Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2007

ΕΙΝΑΙ Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ;

Η παρουσία του Κώστα Σημίτη και η ομιλία του με θέμα «Η Δημοκρατία σε κρίση;», προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τις σκοπιμότητες που προκάλεσαν αυτή την πολιτική κίνηση.

Στέκομαι πρώτα στο περιεχόμενο της ομιλίας. Είναι εντυπωσιακό πως μια συρραφή αυτονόητων γενικολογιών και επιμελώς καλλωπισμένων συντηρητικών απόψεων μπορούν να στοιχειοθετήσουν πολιτική παρέμβαση…

Διαβάστε την τοποθέτηση του κ. Σημίτη. Αλλάξτε τον ομιλητή και κάποιες φράσεις κλειδιά και θα δείτε ότι θα μπορούσε να είναι ομιλία του κ.Λούλη ή του κ.Σουφλιά. Να το πω διαφορετικά. Ο κ. Σημίτης μας είπε ότι η δική του αριθμολαγνεία και διαχειριστική λογική συνιστούν όραμα που μπορεί να συνεγείρει την Ελληνική κοινωνία. Σε αντίθεση, φαντάζομαι ότι υπονοεί, με την βίαιη, απρογραμμάτιστη και υποχείρια στα μεγάλα συμφέροντα, αριθμολαγνεία και διαχείριση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παρατηρήστε τον τρόπο που γίνεται αναφορά στις κοινωνικές ομάδες και τάξεις. Δείτε τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη συμπεριφορά και τις διεκδικήσεις των εργατών, των υπαλλήλων των ασθενέστερων δηλαδή κοινωνικών στρωμάτων.

Ο κ. Σημίτης περιγράφει μια κοινωνική πραγματικότητα και αποδίδει ευθύνες δεξιά και αριστερά για τις διαπιστωμένες αδυναμίες της.

Ο κ. Σημίτης συμπεριφέρεται ως χρυσόψαρο. Παριστάνει δηλαδή ότι έχει μνήμη μόλις τριών δευτερολέπτων. Γνωρίζει πολλά για τη σημερινή πραγματικότητα, δεν θυμάται τίποτα απολύτως για τη δική του πολυετή παρουσία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και της χώρας.

Εξετάζοντας την σκοπιμότητα αυτής της παρέμβασης και όσων προγραμματισμένα ακολουθούν, η εικόνα κατά τη γνώμη μου ξεκαθαρίζει.
Ο Κώστας Σημίτης και συν αυτώ εκσυγχρονιστές θεωρούν ότι δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους. Πιστεύουν ότι το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού διεκόπη στην πιο κρίσιμη φάση του και οφείλουν να το επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη με κάθε τρόπο.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται πολιτικός φορέας. Πρέπει επομένως να επανακτηθεί ο πλήρης έλεγχος του ΠΑΣΟΚ, μια ήττα στις επόμενες εκλογές θα βόλευε, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό η δημιουργία ενός νέου κόμματος με τη σύμπραξη υγιών εκσυγχρονιστικών δυνάμεων από τη Ν.Δ και τον Συνασπισμό. Τόσο απλά και τόσο αναγκαία όπως, να είστε σίγουροι, κάποια στιγμή θα μας αναλύσει και εξηγήσει ο κ. Πρετεντέρης.

Ο Κώστας Σημίτης και οι φίλοι του δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι αυτό ακριβώς το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι που κατακερμάτισε τον κοινωνικό ιστό, που ανέδειξε τα πλέον συντηρητικά ανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, που έδωσε τη χαριστική βολή στις ήδη θνησιγενείς πολιτικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, που ενοχοποίησε ως παλιομοδίτικη και ξεπερασμένη την όποια απόπειρα παρέμβασης των πολιτών και των εργαζομένων στις εξελίξεις.
Το εκσυγχρονιστικό όραμα ήταν και παραμένει το τυρί στη φάκα της Νέας Δημοκρατίας.

Σέβομαι και ακούω με προσοχή, με ανατριχίλα πότε-πότε, τις απόψεις των εκσυγχρονιστών. Χαίρομαι επίσης που δραστηριοποιούνται με τον τρόπο αυτό και γίνονται περισσότερο ορατές οι προθέσεις και οι σκοπιμότητες.

Κι αυτό γιατί μου θυμίζει έντονα και επιτακτικά τις υποχρεώσεις μου.
Να ξεκαθαρίσω δηλαδή αν έχει νόημα η πολιτική τοποθέτηση και ενεργοποίηση μου. Αν πρέπει να υπάρξει μια πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, της κεντροαριστεράς που θα εκφράζει και θα ικανοποιεί με ξεκάθαρο και συγκεκριμένο τρόπο τις ανάγκες και τα όνειρα των εργαζόμενων.

Τα έχω ξεκαθαρίσει δηλαδή στο μυαλό μου αλλά θεωρώ ότι έστω κι αργά πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη πολιτική πράξη.


Υ.Γ Αφιερωμένο στον σύντροφο, φίλο και αδελφό Τάκη που όλο θαυμάζει και θαυμάζει και θαυμάζει...


Ακούστε πατώντας εδώ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ν' αφήσεις ήσυχο το Πειραιώτικο "κουλουράκι" μου... άντε, που θα τον πεις και χρυσόψαρο :Ρ

dimitris-r είπε...

o.k εμπεδώσαμε το ότι τα χρυσόψαρα έχουν μνήμη μόλις τριών δευτερολέπτων.
Έχω μια απορία μιας και μπήκατε στα δικά μας χωράφια αγαπητέ:
Εκείνος ο σαργός προχτές, πόση μνήμη είχε; Να με θυμάται άραγε ακόμα; Ρωτάω γιατί τον έπνιξα στο ασύρτικο κι ακόμα έχω χαρά...

Όσο για τον Σημίτη, τον εκσυγχρονισμό, και το ΠΑΣΟΚ της Κεντροαριστεράς ή της Κεντροαριστεράς του ΠΑΣΟΚ(;), ένα μονάχα:
Έχει ακόμα υπόλοιπα αυτός ο έρμος ο Συνασπισμός για να δώσει ένθεν κι ένθεν ώστε να βολευτούνε όλοι;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η άνάλυσή σου.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η παρίφημη "κεντροαριστερά" δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το ζητούμενο είναι μια μεγάλη, σύγχρονη, διεκδικητική αριστερά.

alzap είπε...

@raffinata:
Να τον αφήσω, γιατί όχι; Αρκεί να είναι αμοιβαίο.
:-)


@dimitris-r:
Για τα ψάρια το ξέρεις δεν ξέρω και πολλά, αποφεύγω να μάθω. Ίσως λόγω ζωδίου.
:-)
Δεν μιλάω ασφαλώς για την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ, δεν μιλάω για το ΠΑΣΟΚ της κεντροαριστεράς. Αναφέρομαι στην αναγκαιότητα του επανακαθορισμού της αριστεράς που κατα τη γνώμη μου περιλαμβάνει μέρος της παραδοσιακής αριστεράς, την σοσιαλιστική και μεγάλο μέρος της σοσιαλδημοκρατικής συνισταμένης και βεβαίως τα επιμέρους κινήματα.
Το βάρος της αναφοράς μου βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ γιατί εκεί βρίσκομαι τα τελευταία 30 χρόνια και πρέπει πρώτα να κοιτάμε την καμπούρα μας πριν δείξουμε άλλους.

@πανος:
Ευχαριστώ και συμφωνώ μαζί σου.
Δες την απάντηση μου στον Δημήτρη.
Ο όρος κεντροαριστερά δεν είναι ο καλύτερος.

Ανώνυμος είπε...

μια εκσυγχρονισμενη αριστερα, λοιπον


δεν ειναι ειρωνεια
δεν ειναι αστειο
(για να σε προλαβω)
ειναι ενα πολυ μικρο κομματι απο εναν μακρυ προβληματισμο που δεν μπορω (οχι με την εννοια του εμποδιζομαι ή δεν θελω) να γραψω (αλλο να συζητας κι αλλο να γραψεις ολοκληρωμενα τη σκεψη σου)

ο εκσυχρονισμος με παγωνει
τα αποτελεσματα του σε κοινωνικο επιπεδο δηλαδη

ψαχνω ομως να βρω ποιος εκανε ποιον
η κοτα το αυγο ή το αυγο την κοτα;
ειναι το επομενο αναγκαιο βημα του κεφαλαιου για μεγαλυτερο ελεγχο και κερδος ή η αναγκαστικη στροφη-πορεια που οφειλει να ακολουθησει η κοινωνια για να εκμεταλλευτει στο επακρο τις επιστημονικες προοδους προς οφελος της..

Σημιτικη δεν ειμαι
ουτε κινουμαι στον χωρο σου
ψηλαφω την αναγκη του κοσμου για μια αλλη αριστερα
ειναι και δικη μου
πιστευω ομως πως η αριστερα δεν εχει τα χαρακτηριστικα θρησκειας, οπως ειδα να της αποδιδονται σε αλλο χωρο παλιοτερα, κι εν μερει.

εχει ιδεολογια, και οικονομικοκοινωνικους νομους
πως στο καλο να αγκαλιαστουν μεταξυ τους ολα τα κομματια που ανεφερες;

παλι... οι συνθηκες αλλαξαν
διαβαζα για την Οαχακα
ζηλεψα!
αλλα τα πραγματα ομως εκει
ετσι δεν ειναι;

διαβασα και σχολιασμους για την εισηγηση του Σημιτη
απο τις αρχες Φθινοπωρου, ξερω πως συζητιεται και θα μπει οπου ναναι, το νεο μετρο(;) αντιμετωπισης των προβληματων απο την παγκοσμιοποιηση (οικονομικη και κοινωνικη): flexicurity
αυτο κι αν μπερδεψει τα πραγματα!
θα τα μπερδεψει ομως, γιατι ειναι ανικανο να τα λυσει ή γιατι θα ερμηνευθει λαθος και θα αποτελεσει αλλη μια ευκαιρια για εκμεταλλευση;

συχνα σκεφτομαι πως οι γεννιες των σημερινων κι αυριανων 16ρηδων ειναι εκεινοι που απαλαγμενοι κατα το δυνατον απο κλισε δικα μας, ζωντας και απολαμβανοντας συγχρονα, θα φιαξουν το οραμα μας
την αριστερα που ζητας..

καληνυχτα

Alkyoni είπε...

ουδεμία με χρυσόψαρα σχέση..
καιρό είχα να σ επισκεφτώ ή μάλλον πιο σωστά ν αφήσω σχόλιο
είσαι καλά αλζ;;;
:)