Δευτέρα, Μαρτίου 03, 2008

ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ESOMAR...

... επειδή οι κύριοι της ΚΑΠΑ RESEARCH, λογικό είναι, δεν ασχολούνται με την ταπεινή αφεντιά μου θα παρακαλέσω εσάς να βοηθήσετε.

Ο ρόλος των ΜΜΕ και το ενδεχόμενο στήσιμο των δημοσκοπήσεων ώστε αυτές απο εργαλεία καταγραφής των απόψεων της κοινής γνώμης, να μετατρέπονται σε εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης είναι ενδεχομένως υπαρκτός σε ΑΛΛΕΣ χώρες.

Όχι ασφαλώς στη δική μας, όπου ως γνωστόν την αντικειμενικότητα, και τη διαφάνεια υπερασπίζονται και εγγυώνται ο Ψυχάρης, ο Πρετεντέρης και βεβαίως οι Κουρήδες...

Στις άλλες χώρες λοιπόν που έχουν πρόβλημα, έχουν συστήσει έναν οργανισμό, τον ESOMAR, του οποίου δουλειά είναι να βάζει τους κανόνες αντικειμενικότητας και διαφάνειας σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Όποιος γίνεται μέλος του οργανισμού αυτού υποτίθεται ότι ακολουθεί τους κανόνες που ο οργανισμός έχει βάλει. Υπερήφανο μέλος αυτού του οργανισμού δηλώνει και η ΚΑΠΑ RESEARCH.
Ακολουθεί αυτούς τους κανόνες;

Πηγαίνετε εδώ για να το διαπιστώσετε μόνοι σας. Εκτός των άλλων δείτε το κεφάλαιο: 3, Frequently Asked Questions About Polls και ασφαλώς το κεφάλαιο: 4, The ESOMAR International Code of Practice...

Διαβάστε αν θέλετε προσεκτικά τα προαπαιτούμενα απο τον διεθνή οργανισμό.


Δείτε επίσης και την ιστοσελίδα της ΚΑΠΑ RESEARCH, και τα ξαναλέμε.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ασε ρε Αλέκο τις θεωρίες συνομωσίας.
Τα πράγματα είναι απλά.
Υπάρχει μια τάση στην κοινωνία και είναι ορατή που ακουμπά κάποιες ελπίδες στον ΣΥΡΙΖΑ τον Τσίπρα τον Αλαβάνο κλπ...
Αυτό έγινε και γίνεται γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ και χρόνια αυτό που ήταν στο ξεκινημά του.
Ένα λαϊκό κίνημα με αρχές και κυρίως με ηθικές αξίες.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει κάτι είναι άλλο θέμα, αλλά όχι και ότι τον στηρίζει ο Λαμπράκης ο Ψυχάρης κλπ... για να ρίξει τον Γιωργάκη...

Θα σου πω ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα μπας και καταλάβεις το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.

Πριν 15 μέρες περίπου ο Κακλαμάνης (Δήμαρχος Αθηναίων) έκανε δώρο στον Βαρδιλογιάννη τον Μπόμπολα και τον Βωβό και δεν ξέρω σε ποιούς άλλους ακόμη τον Ελαιώνα. Λεπτομέρειες εδώ http://elaionas.wordpress.com/

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Ανοιχτής Πόλης και του Τσίπρα πήραν καθαρή θέση καταγγέλοντας την όλη διαδικασία κάνοντας συγκεντρώσεις δημοσιεύματα κλπ... και τελικά καταψηφίζοντας την σύμβαση με προοπτική να την προσβάλουν στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ενώ ενημερώθηκε από πολίτες και την επιτροπή Ελαιώνα ο ίδιος ο Σκανδαλίδης αφού έμεινε έκπληκτος με το μέγεθος του σκανδάλου στην συνέχεια κράτησε την παρακάτω στάση.

Παραπάνω από τους μισούς Δημοτικούς συμβούλους δεν εμφανίστηκαν στην συνεδρίαση. Ο Σκανδαλίδης και 2 άλλοι ψήφισαν παρών, ένας ψήφισε υπέρ της σύμβασης και μόνο 2 ο Γιομπαζολιάς και ο Αναγνωστόπουλος (με επιστολή) ψήφισαν κατά.

Υπάρχει πρόβλημα Αλέκο και δεν το κάνουν οι δημοσκοπήσεις, το κάνει η ανύπαρκτη πολιτική και η διάβρωση μέρους του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά και καληνύχτα...

alzap είπε...

@ανώνυμος:
Σε ποιές θεωρίες συνομωσίας αναφέρεσαι δεν ξέρω. Εγώ ανέφερα συγκεκριμένα πράγματα και παρακάλεσα όποιον επιθυμεί να ρίξει μια ματιά.
Αν εννοείς θεωρία συνομωσίας την τραγική αγκαλιά και στήριξη του Ψυχαροπρετεντέρικου στον Τσίπρα εντάξει ας κρατήσουμε τη κουβέντα σε ένα επίπεδο σοβαρότητας.
Όποιος διαβάζει ΒΗΜΑ, ΝΕΑ και πολύ περισσότερο όποιος είδε σήμερα την ΑΝΑΤΡΟΠΗ του Πρετεντέρη στο ΜΕGA έχει βγάλει ΑΒΙΑΣΤΑ και χωρίς θεωρίες τα συμπεράσματά του. Ως συμ΄πλήρωμα δες την ΑΥΡΙΑΝΗ σήμερα και δεν νομίζω ότι θα εξακολουθήσεις να παριστάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τι λέω.

Παραπέρα ανφέρεσαι σε ένα παράδειγμα για το οποίο ομολογώ ότι δεν ξέρω πολλά πράγματα.
Ξέρω ότι η "Ανοιχτή Πόλη" και ο Τσίπρας ως επικεφαλής του συνδυασμού, έχει ταχθεί ενάντια στον σχεδιασμό για τον Ελαιώνα. Ξέρω επίσης ότι η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Φιλίνη δεν αρνήθηκε την ουσία του επιχειρούμενου σχεδιασμού στον Ελαιώνα, απλώς ζήτησε εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν όσα προέβλεπαν οι σχεδιασμοί Λαλιώτη το 1995...
Σε αυτή την σελίδα θα δεις την ερώτηση ακριβώς:
( http://syriza.gr/news/anna-filini-erotisi-pros-ton-k-ypoyrgo-pe-3c7o-d-e/ )

Επειδή ο Συριζα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση φαντάζομαι ότι η μαχητική του παρουσία για το θέμα, τώρα μάλιστα που ο Τσίπρας είναι και πρόεδρος του Συνασπισμού, θα είναι κάτι παραπάνω απο τη γλυκανάλατη, για τα μάτια του κόσμου, ερώτηση της κ. Φιλίνη. Εδώ είμαστε και ελπίζω να μην διαψευστώ...


Παραδέχομαι επίσης ότι η στάση του Σκανδαλίδη και του συνδυασμού του ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

Τα παραπάνω όμως καταδεικνύουν ότι διαβρωμένα στελέχη έχουν ΟΛΑ τα κόμματα και καλό είναι να σκεφτείς φίλε μου δυό φορές τις αιτίες της χαμηλής πτήσης, προς το παρόν τουλάχιστον, του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον Ελαιώνα.

Sinistra Radicale είπε...

Αυτό που δεν έχετε καταλάβει (όχι εξαιτίας μειωμένης εξυπνάδας, αλλά χάρην ιδεολογικής ματιάς για τα πράγματα, αυτο μεταφράζεται σε απλά λόγια "βρίσκεστε εκτός της κοινωνίας και δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τις καινούργιες διεργασίες...δεν είναι κακό αυτό, ούτε και σινιστά έγκλημα), είναι ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι δομικό. Δομικό με την έννοια ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει ή δεν μπορεί να εκφράσει πλέον τις σύγχρονες ανησυχίες των πολιτών οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα θέλω, και τα κελεύσματα της ηγεσίας του. Της όποιας ηγεσίας του βέβαια, γιατί εγώ θεωρώ ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι προφανώς ο Γιωργάκης... Αυτό είναι μια έξυπνη στρατηγική μερικών, προκειμένου αφενός να διασφαλίσουν την θέση τους, και αφετέρου να μεταφέρουν τον άξονα της πολιτικής συζήτησης, σε φευδεπίγραφα διληματα...
Εκτός βέβαια και αν συμφωνούν και οι δυο πλευρές στο ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο που υπάρχει μέχρι στιγμής στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ευθύνεται για την κατρακύλα του.....Με αυτή την έννοια η κραυγές του Τζουμάκα περί "δεξιού βενιζέλου", δεν ήταν τίποτε περισσότερο απο μια τακτικίστικη κίνηση για να ξαναβάλει σε κίνηση τα "παλαιοπασοκικά" συναισθηματικού περιεχομένου αντανακλαστικά, και έτσι να ξανακερδίσει ο Γιωργάκης την προεδρία.....

ΥΓ Να δεχτώ ότι η ΚΑΠΑ RESEARCH θέλει να κάνει κακό στο ΠΑΣΟΚ. Όλες οι άλλες δημοσκοπήσεις όμως, θέλουν και αυτές να κάνουν κακό στο ΠΑΣΟΚ???? Έλεος!!!!!!!!!!!!!Με τέτοιες στρατηγικές όμως, κερδίζονται μόνο οι εσωκομματικές μάχες, και όχι οι κοινωνικοί αγώνες.....

alzap είπε...

@sinistra radicale:
Εγώ αδελφέ δεν θέλω να δεχτείς κάτι, δεν θέλω να απορρίψεις κάτι αλλο.
Θέλω να δεις τα στοιχεία και να κρίνεις.
Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία καταγραφής των τάσεων της κοινής γνώμης.
Όταν καποιοι θέλουν να τις μετατρέψουν σε εργαλεία ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ της κοινής γνώμης και αυτοί οι κάποιοι είναι εκείνοι που ελέγχουν και χρηματοδοτούν την αγορά, τότε έχεις πρόβλημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό τότε λυπάμαι αλλά έχουμε αποκλίνουσες προσλαμβάνουσες.

Καλή η φωτό του Μαρξ, καλές οι αναφορές στις "νέες" κοινωνικές διεργασίες αλλά να τελειώνει κάποτε το καλαμπούρι της αόριστης και γενικόλογης επίκλησής τους.
Όποιος έχει κάτι να πει ας το επι συγκεκριμένα.
Γιατί οι κοινωνικές διεργασίες και μάλιστα οι νέες, προκύπτουν μέσα απο αναλύσεις, περιγράφονται με ακρίβεια, οριοθετούνται με όρους κοινωνικούς, με όρους πολιτικής οικονομίας.

Με το να λέει κάποιος ότι εκφράζει το "νέο" με όρους επικοινωνιακούς δεν λέει τίποτα.

Οι κοινωνίες δεν αλλάζουν αδελφέ επειδή καποιος καβαλάει μηχανή, είναι νέος και ωραίος ή επειδή τον παίζουν τα κανάλια.
Και ο Τσιπράκης και ο Γιωργάκης κρίνονται απο πολιτικές προτάσεις.
Μπορούμε να δεχτούμε ή να απορρίψουμε του Παπανδρέου γιατί έχει κάνει κάποιες.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ή να απορρίψουμε το Τσίπρα γιατί μέχρι τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι είναι γενικώς ΥΠΕΡ ή γενικώς ΚΑΤΑ διαφόρων πραγμάτων και ακόμα ότι τον τον "παίζει" πολύ το MEGA και το Λαμπρακέϊκο.

Όταν δούμε συγκεκριμένες προτάσεις θα κρίνουμε σε ποιούς αφορούν, ποιές κοινωνικές ομάδες εξυπηρετούν
Μέχρι τότε μένουμε με το trendy...

Sinistra Radicale είπε...

Καταρχήν μην ξεχνάς ότι όταν δημιουργείς γεγονότα σε παίζουν τα κανάλια. Μέχρι στιγμής ο Τσίπρας ήταν ο ίδιος στο Λιμάνι του Πειραιά, στην Καβάλλα, την ώρα που άλλοι στέλνανε αντιπροσωπείες μέσω των τοπικών βουλευτών. Πάμε παρακάτω τώρα. Ας συγκρίνουμε λοιπόν προτάσεις. Καμία αντίρηση και το γράφω στο μπλόγκ μου. Μέχρι στιγμής, εμείς λέμε δημόσια εκπαίδευση, και ο Γιωργάκης επιμένει να λέει αναθεώρηση του άρθρου 16. Η κοινή αντιπολιτευτική δράση, την οποία τόσο καιρό την απέριπτε ο Γιωργάκης δεν είναι πολιτική πρόταση??? Το να αποδοθούν τα κλεμένα στα ταμεία δεν είναι προταση??? Το να εκσυγχρονιστεί η ΔΕΗ μέσω συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, μέσω επιδοτήσεων της Ε.Ε και να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι πρόταση???? Το 35 7ωρο 5μερο δεν είναι πρόταση???? Η φορολογία των υπερκερδών των τραπεζών και του χρηματιστηρίου δεν είναι πρόταση???? Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (το οποίο είναι πρόταση Νεοφιλελεύθερου οικονομολόγου, αλλά το έχουμε υιοθετήσει γιατί το έχει ανάγκη ο κόσμος, και αν θές αυτό δείχνει και την ιδεολογική μας ευελιξία) δεν είναι πρόταση???? Τώρα βέβαια, αν όλα αυτά τα θεωρείς μη ρεαλιστικά, είναι προφανές διότι έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές προσλαμβάνουσες, κάτι που είναι θεμιτό!!! -Γιαυτό και επέτρεψέ μου να πω ότι εξηγείς τα πάντα μέσω θεωριών συνωμοσίας-. Άλλο όμως αυτό, και άλλο το άλλο.....Άλλο το να μην συμφωνείς με ένα πρόγραμμα, και άλλο επειδή δεν συμφωνείς να λές ότι δεν έχω. Ανεξαρτήτως του ότι εγώ ο ίδιος παραδέχομαι, ότι θέλει ακόμα μια πιο λεπτομερή επεξεργασία.....

alzap είπε...

Νομίζω ότι μπαίνει η συζήτηση σε βατό δρόμο. Μπορεί να διαφωνήσουμε αλλά ας έχουμε κοινό πεδίο αναφοράς.

Απο την αρχή του σχολίου σου προδιαγράφεις και περιγράφεις με αφοπλιστικό και ειλικρινή τρόπο την Τσιπράκεια σχολή του πολιτεύεσθαι. Θεωρείς ότι ο Τσίπρας δημιουργησε γεγονότα στο λιμάνι και στην Καβάλα και αλλού γι αυτό και τον παίζουν τα κανάλια.
Εδώ βρίσκεται και μια θεμελιώδης διαφορά αντίληψης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ που είναι κίνημα και σε σας ως κομματικούς σχηματισμούς της παραδοσιακής αριστεράς.

Όχι μόνο διαφωνώ αλλά και στενοχωριέμαι για΄τον τρόπο σκέψης που εξακολουθούν να έχουν ανθρώποι που επιθυμούν να ηγούνται της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού απο τα αριστερά μάλιστα.

Γιατί θα μου επιτρέψεις να σου πω όσο πιο ευγενικά μπορώ ότι τα γεγονότα στα οποία αναφέρεσαι δεν τα δημιούργησε κάποιος Τσίπράκος(κατα το Γιωργάκης) αλλά εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι που απεργούν και διαμαρτύρονται εδώ και πολύ καιρό.

Ο Τσίπρας ΔΕΝ δημιούργησε το γεγονός, απλώς σε συνενόηση με τα κανάλια ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΕ για επικοινωνιακούς λόγους τον αγώνα άλλων. Κι αυτό δεν νομίζω ότι ήταν ποτέ αριστερός τρόπος σκέψης...

Για τις επιμέρους προτάσεις στις οποίες αναφέρεσαι, με εξαίρεση το άρθρο 16, κατά 80% συμπίπτουν με τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ. Με μια διαφορά. Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο αναλυτικό και συγκεκριμένο.
Για το άρθρο 16 πέραν απο τη διαφωνία που μπορεί να έχεις θα πρέπει να δεις ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το τοποθετεί σε αντιδιαστολή με τη δημόσια Παιδεία.
Όταν λέω ότι προς το παρόν μόνο το trendy βλέπουμε εννοώ ότι όσον αφορά τις πολιτικές προτάσεις τίποτα καινούργιο. Τα γενικά και χιλιοειπωμένα.

Αν είδες σήμερα ειδήσεις αφιέρωσαν πολύ τηλεοπτικό χρόνο για να μας δείξουν ότι ο Αλέξης πήγε με μηχανή στον Παπούλια, φόραγε κράνος, δεν φόραγε γραβάτα.
Αυτή ήταν για σημερα η πολιτική πρόταση ανατροπής.

Αυτή είναι η αριστερά που ονειρεύεσαι αδελφέ;
Εκεί εξαντλείται η ανατροπή; Στα 45δεύτερα χωρίς γραβάτα στο δελτίο του Πρετεντέρη;

tzonakos είπε...

Οκ, ούφφφ τα διάβασα σχεδόν όλα στην ESOMAR. Σε ευχαριστώ.
Μου έκανε εντύπωση στο FAQ στην παράγραφο 14.d) και 14.i) αυτά που λέει.
Ειναι σαφές οτι μπορεί μια δημοσκόπηση να γίνει κατευθυνόμενη κατα τις διαταγές του πελάτη.
Επίσης ειναι σαφές οτι χρειάζεται σωστή επιλογή δείγματος ωστε να ειναι πραγματικά αντιπροσωπευτικό αλλιώς ειναι λάθος ή επίτηδες λάθος.
Επίσης δίνει περιθώριο στατιστικού σφάλματος συν-πήν 3 μονάδες δηλ. πχ ενα κόμμα μπορει να βγάζει 29.5% αλλα αυτο μπορει να ειναι απο 26.5% εως 32.5% !
Το δεύτερο αν βγάζει 25% αυτό μπορεί να ειναι απο 22% εως 28%
Αλλα αυτο το φέρνει πρώτο αν το λάθος ειναι στην επιλογή του δείγματος !

Εντάξει έχεις δίκιο. Κατάλαβα μερικά παραπάνω πράγματα. Να σαι καλά.

Sinistra Radicale είπε...

Αγαπητέ Αλέκο, εννοώ ότι ο Τσίπρας, πήγε ο ίδιος στην Καβάλα, και στο Λιμάνι, ενώ ο Γιωργάκης ήταν απών εκείνη την ώρα. όπως και στην πορεία της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό αν θυμάσαι. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, και δεν ήταν σε επίπεδο πολιτικού αρχηγού.... Και επίσης αν είσαι τίμιος, θα παραδεχτείς ότι πέρσι με τους λιμενεργάτες (που είχε γίνει το μεγάλο πανηγύρι), πάλι ο Γιωργάκης ήταν απών. Λέγοντας δημιουργείς γεγονότα, εννοώ λοιπόν ότι είναι γεγγονός απο μόνο του, να παρίσταται ένας πολιτικός αρχηγός σε όλες αυτές τις κοινωνικές διεργασίες, την ώρα που άλλοι είναι απώντες. Τώρα στα περί του κινήματος θα διαφωνήσω. Δεν είναι κίνημα το ΠΑΣΟΚ. Κόμμα είναι.... Απλά ο Ανδρέας το ονόμασε κίνημα για να μην λογοδοτεί πουθενά. Όσο αφορά την μηχανή και την γραβάτα, έχω την αίσθηση οτί εσύ το θεωρείς επικοινωνία γιατί έτσι ακριβώς παρουσιάζεται απο τα κανάλια... Θυμάμαι μια γελοιογραφία του Ποντικιού μετά τις Δημοτικές εκλογές, η οποία έγραφε.
ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ....

alzap είπε...

Σωστά τα λες, το ίδιο λέω κι εγώ. Ότι πήγε ο ίδιος ο Τσιπράκης,(μαζί με τα ειδοποιημένα απο τα πριν κανάλια), και χρησιμοποίησε τους εργαζόμενους και απεργούς ως ντεκόρ για τα πλάνα.

Απο την άλλη πρέπει να επαναλάβω τη ριζική μου διαφωνία με κάποιες απο τις αντιλήψεις που πρεσβεύεις.
Αλλά και πόσο λίγο ξέρεις τους Πασόκους.

Αν ψάξεις θα ανακαλύψεις ίσως ότι η πλειονότητα αυτών που απεργούν, στον ΟΛΠ π.χ είναι μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ.

Αν ρωτήσεις κάποιους απο αυτούς θα σου εξηγήσουν ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μάθει ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του αρχηγού και των καναλιών για να αναβαθμιστεί ο αγώνας μας. Έχουμε άλλα κριτήρια στη σκέψη και τη δράση μας.

Με δυό λόγια δεν το θεωρούμε μαγκιά και αριστερή πρακτική να πλακώνει ο αρχηγός με τα κανάλια, να κάνει δήλωση και μετα να εξαφανίζεται.

Είναι βλέπεις απο τα λίγα σημεία που μας έχει μείνει μία λογική με ατόφια αριστερά και κινηματικά στοιχεία...
:-)
Καλή σου μέρα

Sinistra Radicale είπε...

Καλα....κράτα και μικρό καλάθι......Στην θεσσ/νικη μόνο 20 λιμενεργάτες ήταν απο τους πραγματι πολλούς πασοκους λιμενεργατες....γιαυτο σου λεω....κρατα και μικρο καλαθι.......