Παρασκευή, Ιουνίου 13, 2008

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...


... στη Βάλμη Ηλείας ( 13/06/08 )



"Μοναδικός στόχος και μοναδική μου έγνοια, μοναδική έγνοια

ολόκληρης της παράταξης, είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από

ένα άθλιο κατεστημένο συγκεκριμένων οικονομικών και

πολιτικών παραγόντων, που έχουν ως προστάτη τον

κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. "

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πιθανότερο είναι ότι θα απαλλάξει την Ελλάδα από το ΠΑΣΟΚ. Σε λίγο καιρό θα συναγωνίζεται τον Τσίπρα και μετά τον Καρατζαφέρη... Μεγαλεία "Ένωσης Κέντρου" ετοιμάζει!

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Αλέκο, μια απορία έχω: γιατί όλοι όσοι δεν συμφωνούν με την κίνηση του ΓΑΠ σχολιάζουν ως ανώνυμοι;

"Ανώνυμοι Εξυγχρονιστές" που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από κάτι;

Keep blogging!

alzap είπε...

@ανώνυμος:
Μάλιστα.
Δηλαδή εσύ αδελφέ αν απαγορευτούν οι δημοσκοπήσεις δεν θα ξέρεις τι να ψηφίσεις ε;


@γιωργος ασημακοπουλος:
:-))
Καλόοοοο

Ανώνυμος είπε...

Από τον "Καιρό" της Ελευθεροτυπίας:

Μετά από μια πολιτικώς απρεπή και απαξιωτική για το πρόσωπό του επιστολή, για την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβώνας από τη Βουλή, ο Γιώργος απέκλεισε τον Σημίτη από τη δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να τον διαγράψει κιόλας.

Ο Σημίτης τού απάντησε με δεύτερη απαξιωτική επιστολή, χρεώνοντάς του ότι έχει χάσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις!

Σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, πρόκειται για σύγκρουση δύο ανθρώπων κατώτερων της θέσης τους και του ρόλου τους.

Πρώτος ο Σημίτης, ήρξατο χειρών αδίκων, δημοσιοποίησε μια επιστολή, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ιδιωτική και μόνο, και που απευθυνόταν στον Γιώργο με τρεις απαξιωτικότατες και πολιτικώς απαράδεκτες αιχμές.

Πρώτα, ότι του γράφει «με έκπληξη πληροφορήθηκα». Εάν τον ενδιέφερε τόσο πολύ το θέμα δεν είχε παρά να τηλεφωνήσει λίγες μέρες νωρίτερα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να πληροφορηθεί τα πάντα χωρίς έκπληξη. Δεν το έκανε.

Δεύτερον, ότι του γράφει «οι κυβερνήσεις του πατέρα σου». Στην πολιτική και στον διάλογο μεταξύ ενηλίκων δεν υπάρχει «ο πατέρας σου». Διότι έτσι θέλει κανείς να υποβαθμίσει τον άλλο στον ρόλο του γιου. Ο Γιώργος, όσο κι αν διαφωνεί κανείς μαζί του, δεν κατέχει τη θέση του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου, κατέχει τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, ότι του γράφει «υπάρχει ο κίνδυνος να αποτελέσουμε σε έναν ακόμη τομέα πρόβλημα». Εδώ, η κριτική του για την πολιτική του Γιώργου, γενικότερα, είναι εξόφθαλμη. Την οποία δεν έχει κάνει στα όργανα του κόμματος.

Μετά από όλα αυτά, ο πρώην πρωθυπουργός πήγε το ίδιο βράδυ στη Βουλή και, επίσης χωρίς να ειδοποιήσει με ειρηνική διάθεση κανέναν, καταψήφισε την πρόταση του προέδρου του κόμματος για δημοψήφισμα στη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Και ο πιο αδαής περί τα πολιτικά καταλαβαίνει ότι ο Σημίτης, διαλέγοντας να μην έρθει σε απευθείας επαφή με τον Γιώργο, αλλά να του στείλει μια επιστολή τέτοια, με υστερόγραφο «θα δημοσιεύσω αυτό το γράμμα αφού το λάβεις», επέλεξε τον δρόμο της σύγκρουσης και όχι απλώς της διαφοροποίησης της γνώμης του.

Η αρχική επιστολή του Σημίτη έχει πάθος. Πράγμα ανεπίτρεπτο για πρώην πρωθυπουργό, που απευθύνεται στον πρόεδρο του κόμματός του, και μάλιστα για ένα θέμα, που πολιτικά είναι ήσσονος σημασίας. Εδώ ο κόσμος καίγεται στις λαϊκές αγορές.

Είναι φανερό και στον πιο αδαή ότι ο Σημίτης επιδίωξε να δώσει τεράστια έμφαση στη διαφορετική του τοποθέτηση από την πολιτική του Γιώργου. Απευθυνόταν σε κάποιους. Είτε στον ελληνικό λαό, είτε στο κόμμα, είτε σε ευρωπαϊκά κέντρα.

Και, πάντως, ήξερε ότι θα επέφερε πλήγμα στη δημοτικότητα και του Γιώργου, που αυτός ο ίδιος, αντικαταστατικά, επέλεξε για διάδοχό του, αλλά και του φθίνοντος κόμματος.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου είχε δύο δρόμους να διαλέξει. Είτε τον δρόμο του Καραμανλή, που ό,τι και να λέει ο Κ. Μητσοτάκης απαντά στερεότυπα «ο πρώην πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει», είτε τον δρόμο της αποπομπής από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Δεν έκανε τίποτε από τα δύο. Για να μην τον διαγράψει, ώστε να φτάσει στα ακρότατα, του γράφει «με την απόφασή σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορείς να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ».

Δηλαδή, θα μείνεις στην Κ.Ο., αλλά δεν θα σε μετράμε και δεν θα συμμετέχεις στις συνεδριάσεις της.

Ετσι κι αλλιώς, ο μοναχικός Κώστας Σημίτης, ελάχιστα μετείχε στην Κ.Ο. Μόνο ψήφιζε.

Θα μπορούσε ο Γιώργος να τον αντιμετωπίσει με την ανοχή Καραμανλή προς Μητσοτάκη; Υπάρχει διαφορά. Ο Κ. Μητσοτάκης βάλλει, όταν βάλλει, κατά της πολιτικής. Ποτέ προσωπικά κατά του Καραμανλή, όπως έκανε ο Σημίτης με τον Γιώργο. Επίσης, δεν στέλνει ποτέ επιστολές διαφωνίας στον τύπο και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Τρίτον, δεν ψηφίζει ποτέ εναντίον των επιλογών του προέδρου του κόμματος.

Θα μπορούσε ο Γιώργος να διαγράψει τον Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα; Αυτό θα έκανε ο Σημίτης αν ήταν στη θέση του.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ανεχόταν εξαρχής μια παρόμοιου ύφους και ήθους διαφοροποίηση -όχι μόνον του Γιώργου· κανενός.

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο Γιώργος απέναντι στην πρόκληση Σημίτη; Ενας μεγάλος πολιτικός θα απαντούσε με μια επιστολή, στην οποία θα έγραφε:

«Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για μένα και τον εκλιπόντα πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου. Πολύ χρήσιμη η διαφωνία σου για το κόμμα. Λυπάμαι για την έκπληξη που αισθάνθηκες, την οποία θα είχες αποφύγει εάν είχες επικοινωνήσει προηγουμένως μαζί μου. Ελπίζω ότι θα το κάνεις την επόμενη φορά».

Τελεία και παύλα.

Ετσι, δεν θα είχε δώσει ούτε τέτοιες διαστάσεις εσωκομματικής σύγκρουσης, με σπόρους μελλοντικής διάλυσης, ούτε θα είχε δώσει στον Σημίτη την ευκαιρία να του ανταπαντήσει με ύφος «το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις»!

Δηλαδή, του χρεώνει την ήττα του 2004, όταν ο λαός δεν αποδοκίμασε τον φρέσκο πρόεδρο Γιώργο, αλλά την 8ετία του ίδιου του Σημίτη! Οποία αήθεια. Οταν μάλιστα ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έφυγε από την προεδρία ακριβώς για να μην υποστεί ο ίδιος την ήττα του, αλλά ο Γιώργος!



Επίσης, του έδωσε την ευκαιρία ο
Γιώργος να του πει στη δεύτερή του επιστολή ο Σημίτης ότι «το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην απήχηση των ψηφοφόρων έχει μειωθεί δραστικά... και ιδίως εγώ έχω υποχρέωση να προβληματιστώ γι' αυτό»!

Και πιο κάτω συμπληρώνει «...να λέω τη γνώμη μου και να μπορώ να επισημαίνω στην παράταξή μου πότε τα πράγματα πάνε καλά και πότε όχι. Γι' αυτό, άλλωστε, συμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ».

Πολύ σωστά. Μόνο που, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο της κατρακύλας, δεν είπε ποτέ ανοιχτά σε κανένα όργανο ούτε τις διαφωνίες του, ούτε τις επισημάνσεις του, ούτε τις προτάσεις του για τα πράγματα, που δεν πάνε καλά. Γι' αυτό συμμετέχει στο ΠΑΣΟΚ;

Η συντριπτική πλειονότητα του λαού ξέρει ότι κύρια αιτία για την κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ ήταν η διακυβέρνηση Σημίτη, και στη συνέχεια η επιλογή του Γιώργου για την ηγεσία του κόμματος.

Και τα δύο έχουν ως συνυπεύθυνα σχεδόν όλα τα στελέχη του κόμματος, αλλά φέρουν τη σφραγίδα του πρώην πρωθυπουργού.

ΥΓΣτο άλλο στρατόπεδο, ο υιός Μητσοτάκη Κυριάκος ψώνισε από και μέσω της Siemens ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τα πολιτικά του γραφεία, αξίας κοντά 140.000 ευρώ, ένα 2μηνο πριν τις περσινές εκλογές, με προφορική πίστωση χρόνου, χωρίς να έχει πληρώσει τίποτε μέχρι την αποπομπή του «γνωστού του» αφεντικού της εταιρείας κ. Χριστοφοράκου και με σημάδια απόπειρας του κ. Χριστοφοράκου να πληρωθούν τα υλικά από «συγγενείς» της Siemens εταιρείες.

Ο μεν Κυριάκος, εν τη αφελεία του, δήλωσε από τηλεοράσεως ότι σας διαβεβαιώ πως οι πολιτικοί έχουν άλλους τρόπους να εξυπηρετούνται με τις επιχειρήσεις και όχι με επώνυμα τιμολόγια, κάνοντας γνωστό στο πανελλήνιο αυτό που αρκετοί ξέρουν και οι πιο πολλοί αγνοούν: Οτι την ώρα που ο λαός πληρώνει τα πάντα πανάκριβα και με φέσια, οι εκπρόσωποί του εξυπηρετούνται, περνώντας μπέικα.

Και αφήνω στον αέρα το μείζον. Τι είδους εξυπηρετήσεις παρέχουν οι πολιτικοί στις επιχειρήσεις σε αντάλλαγμα;

Τους νόμους και τον πλούτο που βλέπουμε.

http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=49288024,37335288,63163992

:)

alzap είπε...

@ανώνυμος:
Εξαιρετική προσέγγιση αν και διαφωνώ ριζικά σε κάποια σημεία.
Θα ήταν πραγματικά μια κάλή απάντηση η προτεινόμενη αν η πρώτη επιστολή Σημίτη ήταν αθώα. Δεν είναι όμως όπως δεν είναι και ο τρόπος, ο χρόνος και η στόχευση.
Να είσαι καλά.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ ανώνυμε/η δεν έχω διαβάσει καλύτερη ανάλυση απο τη δική σου...και πράγματι όταν κάποιος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και του ηγέτη απαντά:
"«Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για μένα και τον εκλιπόντα πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου. Πολύ χρήσιμη η διαφωνία σου για το κόμμα. Λυπάμαι για την έκπληξη που αισθάνθηκες, την οποία θα είχες αποφύγει εάν είχες επικοινωνήσει προηγουμένως μαζί μου. Ελπίζω ότι θα το κάνεις την επόμενη φορά»...

Ομως, σ΄ενα κόμμα που ακόμα κάνει μνημόσυνα με αφίσες του πατέρα στους δρόμους (κι όχι με άλλα τιμητικά μέσα...έχει τέτοια...) και όπου ο επόμενος Πρόεδρος έχει το ίδιο επίθετο για τρίτη γενιά....δεν είναι και τόσο εύκολο να πετύχει η συνταγή...

dimitris είπε...

Εμένα με καλύπτει απόλυτα η δεύτερη επιστολή Σημίτη. Υπόδειγμα ήθους και πολιτικού θάρρους ενός από τους μεγαλύτερους ηγέτες της ελληνικής ιστορίας. Την παραθέτω ολόκληρη:


Η επιστολή Σημίτη
=================

Αγαπητέ Γιώργο,

Ελαβα το γράμμα σου. Θέλω να σου επισημάνω τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και το ποσοστό του στην απήχηση των ψηφοφόρων έχει μειωθεί δραστικά. Κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ, και ιδίως εγώ, έχει υποχρέωση να προβληματιστεί για την εξέλιξη αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει παλαιότερα δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Συνθήκη που ψηφίσαμε δεν είναι Σύνταγμα. Θεωρήθηκε σε όλη την Ένωση και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως μία από τις συνήθεις συνθήκες που δεν απαιτεί διαδικασίες όπως το Σύνταγμα. Αυτή η αρχή ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από όλες τις χώρες.

Δεν πρόκειται να αρνηθώ τις ελευθερίες να λέω τη γνώμη μου και να μπορώ να επισημαίνω στην παράταξή μου πότε τα πράγματα πάνε καλά και πότε όχι. Γι' αυτό άλλωστε συμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες ξέρω καλά πότε υπάρχουν και πότε είναι πρόσχημα. Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με συγκαλύψεις και ενοχοποιήσεις διαφωνούντων.

Σχετικά με τα όσα προτείνεις κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ θα πράττω αυτό που μου επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που κρίνω ως καλό για τη χώρα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κ. Σημίτης.

Ανώνυμος είπε...

"Όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες ξέρω καλά πότε υπάρχουν και πότε είναι πρόσχημα. Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με συγκαλύψεις και ενοχοποιήσεις διαφωνούντων"

....................

alzap είπε...

@dimitris:
Λες:
"Εμένα με καλύπτει απόλυτα η δεύτερη επιστολή Σημίτη. Υπόδειγμα ήθους και πολιτικού θάρρους ενός από τους μεγαλύτερους ηγέτες της ελληνικής ιστορίας. Την παραθέτω ολόκληρη:"
Αν είναι έτσι αδελφέ σημαίνει ότι σε καλύπτει περισσότερο η ...πρώτη επιστολή Σημίτη.
Καταλάβαμε...

Και για να πω κι εγώ τί με καλύπτει θα σημείωνα τη σημερινή δήλωση Πάγκαλου στον Ελευθερο Τυπο:

"Δηλαδή, κάπου διαβάζοντας την επιστολή Σημίτη, σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι υπάρχει το κόμμα και υπάρχει και ο Σημίτης. Και ότι πρέπει κάθε φορά το κόμμα να συμφωνεί με τον Σημίτη, διότι, αν δεν συμφωνεί, θα δέχεται -όπως ένα κεραμίδι στο κεφάλι ενός διαβάτη- μία επιστολή Σημίτη. Αυτό δεν είναι καλή διαδικασία."

Καλή σου νύχτα.

dimitris είπε...

Ο Πάγκαλος κάποτε δήλωνε πως έτσι και γίνει ο ΓΑΠ αρχηγός αυτός θα πρέπει να αλλάξει κόμμα. Περιέργως ούτε κόμμα άλλαξε, και τον κλακαδόρο του Γιωργάκη παριστάνει.

Φίλε Αλέκο, η ουσία είναι πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν έχει πρόγραμμα, στόχους, αξίες, οράματα, τίποτα απολύτως. Σέρνεται πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ εκλιπαρώντας για συνεργασία, και τρώει συνέχεια το πιο χοντρό φτύσιμο. Είναι εικόνα κόμματος αυτή?

Το ΠΑΣΟΚ της οκταετίας Σημίτη, παρά τα όσα λάθη έγιναν, προσέφερε στη χώρα ένα τεράστιο έργο σε όλους τους τομείς, κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Ο σημερινός πρόεδρος, ενώ στην αρχή ξεκίνησε σαν συνεχιστής και ολοκληρωτής εκείνου του έργου, στην πορεία γύρισε την πλάτη, το απαξίωσε και το διέσυρε. Το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος να χάσει την αξιοπιστία του και η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια να απομακρυνθούν. Παρέμεινε ένας μικρός αριθμός φανατικών πασόκων, που είναι μεν αρκετοί για να εξασφαλίζουν την εσαεί επανεκλογή του γιωργάκη στην αρχηγία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετοί για να δώσουν εκλογική νίκη στο κόμμα.

Την αγωνία αυτή του ευρύτερου προοδευτικού χώρου εξέφρασε ο πρώην Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα με τη δεύτερη επιστολή του. Κάποιος έπρεπε να βγει μπροστά να πει τα αυτονόητα, κι ο Σημίτης είχε την εντιμότητα και το θάρρος να το κάνει. Και μπράβο του.

Εσένα φίλε Αλέκο δεν σε προβληματίζει η κατρακύλα? Πως εξηγείς ότι το ΠΑΣΟΚ συνέχεια πέφτει σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ η αξιοπιστία του ίδιου του αρχηγού του είναι από τις χαμλότερες που έχει πετύχει ποτέ αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος?

alzap είπε...

@dimitris:
Πολλά με προβληματίζουν φίλε Δημήτρη, ανάμεσα σε όλα και οι δημοσκοπήσεις. Πριν απο αυτές όμως με προβληματίζει η ουσία της πολιτικής. Δηλαδή το ΤΙ θέλεις, για ΠΟΙΟΥΣ το θέλεις, με ΠΟΙΟΥΣ θα το κάνεις.
Η θεωρία των δημοσκοπήσεων δεν μπορεί να είναι το όχημα σοβαρών κομμάτων. Αν οι δημοσκοπήσεις είχαν εφευρεθεί πριν 300 χρόνια θα είχε σταματήσει η εξέλιξη της ιστορίας.
Ο Σημίτης και όσοι τον υποστηρίζουν φανατικά, τους βλέπεις καθημερινά ποιοι είναι εκφράζουν συγκεκριμένες αντιλήψεις για την πολιτική και την προοπτική της χώρας. Αυτές οι αντίληψεις είναι απέναντί μου, είναι απέναντι απο τα συμφέροντά μου και τα συμφέροντα του παιδιού μου.
Είναι η Δεξιά απο την πίσω πόρτα.
Κι αυτό πρέπει να αλλάξει έστω κι αν διαφωνεί ο Μπομπολας, ο Λαμπράκης και ο Σημίτης με τον Παπαντωνίου και τον Χριστοδουλάκξ.
Είναι απλό.

Η κατρακύλα στα αλισιβερίσια με τη SIEMENS με ενοχλεί πολύ περισσότερο απο την κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις.
Και πίστεψέ με, αν πρέπει να διαλέξω διαλέγω άνετα το δεύτερο!

dimitris είπε...

Μπορείς να μου εξηγήσεις κάτι από την πολιτική Σημίτη που θεωρείς εσύ ως δεξιά πολιτική? Γιατί με το δικό μου πολιτικό κριτήριο, ο Σημίτης υπήρξε επί της ουσίας πολύ πιο αριστερός κι από τον Ανδρέα και από το λαϊκίστικο ΚΚΕ.

Είναι σημαντικό αυτό που σε ρωτάω, ώστε να καταλάβουμε πως εννοείς εσύ τη διάκριση αριστερός-δεξιός και πως την εννοώ εγώ.

Για μένα αριστερός είναι αυτός που στηρίζει τα ασθενέστερα στρώματα, στηρίζει την αξιοκρατία, καταργεί το ρουσφέτι και το βόλεμα των ημετέρων, φορολογεί τους ισχυρούς, μοιράζει πιο δίκαια την πίτα, δημιουργεί έργα προς όφελος όλων.

Και μπορώ να σου αποδείξω πως σε όλα τα παραπάνω ο Σημίτης κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά τις αντιξοότητες και τις αφόρητες πιέσεις που δεχόταν.

Κι όσο για το σκάνδαλο με τη Ζήμενς, δεν καταλαβαίνω την αναφορά σου. Έχει αποδειχθεί εμπλοκή του Κώστα Σημίτη πουθενά σ' αυτήν την ιστορία? Αν ναι, θα είμαι ο πρώτος που θα ζητήσω να πάει φυλακή. Διαφορετικά το να γίνονται υπαινιγμοί εις βάρος του πάνω σ' αυτό το θέμα χωρίς καθόλου στοιχεία, το θεωρώ τουλάχιστον συκοφαντικό και ανέντιμο.

Μέχρι στιγμής για τους μόνους πολιτικούς που έχουμε στοιχεία πως τα πήραν από τη Ζήμενς είναι για την οικογένεια Μητσοτάκη (Κυριάκο, Ντόρα, ίδρυμα) και για το στέλεχος της ΝΔ το Νέγρη. Αν εσύ ξέρεις τίποτα περισσότερο σε παρακαλώ να μου το πεις.

Ανώνυμος είπε...

"Υπόδειγμα ήθους, κ.λπ", γράφει ο dimitris, και εδώ μπορει να ανοίξει μια πολύ μεγάλη κουβέντα για το ήθος και το πολιτικό θάρρος ή την δημοκρατικότητα του ανδρός, τον οποίον σπεύδει να εγγράψει στην χορεία των μεγάλων πολιτικών. Επειδή σε αυτήν την χώρα δεν ήλθαμε το 1996, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν γι αυτό... Επειδή, ορισμένοι εξ΄ημών συμμετείχαμε στην γεννέθλια πράξη του ΠΑΣΟΚ-κατά την έννοια αυτή είμαστε συνιδρυτές-ή συνοδοιπορήσαμε με το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας ή την κριτικη μας στάση... Επειδή και πρόσωπα και γράμματα γνωρίζουμε, ας δούμε τα περί "ήθους και θάρρους": Ηθος, όπως τότε, το 1975, με την "Δημοκρατική Αμυνα",κάτι έχουν να πούν οι εν ζωή "Αμυνίτες" για αυτή την περίοδο! Θάρρος, όπως τότε με την γνωστή αφίσσα, περί ΕΟΚ... Θάρρος και ήθος, όπως το καλοκαίρι του 1989, για το οποίο θα πρέπει να μιλήσουν κάποια στιγμή οι εκ του ΣΥΝ/ΚΚΕ συνομιλητές του κ. Σημίτη... Θάρρος και ήθος, όπως στο "Πεντελικόν"... Ήθος, όπως τότε στην τελευταία, πριν ο Ανδρέας εισαχθεί στο νοσοκομείο, σύνοδο της Κ.Επιτροπής... Ηθος και θάρρος, με τον ωμό εκβιασμό των "καθαρών λύσεων", που δίχασαν οριστικά και αμετάκλητα το ΠΑΣΟΚ... Ηθος και θάρρος, με την ανοχή στα λαμόγια... Ηθος και θάρρος στην απόλυτη διαφθορά της ελληνικής κοινωνίας με την κατίσχυση της εντύπωσης ότι όλοι μπορούν να πλουτίσουν, ακόπως, αρκεί να πωλήσουν το βιός τους και να το κάνουν μετοχές στο Χ.Α.Α... Ηθος και θάρρος, με την εκχώρηση στα μεγαλοσυμφέροντα των Ολυμπιακών Αγώνων... Αλήθεια, πού είναι τα περίφημα σχέδια του κ. Κ. Καρτάλη, για την μετα-ολυμπιακή χρήση των δαπανηρότατων εγκαταστάσεων; Η Βαρκελώνη ακόμη καρπούται τα κέρδη των Ο.Α του 1996,μπορεί να ισχυρισθει το ίδιο κανείς και για την Αθήνα; Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, που ανέλαβε το συντονισμό του χάους-και πολιτικός φίλος του κ. Σημίτη-θα μιλήσει ποτέ; Ηθος και θάρρος, όταν δραπέτευσε από την εκλογική μάχη το 2004, Μοναδικό φαινόμενο ο κ. Σημίτης, πολιτικού ανδρός που περιφρονεί τον λαό και αρνείται να λογοδοτήσει ενώπιον του. Ηθος και θάρρος, η συνειδητή αποχή του από τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, μετά την ήττα του Σεπτεμβρίου, αλλά και η πρωταγωνιστική συμμετοχή του στην εσωτερική διαμάχη...
Ηθος και θάρρος η απουσία του από το Συνέδριο... Ηθος και θάρρος η αποφυγή και της παραμικρής δήλωσης που θα μπορούσε να εκληφθεί ως εχθρική για την Δεξιά, τον Καραμανλή και τους πάτρωνες του...
Ο κ. Κώστας Σημίτης, δεν θα αποφύγει την σκληρή κρίση της Ιστορίας. Ηταν ο πολιτικός που εισήγαγε στο σώμα της Δημοκρατικής Παράταξης, αυτό που Ανδρέας αφαίρεσε από την κοινωνία: Τον κοινωνικό φθόνο. Ετσι, πορεύθηκε, έτσι πολιτεύθηκε, αυτό το ΠΑΣΟΚ άφησε, ως παρακαταθήκη στην χώρα. Κυβέρνησε με τα συμφέροντα, για τα συμφέροντα...
Το δυστύχημα είναι πως το ΠΑΣΟΚ διαθέτει πολλούς σαν κι αυτόν, και η χώρα μόνον έναν Γιώργο Παπανδρέου. Ισως κάποτε, ο συσχετισμός αλλάξει. Αρκει τότε, να μην είναι αργά για την χώρα...

alzap είπε...

@dimitris:
Μάλλον λεπτομερής και συγκεκριμένη και επαρκής η απάντηση του "άλλου δημήτρη".
Δενέχω κάτι άλλο να προσθέσω προς το παρόν.

dimitris είπε...

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν είναι απάντηση, είναι ένα παραλήρημα.
Χοντρικά, οτιδήποτε έκανε ο Σημίτης είναι από λάθος έως καταστροφή, αλλά ούτε ίχνος επιχειρηματολογία για να στηρίξεις την άποψή σου.

Εν τροχάδην θα σου απαντήσω σε κάποια σημεία που έχουν νόημα.

Ποιο είναι το πρόβλημά σου με το Πεντελικόν? Δεν είχε δικαίωμα να διαφωνήσει με τις επιλογές του ΑΠ? Δεν το κατάλαβα.

Τι κακό έκανε το ’96, ζητώντας από το κόμμα να τον εκλέξει και πρόεδρο, ώστε να μην υπάρξει διαρχία?

Για ποια ακριβώς διαφθορά μιλάς? Γι’ αυτήν που έστειλε τον Κουτσόγιωργα στον άλλο κόσμο, γι’ αυτήν που έχτισε το κωλόσπιτο της οδού Αγράμπελης, γι’ αυτήν έκανε τον Άκη έναν από τους πλουσιότερους Έλληνες?

Μέσα σε ένα ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε μια Ελλάδα γενικότερα, βουτηγμένη στην αρπαχτή και τις μίζες, ο Κώστας Σημίτης ΠΟΤΕ δεν κατηγορήθηκε για οποιοδήποτε θέμα ηθικής τάξης, ενώ πολέμησε (ίσως όχι όσο θα έπρεπε) για τη μείωση αυτού του κατάπτυστου φαινομένου.
Και κατάφερε να επιτελέσει ένα τεράστιο όγκο δημοσίων έργων (όσα δεν εκτελέστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια μαζί) με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και το χαμηλότερο δυνατόν κόστος, φυσικά μέσα στα πλαίσια που του επέτρεπαν οι συνθήκες της χώρας μας.

Γιατί δηλαδή είναι υπεύθυνη η διαχείριση ΠΑΣΟΚ για το τέλμα στις μεταολυμπιακές χρήσεις των Ολυμπιακών Ακινήτων? Ζω στον Πειραιά, και βλέπω με θλίψη ότι σε οποιαδήποτε υποδομή άφησαν πίσω τους οι ΟΑ δεν έχει μπει ένα πετραδάκι εδώ και 4 χρόνια. Γιατί δηλ. φταίει το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό?

Ο Καρτάλης έχει αρθρογραφήσει επανειλημμένα στον τύπο, και υποστηρίζει ότι υπήρχαν πλήρεις φάκελοι σχετικά με την αξιοποίηση της Ολυμπιακής κληρονομιάς, που πετάχτηκαν στα σκουπίδια.

Φίλε Δημήτρη, νομίζω ότι το μίσος σου για τον Κώστα Σημίτη σε τυφλώνει σε βαθμό ώστε να μην μπορείς να δεις τα προφανή και τα αυτονόητα.

Κι εσύ φίλε Αλέκο, σου ζήτησα ένα ορισμό για το τι θεωρείς εσύ δεξιό και τι αριστερό. Για ποιο λόγο (κατά τη γνώμη σου) ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο ΓΑΠ σήμερα, είναι αριστεροί, ενώ ο Σημίτης δεξιός? Νομίζω ότι οφείλεις να δώσεις μια απάντηση ώστε να υπάρχει ελάχιστη βάση συζήτησης.

alzap είπε...

@dimitris:
Ρωτάς να σου πω τί είναι αριστερό και τι είναι δεξιό...
Θα σε παρακαλούσα να μπεις στο κόπο να ρίξεις μια ματιά στα προηγούμενα ποστ αυτού του μπλογκ και νομίζω ότι θα ξαταλάβεις τι θεωρώ εγω αριστερό και τι δεξιό.

Αναφέρεσαι στην διακυβέρνηση Σημίτη ως την καθαρτήρια 8ετία που επανέφερε την τάξη σε ένα μολυσμένο πολιτικό τοπίο.
Κοίταξε φίλε μου μπορεί ο καθένας μας να λέει ότι θέλει, δημοκρατία έχουμε. Σέβομαι τις απόψεις σου αλλά δεν θα μπω στη διαδικασία να μιλήσω για τα αυτονόητα.

Δεν βλέπω το νόημα να επιχειρηματολογήσω σήμερα εξηγώντας γιατί η οικονομική πολιτική της 8ετίας Σημίτη οδήγησε στο περιθώριο μεγάλες κοινωνικές ομάδες με το πρόσχημα της αναγκαίας προσαρμογής στο όραμα της ΟΝΕ. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω σε ενήλικες πόσο καταστροφική και μοιραία για την προοδευτική παράταξη ήταν η κυρίαρχη εκσυγχρονιστική αντίληψη ότι δεν υπάρχουν, δεν πρέπει να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές δεξιάς, αριστεράς. Ότι σημασία έχει το ποιός είναι ικανότερος διαχειριστής.
Δεν χρείαζεται πολύ περισσότερο να μιλήσω για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και τις ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν την διαχείρισή τους.
Θα σου πω κάτι απλό. Ένα απο τα πρώτα διατάγματα της Παρισινής Κομμούνας το 1871 ήταν η κατάργηση των ιδιωτικών εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων. Εκατόν είκοσι χρόνια μετά τις θυμήθηκε ο εκσυγχρονιστής Σημίτης και τα επανέφερε στην Ελλάδα.
Και σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον πρόκληση να μιλάς για αριστερή πολιτική και πρότυπο διαχείρησης και να αναφέρεσαι σε ανθρώπους όπως ο Χριστοδουλάκης, ο Παπαντωνίου και οι πολιτικές τους.

Και τέλος σε σχέση με την πολιτική συμπεριφορά πέραν των συνεχών πολιτικών εκβιασμών στους οποίους αναφέρθηκε ο "αλλος Δημήτρης", να σου θυμίσω ίσως τον τρόπο και τις αιτίες αποπομπής του Κώστα Λαλιώτη απο Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Ανώνυμος είπε...

Ο αείμνηστος Παναγιώτης Κονδύλης, αυτός ο μέγας Ελληνας διανοητής, που τόσο συκοφαντήθηκε από το σημιτικό καθεστώς στα ΜΜΕ και τα ΑΕΙ, συνήθιζε να λέει πως ο δημόσιος διάλογος αποκτά ενδιαφέρον, όταν οι διαλεγόμενοι εκπτρέπονται σε προσωπικές ύβρεις. ΔΕν θα ακολουθήσω την προτροπή του και θα παρακαλούσα και τον dimitris, να αφήσει τα υποκριτικά "αγαπητέ" γι αυτούς που τους πάνε. Επί της ουσίας τώρα: Τον λυπάμαι τον κ.Σημίτη, γιατί είναι τραγικό πρόσωπο. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να του προσάψει τίποτε επιλήψιμο σε επίπεδο προσωπικής ηθικής και ακεραιότητας. Αυτός δεν "τάπιασε". Μπορεί κανείς να εγγυηθεί τα ίδιο για τον εσμό που τον περιτρυγύριζε; Εκανε τα πάντα, για την υστεροφημία του, για να καθοδηγήσει τον ιστορικό του μέλλοντος, όπως έκανε και ο... Εθνάρχης. Φεύ όμως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα γκρέμισε όλα. Μιλάς για το Πεντελικόν και θέλεις να ξεχνάς πώς κατάπιε την πρόκληση του Ανδρέα, "όποιος θέλει να βγεί στην κοινωνία να κάνει το κόμμα του, να μετρηθούμε πολιτικά". Διαρχία: Mόνον το ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει σε αυτήν την αντίληψη. Μόλις σήμερα, οι Αυστριακοί σοσιαλδημοκράτες αποφάσισαν τον διαχωρισμό των δύο αξιωμάτων "αρχηγός κόμματος-καγκελάριος" και έχρισαν άλλον πρόεδρο του κόμματος. Από επαγγελματικό καθήκον και διαστροφή έχω διαβάσει όλες τις συνεντεύξεις-δηλώσεις του Καρτάλη. Επεα πτερόεντα, σχέδια δεν είδαμε ποτέ. Οσο για τον "όγκο των δημοσίων έργων, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και το χαμηλότερο δυνατό κόστος", λυπούμαι, αλλά οι εργολάβοι γελάνε έως δακρύων κάθε φορά που περνάμε από την Αττική οδό και όχι κατ΄ανάγκη για να πάμε στο ΕΘΝΟΣ. Με καλείς εάν κατάλαβα καλά, να επιλέξω "διαφθορά". Λυπούμαι, αλλά αυτό το... προνόμιο το διεκδικείς αποκλειστικά. Να θυμίσω μόνον, όχι σε εσένα-είσαι τόσο καλά βολεμένος στις βεβαιότητες σου, άλλωστε-άλλα σε τυχόν άλλους αναγνώστες, ποιά ήταν η απάντηση εκείνου του οδοντιάτρου, πόυ έπαιζε εκατοντάδες εκατομμύρια στο Χ.Α.Α. Οταν των ρώτησε ο Χατζηνικολάου, στο "Ενώπιος-ενωπίω", πώς συμβιβάζεται ένας σοσιαλιστής να παίζει αυτά τα μυθώδη ποσά, απάντησε: "Και ποιός σας είπε, κ. Χατζηνικολάου, ότι ένας σοσιαλιστής δεν πρέπει να φροντίζει για την ατομική πρόοδο του".Ε, λοιπόν, αυτή την αντίληψη, κυρίαρχη στην Ελλάδα του Σημίτη καταδίκασε και καταδικάζει ο λαός. Και δεν χρειάζεται να έχει κανείς... "εσωτερική πληροφόρηση" για να το αντιληφθεί.
Έρρωσθε!

dimitris είπε...

@alzap
Η απάντησή σου στην ερώτηση που έκανε δεν είναι παρά υπεκφυγή. Αφού όμως δε βρήκες να απαντήσεις τίποτα καλύτερο, δεν θα επιμείνω.

Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι επί 8ετίας Σημίτη δεν έγιναν λάθη, ή δεν υπήρχε διαφθορά. Όμως η διαφθορά είναι δομικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνίας και είναι αδύνατον να την εξαλείψεις από τη μια μέρα στην άλλη. Κοίταξε τη σημερινή ΝΔ πόσο υποκριτικά διαχειρίζεται το ζήτημα της διαφθοράς, όχι για να το λύσει, αλλά για καθαρά επικοινωνιακά οφέλη. Προσωπικά η διαχείριση αυτή δεν μου λέει τίποτα.

Για το χρηματιστήριο έχω γράψει και παλιότερα σ’ αυτό το μπλογκ πολύ αναλυτικά. Θα ξαναγράψω το αυτονόητο. Κύπρος, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Γερμανία, και μια σειρά άλλες χώρες πέρασαν από τα ίδια αλλά και πολύ χειρότερα χρηματιστηριακά φουσκώματα – ξεφουσκώματα, με τρισεκατομοίρια χαμένα. Κανείς δεν εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το γεγονός αυτό. Ήταν η επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ που κατάφερε να χρεώσει τη φούσκα του χρηματιστηρίου στην τότε κυβέρνηση. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κυβέρνηση και να ήταν στα πράγματα, η ίδια πορεία θα είχε ακολουθηθεί. Για όσους ξέρουν από αγορά, η συμπεριφορά του κόσμου σε παρόμοιες καταστάσεις είναι απρόβλεπτη.

Ο Σημίτης δεν είπε ποτέ πως δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές δεξιάς-αριστεράς. Η ιδεοληψία αυτή ανήκει αποκλειστικά στο κόμμα της ΝΔ (αντίστοιχα πράττει και η ευρωπαϊκή δεξιά).

Τα περί «ενοικιαζόμενων εργαζόμενων» είναι παραμύθια και αστειότητες. Ας κρατήσουμε τη συζήτηση σε κάποιο επίπεδο σοβαρότητας.

@Ο/Η άλλος Δημήτρης

Η διαρχία στο ΠΑΣΟΚ θα έβλαπτε το κόμμα και θα προκαλούσε ανάμεικτα αισθήματα στο κόσμο σχετικά με το ποιος κάνει κουμάντο. Το σύστημα ίδιος πρόεδρος-ίδιος πρωθυπουργός εφαρμόστηκε κι από το ΑΠ και από όλους τους άλλους πρωθυπουργούς της χώρας. Δεν καταλαβαίνω τι κακό βρίσκεις σ’ αυτήν την λογική απαίτηση.

Στο Πεντελικό τι έπρεπε να κάνει? Να σηκωθεί να φύγει? Ωραία ιδέα έχεις περί δημοκρατίας και πλουραλισμού. Μπράβο.

Δεν σου ζήτησα να επιλέξεις διαφθορά, σου ζήτησα να κατανοήσεις ότι ζώντας σε μια διεφθαρμένη χώρα και σε ένα κόμμα με στελέχη επιπέδου Κουτσόγιωργα και Άκη είναι αδύνατον να περιμένει κανείς να μην υπάρξουν παρατρεχάμενοι που να τα παίρνουν. Θα έπρεπε κανονικά ο Σημίτης να πετάξει το 90% των στελεχών. Πόσο εύκολο θα ήταν κάτι τέτοιο? Αλλά και οι καινούργιοι που θα έβαζε, ποιος εγγυάτο για τη εντιμότητά τους?

Κι όσο για τα Ολυμπιακά Ακίνητα είναι λάθος να χρεώνεις στο σχεδιασμό την μηδενική αξιοποίησή τους. Απλώς χρειάζεται φαντασία και σχετικό χρήμα που η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει.

Το Σημίτη θα πρέπει να τον κρίνουμε στο τόπο και στο χρόνο που κυβέρνηση, και σε σχέση με τους άλλους Πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, ΚΚ, ΑΠ, ΚΜ, ΚΚ. Σε σχέση με όλους αυτούς ο ΚΣ ήταν μια κλάση καλύτερος και άφησε έργο σε όλους τους τομείς. Κι αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί.

alzap είπε...

@dimitris:
Αστειότητες τα περι ενοικιαζόμενων ε;
Λοιπόν φίλε μου ας μείνουμε εδώ.
επιβεβαιώνεις με τον πιο κυνικό τρόπο γιατί ο εκσυγχρονισμός, (στη Σημιτική του εκδοχή), ήταν και παραμένει κυνικός και ολότελα δεξιός.

dimitris είπε...

Αν θέλεις βάλε ένα λινκ για να καταλάβω τι εννοείς με το "ενοικίαση εργαζομένων" και πότε έγινε κάτι τέτοιο. Και επίσης προσπάθησε να απαντήσεις σε όλα τα άλλα θέματα που έχω θέσει.

Το μπλογκ είναι δικό σου και μπορείς να το κάνεις ότι θέλεις, αλλά νομίζω πως θα προτιμούσες ένα μπλογκ γόνιμης και τεκμηριωμένης αντιπαράθεσης, παρά ένα μπλογκ λιβανίσματος του ΓΑΠ και κατατρόπωσης των διαφωνούντων.

Και πραγματικά απάντησέ μου στην τελευταία απορία μου.
Αφού ο Σημίτης ήταν τόσο φαύλος, αντεργατικός, δεξιός και δε συμμαζεύεται, γιατί ψηφιζόταν επί 8 χρόνια από το σύνολο σχεδόν του πασόκικου χώρου, έχοντας στρημώξει το ΣΥΝ στο μετα βίας 3%?
Και πως ο "αριστερός" ΓΑΠ κατάφερε να αναδείξει το ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη του 16% και ισοδύναμο συνομιλητή?

alzap είπε...

@dimitris:
Κατ΄αρχήν προσπάθησε να θυμηθείς πως κερδήθηκαν οι εκλογές του 2000.
Κυρίως όμως φίλε μου υπάρχει μια τεράστια απόσταση στην προσέγγιση.
Λυπάμαι όταν βλέπω να καυχάσαι ότι ο Σημίτης "στρίμωξε το ΣΥΝ στο μετα βίας 3%". Είναι όμως ενδεικτικό μιας ορισμένης προσέγγισης. Ακραιφνώς Σημιτικής.
Και ασφαλώς γνωρίζεις τι ποσοστό θα έπαιρνε ο Σημίτης το 2004 αν τολμούσε να παραμείνει υποψήφιος.

Κατά τα άλλα ασφαλώς και δεν θα σου εξηγήσω εγώ τι είναι οι εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Εμπα στο κόπο και ρώτησε λίγο τους ανθρώπους στο οικονομικό επιτελείο του Σημίτη. Θα σου εξηγήσουν...
Ίσως τότε αισθανθείς λιγότερο υπερήφανος για τα εκσυγχρονιστικά επιτεύγματα.

dimitris είπε...

Οι εκλογές του 2000 κερδίθηκαν καθαρά με 1.10% μεγαλύτερο ποσοστό από τη ΝΔ.

Το ότι ο ΣΥΝ επί Σημίτη έπαιρνε μετά βίας 3% δείχνει τη μεγάλη αποδοχή που είχε τότε το ΠΑΣΟΚ στο σκεπτόμενο χώρο της ελληνικής αριστεράς.

Η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το Δεκέμβρη του 2003 ήταν 5-6 μονάδες, με τάση να μειωθεί αρκετά όσο πλησίαζαν οι εκλογές. Το τι ποσοστό θα έπαιρνε αν κατέβαινε ο Σημίτης, κανείς δεν το γνωρίζει.

Να σου θυμίσω απλώς πως το καλοκαίρι του 1999 ήταν 6 μονάδες πίσω από τη ΝΔ που μέχρι τις εκλογές είχε υπερκαλυφθεί.

Τα περί "ενοικίασης εργαζομένων" είναι μπαρούφες. Αν έχεις παραπομπές σε στοιχεία και πηγές σε παρακαλώ δημοσίευσέ τα. Η απάντηση "ρώτησε λίγο τους ανθρώπους στο οικονομικό επιτελείο του Σημίτη" είναι τουλάχιστον απρεπής.

Ούτε σχέση με τον πρώην Πρωθυπουργό έχω (πέραν του ότι μένω στον Πειραιά) ούτε και σχέση με τους ανθρώπους του.

Προσωπικά δεν έχω περάσει από γραφείο βουλευτή ή και οποιουδήποτε πολιτικού, ποτέ στη ζωή μου, ούτε καν για να πάρω ψηφοδέλτια. Μέχρι το 1988 ήμουνα στο ΚΚΕ απ' όπου αποχώρησα με τη διάσπαση κι από τότε δεν έχω καμιά σχέση με κανένα πολιτικό κόμμα.

Πρόσφατα είχα γραφτεί στους καταλόγους των φίλων του ΠΑΣΟΚ για να ψηφίσω στις εκλογές για πρόεδρο (ψήφισα Σκανδαλίδη που ήταν ο πιο αξιοπρεπής, κι επίσης συνάδελφος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός !!).

alzap είπε...

@dimitris:
Απο την άλλη όμως σκέφτομαι ότι θα ξαναμιλήσεις για αστειότητες κι ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Κι επειδή η σιωπή στα αυτονόητα θεωρείται κάποιες φορές αδυναμία θα σε βοηθήσω να καταλάβεις, τελευταία μου προσπάθεια, για ποιές "αστειότητες" μιλάς...

Διάβασε:

"Με το νόμο 2956/2001 άρθρα 20,21,22,23,24,25,26 νομιμοποιήθηκε και ρυθμίστηκε αυτή η μορφή απασχόλησης, μέσω της θέσπισης των «εταιρειών προσωρινής απασχόλησης».

Οι «εταιρείες προσωρινής απασχόλησης», σύμφωνα με τον νόμο, προσλαμβάνουν για λογαριασμό τους προσωπικό και το παραχωρούν έναντι αμοιβής για ορισμένο χρονικό διάστημα σε άλλες επιχειρήσεις για την κάλυψη προσωρινών αναγκών τους.

Με αυτόν τον τρόπο τις απαλλάσσουν από την χρονοβόρα διαδικασία και την χωρίς «εγγυήσεις» αναζήτηση εργατικού δυναμικού. Πρόκειται για σύμβαση προμήθειας προσωπικού με κλασσικότερη έκφραση τον κατ’ επιχείρηση δανεισμό.

Το προσωρινώς δανειζόμενο προσωπικό δεν συμβάλλεται με τη δανειζόμενη επιχείρηση (έμμεσο εργοδότη), αν και η τελευταία ασκεί ουσιαστικά το διευθυντικό δικαίωμα απέναντί του για το διάστημα που απασχολείται σε αυτή. Ως προς τον τύπο «άμεσος εργοδότης», με τον οποίο υπογράφεται από το προς δανεισμό προσωπικό έγγραφη σύμβαση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, θεωρείται η δανείζουσα «εταιρεία προσωρινής απασχόλησης»."

Την άλλη φορά που θα μιλήσεις για "αστειότητες" να θυμάσαι ότι μιλάς για τη σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου. Μιλάς για ανθρώπους σε απόγνωση που κάποιοι κερδοσκοπούν δανείζοντάς τους δεξιά και αριστερά σαν να είναι μηχανάκια σε νησιά, αν σου λέει κάτι αυτό.

Βάλε στο google τη φράση "ενοικίαση εργαζομένων" και θα εισπράξεις μερικές χιλιάδες απαντήσεις για την κοινωνική ευαισθησία του προσώπου που υπερασπίζεσαι.

alzap είπε...

@dimitris:
Μόλις είδα ότι απο τις "αστειότητες" πέρασες στις "μπαρούφες".
Συγχαρητήρια.
Ποτέ δεν είναι αργά για ένα συγγνώμη, όχι σε μένα, αλλά στους χιλιάδες ανθρώπους που την εκμετάλλευσή τους αποκαλείς "μπαρούφες".
Η αλήθεια είναι ότι στους 100 ανθρώπους που στηρίζουν τον Σημίτη οι 97 έχουν το δικό του΄"ηθος" και "ευαισθησία".
Γι αυτό και ο διάλογος μαζί σου τελειώνει εδώ. Λυπάμαι αλλά βρίσκεσαι στους 97 και όχι στους 3.
Να είσαι καλά.

dimitris είπε...

Κι εγώ λυπαμαι Αλέκο.
Γιατί πρόθεσή σου σ' αυτό το μπλογκ δεν είναι η συζήτηση και η ανταλλαγή τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, αλλά το λιβάνισμα του μεγάλου αρχηγού και η κατασυκοφάντηση και λασπολογία εναντίον όσων του κάνουν κριτική. Τι άλλο να πω. Κρίμα.

alzap είπε...

@dimitris:
Εντάξει με τους χαρακτηρισμούς, δεκτοί.

Δεν νομίζεις όμως ότι ξέχασες κάτι;
Για τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων που ήταν... μπαρούφες.

Κάτι επ΄αυτού;
(επειδή είσαι οπαδός των τεκμηριωμένων επιχειρημάτων ρωτάω...)

dimitris είπε...

Το σχετικό θέμα δεν το γνώριζα, αλλά το έψαξα. Ανακάλυψα λοιπόν ότι ήταν μια ελληνικού τύπου πατέντα για πρόσληψη εποχιακού προσωπικού από την ΕΤΕ χωρίς να αποκτήσουν δικαίωμα μονιμοποίησης. Έτσι, αντί να τους προσλάβει η ΕΤΕ και μετά να πρέπει να τους μονιμοποιήσει, τους προσέλαβε τρίτη εταιρεία που ήταν ο νόμιμος εργοδότης τους αλλά με την προϋπόθεση να εργασθούν στην ΕΤΕ. Μόλις τελείωσαν το έργο για το οποίο τους χρειάζονταν, απολύθηκαν από τον τυπικό εργοδότη τους παίρνοντας τη νόμιμη αποζημίωση. Και φτιάξανε και ειδικό νομικό πλαίσιο για όλη αυτή τη μανούβρα.

Αυτό στον ιδιωτικό τομέα γίνεται καθημερινά χωρίς την ανάγκη για όλες αυτές τις πατέντες των ενδιάμεσων εταιρειών. Δηλ. προσλαμβάνουν κόσμο για όσο χρόνο τους χρειάζονται, και μετά όταν πέφτει η δουλειά ή έχουν καλύψει τις ανάγκες τους, τους απολύουν.

Αν καταλαβαίνω καλά, η δική σου άποψη είναι πως θα έπρεπε η ΕΤΕ να προσλάβει αυτό το προσωπικό ως μόνιμο. Ίσως έχεις δίκιο, δεν είμαι ειδικός στα εργατικά θέματα. Όμως ο χαρακτηρισμός "ενοικίαση εργαζομένων" είναι μάλλον υπερβολικός.

Προσωπικά εργάστηκα πάντα στον ιδιωτικό τομέα και έννοιες όπως η εργασιακή ασφάλεια και η μονιμότητα μου ήταν άγνωστες. Σήμερα εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας κι είμαι πολύ καλύτερα.