου όμως ΑλΖαπ, σχηματίζω την εντύπωση ότι, έχουμε να κάνουμε με άνθρωπο που τα λέει η καρδιά του.
Υ.Γ. Ήταν και ο Αντωναρος εκεί , λέει…

alzap είπε...

@anonymous:
Αντιλαμβάνομαι τι λες.
Όμως το κρίσιμο γεγονός παραμένει ότι ΕΚΕΙ και ΤΟΤΕ ένας νεαρός σημαιοφόρος του πολεμικού ναυτικού διάλεξε να ακολουθήσει καποιους άλλους στον ΔΥΣΚΟΛΟ δρόμο. Αυτή του η πράξη δεν αλλάζει και δεν σκιάζεται.
Για οτιδήποτε άλλο έκανε τα επόμενα χρόνια μπορεί να γίνει κριτική, να κατατεθούν διαφωνίες, όχι όμως για το γεγονός αυτό.
Ετσι πιστεύω.

@n.ago:
Δες τα σχετικά ποστ του ΗΜΙΑΙΜΟΥ και θα πάρεις μια ιδέα.
Καλημέρα.
Υ.Γ. Λέει έτσι ο Μάνος; Σίγουρα;
Τι να σου πω, μάλλον δεν ήταν εκει. Αν δεν κάνω λάθος, απο όσα έχει πει, πρέπει να υπηρέτησε τη θητεία του αρκετά αργότερα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είπα ποτέ κάτι που να μειώνει την στάση του (τους)..Αλλοίμονο ..
Εξακολουθώ όμως να πιστεύω οτι δεν ήξεραν τότε ποιά θα ήταν η απήχηση της ανταρσίας τους.. Μην ξεχνάμε οτι η φυγή προς την Ιταλία δεν ήταν προσχεδιασμένη, ήταν μια κίνηση απελπισίας του κυβερνήτη τους, μετά την προδοσία του κινήματος.
Βέβαια καταλάβαιναν πολύ καλά (παρόλη τη νεαρή τους ηλικία) τι θα πάθαιναν αν τους γύριζαν πίσω..Με τίποτα δεν μειώνεται όμως η τελική ΑΞΙΑ που προσέλαβε η στάση τους..
Ήταν ασφαλώς ένα ακόμη λιθαράκι στο γκρέμισμα της χούντας..

αθεόφοβος είπε...

Μόλις τώρα ανακάλυψα το μπλόγκ του Ιμίαιμου και το διάβασα όλο με τα σχόλια και έγραψα και ορισμένες παρατηρήσεις που έχω.
Το Ναυτικό ήταν από τα σώματα που έγινε πραγματική αποχουντοποποίηση λόγω του μικρού αριθμού των αξιωματικών του και του μικρού επίσης αριθμού των φιλοχουντικών που είχε.
Υστερα δεν είναι λογικό οι αξιωματικοί του ΒΕΛΟΣ να ανακτήσουν τους βαθμούς τους και εξελιχθούν κανονικά;
Τι το μεμπτόν έχει αυτό;

Κωστής Γκορτζής είπε...

Να ευχαριστήσω τον οικοδεσπότη για τα καλά του λόγια.
Και να διευκρινίσω κι εδώ ότι στην αφήγησή μου κατατίθενται όσα εντυπώθηκαν σ' εναν νέο εικοσιδύο χρόνων.
Πολλές από αυτές τις εντυπώσεις επιβεβαιώθηκαν στην πορεία της ζωής μου από τις παραστάσεις που προσωπικά είχα και διαμόρφωσαν τη νοοτροπία μου του σήμερα.
Είναι λογικό να μη συμπίπτουν οι αναλύσεις των δεδομένων και να διαφοροποιούνται οι τοποθετήσεις μας σε πρόσωπα και πράγματα.
Στη νύξη περί της ημερομηνίας εισαγωγής μου στη ΣΝΔ (σε ηλικία 17 χρονών), δεν έχω να απαντήσω τίποτα.
Ούτε σημαίνει τίποτα αν το σόι μου είναι δεξιό ή αριστερό, Σημασία έχει το τι πράττω.
Αν 'ενοχλεί' κάποιους ότι και παιδιά που δεν είχαν διαβάσει τον Μαρξ επαναστάτησαν κατά της χούντας, ή αυτό μειώνει την όποια αξία της πράξης, δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι αυτό.
Ψηφίζω Λευκό, από τότε.
Γιατί εκεί που ψηφίζω δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος με τα προσόντα ας πούμε του Αντώνη Καρρά...
Σε καμιά παράταξη.
Το Αντιναύαρχος προήλθε από τη διοικητική μου αποκατάσταση το 2006 μετά την αποστρατεία μου το 2000 ως Αρχιπλοίαρχος.
ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος από τους άντρες του ΒΕΛΟΣ εκτός Παππά, δεν εξάντλησε την ιεραρχία. Υπήρχαν πιστότεροι στους κομματικούς μηχανισμούς ή 'βολικότεροι'. Και αρκετοί, βεβαίως, απλά καλύτεροι!

Ευχαριστώ όλους σας για την υπομονή σας και την αναγνώριση.