Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2007

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ




Η Marta Harnecker συγγραφέας και ακτιβίστρια, έχει συνδέσει τη ζωή της με την αριστερά και τα επαναστατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική και όχι μόνο.

Μαθήτρια και συνεργάτης του Λουί Αλτουσέρ, βρέθηκε πάντα τις κρίσιμες στιγμές στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Είτε τη δεκαετία του 60 στην Κούβα, είτε στη Χιλή του Αλλιέντε είτε σήμερα που είναι σύμβουλος του Τσάβες, ήταν και είναι πάντα μαχόμενη για τη κοινωνική δικαιοσύνη και την αριστερά.

Τα βιβλία της σημειώνουν τεράστια επιτυχία και η ίδια είναι πια μια μορφή σύμβολο για τους λαούς στη Λατινική Αμερική και τους προοδευτικούς πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Αυτά που προσωπικά θεωρώ από τα σημαντικότερα στοιχεία της προσφοράς της είναι πρώτον ότι παρά την αδιαμφισβήτητη ακαδημαϊκή επάρκειά της, παρά την θεωρητική της κατάρτιση, δεν περιχαρακώνεται αυτάρεσκα αλλά εξακολουθεί και επιμένει να αναζητά πάντα την άποψη αυτών που δρουν και συμμετέχουν στα κινήματα

και

δεύτερον το γεγονός ότι τις απόψεις της, τα βιβλία και τα άρθρα της δεν τα δημιούργησε σε ακαδημαϊκά στεγανά, αλλά στην πρώτη γραμμή των μαχών που έδιναν κάθε φορά και σε κάθε τόπο τα λαϊκά κινήματα.

Το βιβλίο της :

« ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ,
Η Αριστερά στο κατώφλι του 21ου αιώνα » (εκδόσεις ΟΔΥΣΣΕΑΣ),



είναι νομίζω ένα βιβλίο σταθμός με την έννοια ότι σπάνια βιβλία αυτού του είδους, πολιτικού και θεωρητικού περιεχομένου δηλαδή, είναι τόσο απλά αλλά ταυτόχρονα τόσο ουσιαστικά και μεστά στο περιεχόμενό τους.
Ο λόγος στο βιβλίο είναι σαφής και κατανοητός. Με δύο λόγια το βιβλίο απευθύνεται σε όλους και όχι σε "ειδικούς".

Υποθέτω ότι κάποιο ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η μετάφραση του βιβλίου από το Δημήτρη Κουφοντίνα. Άλλωστε και ο πρόλογος, γραμμένος από τον ίδιο, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.

Το περιεχόμενο είναι μια ακόμα έκπληξη αφού πέραν της ιστορικής αναδρομής και καταγραφής στο πρώτο μέρος του βιβλίου, στο δεύτερο μέρος γίνεται μια ακτινογραφία της σημερινής πραγματικότητας στον κόσμο, αναλύοντας τις ανατροπές και τις διεργασίες που φέρνει στην καθημερινότητα μας η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και η πολύπλευρη τεχνολογική επανάσταση.
Στο τρίτο μέρος, η συγγραφέας εξετάζει την πρόκληση για την αριστερά μπροστά στα νέα δεδομένα.

Έχει νομίζω τη σημασία του το γεγονός ότι για την Marta Harnecker η Αριστερά δεν είναι μονοσήμαντη, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, δεν είναι μονοκομματική.

Πίστεύω ότι αξίζει τον κόπο να διαβάσετε αυτό το βιβλίο.

Είναι γεμάτο εκπλήξεις , ανθρωπιά και κυρίως ελπίδα.

5 σχόλια:

katerina είπε...

Σ'ευχαριστώ alzap για την πρόταση.
Μερες που έρχονται, και απο την άποψη των διακοπων-άρα περισσότερος χρόνου για διάβασμα- και απο την αποψη του νεοφιλελευθερισμου που όχι πια χτυπαει τη πόρτα μας αλλά την κλωτσάει, αλλα και απο την αποψη ότι είναι πια εντυπωσιακή η σοδειά σκουπιδιών στα βιβλιοπωλεία, η πρόταση για τη Marta Harnecker είναι όαση.

alzap είπε...

@katerina:
Καλημέρα
:-)

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Αλέκο, καλημέρα!
Νομίζω ότι θα είναι ενδιαφέρον το βιβλίο και θα φροντίσω να το προμηθευτώ. Άλλωστε ο μεταφραστής, ο Δημήτρης Κουφοντίνας (ήταν ένα από τα αγαπημένα μου παιδιά όταν ήμουν διευθυντής στον Μαθητικό Αγώνα - ίσως ήταν ο καλύτερος τότε...), νομίζω ότι θα έχει κάνει καλή δουλειά. Τέτοιοι άνθρωποι σαν την συγγραφέα, ίσως να μην υπάρχουν στα καθ' ημάς. Βλέπεις ότι εδώ ο (καλώς εννοούμενος) ακτιβισμός είναι κατακριτέος. Αρκεί να σημειώσω πως όταν μίλησε ο Παπανδρέου στο γήπεδο του Περιστερίου προσφάτως, πήγα και μοίραζα το "Δίκτυο". Με βλέπει κάποια στιγμή ο Τζουμάκας και λέει: "Ρε, Λαγκαδινός, ακόμα ακτιβιστής, μοιράζεις εφημερίδες;". Δεν θα σου πω τι απάντησα διότι δεν έχει και τόση σημασία. Απλώς θέλω να υπογραμμίσω την απουσία και θεωρητικού προσανατολισμού αλλά συνεχούς δουλειάς στη "βάση" των στελεχών τα οποία αναλίσκονται σε ασκήσεις αυτο-προβολής κ.λπ. Δεν έχουν καταλάβει ότι σήμερα είσαι σε μια καρέκλα και αύριο δεν είσαι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίζεις τον αγώνα - εφόσον υπάρχει ακόμα το ιδεολογικό υπόβαθρο και δεν έχεις υποκύψει στις παντοειδείς σειρήνες! Τέλος πάντων...

NdN είπε...

Καλησπέρα,

Ενδιαφέρον ακούγεται το βιβλίο. Τώρα που θα γυρίσω στην πατρίδα για Χριστούγεννα θα το αγοράσω και το συζητάμε από τη νέα χρονιά.

Orelia είπε...

ακρως ενδιαφερουσα η προταση
εγω ομως κρατω στα χερια μου ενα ημερολογιο απο αυτο που αυτες τις ημερες κυκλοφορουν οι μαθητες
γραφει μεταξυ αλλων:
"ο καπιταλισμος ειναι η εκμεταλλευση ανθρωπου απο ανθρωπο
ο σοσιαλισμος ακριβως το αντιθετο"
στρουμφιασες;
πλακιτσες ειναι βρε :))

αυριο, θα σε δω μεσ' τη πορεια .

χαιρετω