Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009

ΕΙΜΑΙ ΜΠΑΤΣΟΣ - ΓΟΥΡΟΥΝΙ - ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ...



Η "Αλκμήνη" είναι πολιτική πρόσφυγας. Πριν 16-17 χρόνια το καθεστώς στην πατρίδα της δολοφόνησε τη μητέρα της. Τα αδέλφια της βγήκαν στην παρανομία. Η ίδια, 17 ετών τότε, συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια. Την κρέμασαν ανάποδα, όπως το αρνί στο τσιγκέλι του χασάπη, και την βασάνιζαν για να μιλήσει, να καταδώσει, να υποκύψει, να ομολογήσει. Η "Αλκμήνη" άντεξε, δεν μίλησε. Μόλις μπόρεσε έφυγε παράνομα από την πατρίδα της. Τα βασανιστήρια που υπέστη και οι κακουχίες που ακολούθησαν έπληξαν την υγεία της. Η καρδιά της δεν άντεξε. Στην Γαλλία τοποθετήθηκε βαλβίδα. Στη συνέχεια σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία.

Σήμερα βρίσκεται και ζει μόνη της στην Ελλάδα. Κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, παλεύει για να συντηρηθεί, αγωνίζεται για να αποκτήσει τα πολυπόθητα χαρτιά που θα της επιτρέψουν να ταξιδέψει χωρίς τον κίνδυνο της απέλασης και της σύλληψης. Έχει γράψει δύο βιβλία, ετοιμάζει το τρίτο.

Χθες βράδυ η "Αλκμήνη "με πήρε τηλέφωνο. Είχε υψηλό πυρετό, ρίγη, δύσπνοια. Αν σε αυτά συνυπολογίσει κανείς τα προβλήματα της καρδιάς της το μίγμα ήταν επικίνδυνο. Βρεθήκαμε γύρω στις 11.30 το βράδυ σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο. Φύγαμε ηττημένοι στις 5.30 το πρωί.

Δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες και το ποιος. Έχει σημασία το γιατί.
Έχει σημασία ότι τα ελληνικά της είναι λίγο σπαστά. Έχει σημασία ότι το όνομά της - δεν είναι Αλκμήνη ασφαλώς-  είναι για κάποιους παράξενο και ασυνήθιστο.

Εκείνη ήξερε, τόσα χρόνια προσφυγιάς την έχουν εκπαιδεύσει, ένοιωθε και καταλάβαινε συμπεριφορές και προθέσεις. Παρακαλούσε σχεδόν να φύγουμε, να γυρίσει σπίτι της. Εγώ ο ηλίθιος, στον κόσμο μου, την πίεζα να παραμείνει και να κάνει υπομονή. Το έκανε περισσότερο για χατίρι μου, ήξερε ότι η συμπεριφορά δεν θα αλλάξει. Μέχρις ότου παρέμεινε κυριολεκτικά τελευταία. Και ο κύριος «σε λίγο θα σας πούμε» δεν μας έλεγε…

Τελικά άρχισα επιτέλους να βλέπω καθαρά το σκηνικό. Η "Αλκμήνη" με το ζόρι στεκόταν στα πόδια της. Ζητήσαμε τις εξετάσεις για να φύγουμε. Τότε την έβαλαν στο ιατρείο. Στεκόμουν και περίμενα έξω από την πόρτα.

Άκουσα ξαφνικά έναν από τους γιατρούς να ουρλιάζει: «Σταμάτα επιτέλους να κλαψουρίζεις». Τρελάθηκα. Άνοιξα τη πόρτα απότομα και ρώτησα να μου πει σε ΠΟΙΟΝ μιλάει έτσι. Συνέχισε να φωνάζει και με πλησίασε λέγοντας πως είναι κουρασμένος γιατί ήταν δύσκολη εφημερία και να μην τον διακόπτουμε γιατί μπορεί να κάνει λάθος…

Ήμουνα έξω φρενών, προσπαθούσα να σκεφτώ κάτι να του πω για να τον προσβάλλω και να τον ταπεινώσω όσο γίνεται περισσότερο. Να νοιώσει όσο τουλάχιστον προσβεβλημένη και ταπεινωμένη ένοιωθε η "Αλκμήνη". Νόμισα ότι το βρήκα. Μόλις έφτασε η μούρη του στους πενήντα πόντους από τη δική μου του φώναξα:

«Έχετε δίκιο γιατρέ, έχετε απόλυτα δίκιο σε ότι λέτε. Άλλωστε εσείς είσαστε ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ εδω μέσα κι αυτοί, έδειξα την "Αλκμήνη", είναι ασήμαντοι»
Περίμενα να εξοργιστεί, να βγει εκτός εαυτού από την προσβολή, να μου επιτεθεί. Κι αυτός;

Φωτίστηκε το πρόσωπό του, κολακεύτηκε.

Έμεινα στήλη άλατος, άφωνος.

Ζητήσαμε να υπογράψουμε αμέσως και να φύγουμε. Στην έξοδο, ξημέρωνε πια, η "Αλκμήνη" μπήκε στο ταξί. Την έβλεπα καθώς έφευγε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα της. Δεν ήταν οργή, δεν ήταν θλίψη, δεν ήταν απελπισία ή απόγνωση. Ήταν όλα αυτά αλλά και η μοναξιά και το αδιέξοδο, ήταν η καρτερικότητα και η πίστη.

Γυρίζοντας σπίτι δεν μπορούσα να ξεχάσω την αυτάρεσκη αντίδραση του τύπου που αποκάλεσα αφεντικό.

Γυρίζοντας σπίτι κατάλαβα ότι είμαι μπάτσος-γουρούνι-δολοφόνος. Γυρίζοντας σπίτι ήξερα ότι πολλοί περισσότεροι, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια ίσως, είμαστε μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι. Απλώς δεν φοράμε, οι περισσότεροι,  στολή.

Γιατί για την κοινωνία που ζούμε, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που βιώνουμε, ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ κυρίως όλοι εμείς που ΔΕΝ φοράμε στολή.


Το βιντεάκι αφιερωμένο στην "ΑΛΚΜΗΝΗ"





ΥΓ: Η φωτο σουβενιρ απο τη χθεσινή νύχτα...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελειώνει το 2009 κι εσύ μόλις ανακάλυψες το πόσο υποφέρει ο κόσμος στα δημόσια νοσοκομεία (ασθενείς,συνοδοί και προσωπικό).
Άντε,με το καλό να ανακαλύψεις και πόσο ταλαιπωρείται ο πολίτης από τα μέσα μεταφοράς,από την εγκληματικότητα,από τη γραφειοκρατία,από τα ΜΜΕ,από τη φορολογία και από τόσα άλλα.
Και ναί,ξέρω,για όλα αυτά φταίνε οι κυβερνήσεις της Δεξιάς ΜΟΝΟ.
Το ΠΑΣΟΚ που λιβανίζεις νυχθημερόν,ήταν κυβέρνηση στη Δανία...

Καλημέρα.

Ανώνυμος είπε...

ALEKO mou mi stenoxwriese kai otan imoun ellada sto nosokomeio kritis erxete enas anthropos sta exwterika gia ponous stin omoplati tou.ksafnika akou fwnes usterias gurizw pisw kai fwnaze i giatros ston anthrwpo giati irthe sta epigonta afou exei ponous edw kai duo ebdomades kai an den itan autos ekei twra auti tha pigene gia upno na ksekourastei.
aporisa olos o kosmos eixe minei afwnos,kaneis de milise,den gnwrizw an ton boithise giati efuga sunodeua ton patera mou sto ansanser mesa o traumatioforeas eipe oti den itan swsto auto pou egine alla na! einai aplurwtoi 5 mines twra oi uperwries tous. itan to iounio tou 2004 pou gia kathe leofwrio pou pigenan apo polu se polu gia na kinisoun ti lampadiodromia itan 700.000 eurw . etsi eixa akousei tin alitheia pou na tin xerw.eixan erthei kai se mas kati omilies stous tafous tou benizelou... nomizw oti einai teliws ekfulistika gourounia oi giatroi.mono na ta arpaxoun.an tha gineis kala den exei kai toso polu simmasia.
ftaime omws ki emeis giati den tous prosfonoume me to epitheto tous alla tous apokaloume giatrous,kala kanoun kai mas kathontai sto sberko.otan arxisoume san laos na tous apokaloume me to onoma tous tha tous katebasoume apo to sunnefaki pou kathontai.
stin ameriki tous leme me to onoma tous!!!
maria

Ανώνυμος είπε...

Η έλλειψη αξιοπρεπούς συμπεριφοράς στην κάθε Αλκμήνη και ο κάθε δημόσιος υπάλληλος που παραφέρεται δεν είναι πράγματα που διορθώνονται με τον κάθε Αλέκο.

Αλλά με τη δημιουργία δομών και διαδικασιών μέσα από τις οποίες μαθαίνει (ή αναγκάζεται να μάθει) και εξελίσσεται και η κοινωνία.

Ας δούμε μετά και τις ευθύνες μας, αναλογιζόμενοι το πόσο καταπολεμήθηκε και λοιδωρήθηκε η πολιτική πρόταση που πρώτη έθεσε επιτακτικά την ανάγκη για κάτι τέτοιο.

alzap είπε...

@ανωνυμος:
Εσυ τωρα αυτο καταλαβες; Ότι το ποστ καταγγελει την ταλαιπωρία του κόσμου στα νοσοκομεία;
Το ΑΝΤΙΘΕΤΟ λέω ,ότι ο κόσμος εξυπηρετήθηκε εκτός απο κάποια που ευγενικά και τεχνηέντως παραμελήθηκε για κάποιους λόγους.
Για ξαναδες το.

@ανωνυμος2:
Το πρόβλημά μου ΔΕΝ ειναι ο γιατρός. Γι αυτό και δεν αναφέρω το όνομά του ή το νοσοκομείο.
Το πρόβλημά μου είναι οι κοινωνικές συνθήκες και το πλαίσιο αληλοσεβασμού που ΟΛΟΙ μας έχουμε δημιουργήσει ώστε να γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές.

@ανωνυμος3:
Ακριβώς όπως τα λες.

yannidakis είπε...

πολυ φοβαμαι πως τετοια γεγονοτα συμβαινουν καθε μερα. Ανθρωποι επιβαλλονται σε ανθρωπους στην προσπαθεια τους να επιβληθουν αλλων ανθρωπων και ολα αυτα με μεσο την εξουσια που ο καθενας εχει απο την δουλεια του, στον αλλο.
Σαφως και ευθυνομαστε ολοι. Τη φωνη την εχουμε για να διαμαρτυρομαστε & αυτο το ξερουν πολυ καλα για μενα, οσοι αδικησαν μπροστα μου :[

KitsosMitsos είπε...

Συγκλονιστικά ελεεινή συμπεριφορά...

Αναζήτηση είπε...

Να είσαι σίγουρος ότι αυτή είναι η καθημερινή εικόνα των νοσοκομείων στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου ή ηλικίας.Είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού.Δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο.Εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι΄ αυτά τα χάλια και δεν βλέπω ότι μπορεί να γίνει κάτι θετικό.

Argos είπε...

Δεν έχω να πω τίποτα, απλά να σου θυμίσω ένα παλιό σύνθημα των ανρχικών (;)"Σκότωσε τον μπάτσο που έχεις μέσα σου"
Δυστυχώς τον αφήσουμε να ζει και να βασιλεύει

yannidakis είπε...

"καταχωρηση τσι μερας" για την Τεταρτη συμφωνα με την ομωνυμη λιστα του yannidakis live, η καταχωρηση σου τουτη.
Καληνωρίσματα :[

Ανώνυμος είπε...

sugnwmi an den egina antiliptei, enoousa oti otan prosfonoume kapoion me to onoma tou ( pou prepei na foraei se tampelaki sto stithos wste na einai diakrito)einai pio swsto apo to na ton prosfonoume giatro.(ton anebazoume psuxologika kai ton kanoume na aisthanete anwteros)
maria