Δευτέρα, Φεβρουαρίου 15, 2010

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ...

...γιατί αν σχολιάσω θα είναι μόνο σε γλώσσα λιμανίσια.
Γιατί πολύ γρήγορα έγινε εφοπλιστής ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Πολύ γρήγορα υιοθέτησε τα βαποράκια της GOLDMAN SACHS απο το κόμμα του που βάζουν "ερωτηματικά" για την άρνηση του Γ. Παπανδρέου να δανειστεί "εγκαίρως", τον Νοέμβριο.   Απο τον προέδρο της Goldman Sachs Gary D. Cohn  ο οποίος αφίχθη τον περασμένο Νοέμβρη στην Αθήνα δηλαδή. Μπορεί να μη λέγανε  το όνομα της Τράπεζας αλλά τώρα καταλαβαίνουμε... Κάποιοι μάλιστα ψελλίζανε και κάτι μισόλογα για αναζήτηση ευθυνών για την "καθυστέρηση" που "κόστισε" στη χώρα... Οι άθλιοι! Οι αλήτες! Τα αργυρώνητα υπαλληλάκια των κερδοσκόπων με το σοβαρό ύφος και τα ακριβά κουστούμια!

Διαβάστε την είδηση όπως δημοσιεύτηκε στους NEW YORK TIMES και στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.



"...Μέγα θέμα για τη δράση των επενδυτικών τραπεζών της Wall Street και δη για μια εκ των κορυφαίων, της Goldman Sachs, αποκαλύπτει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Που επισημαίνει ότι η γνωστή, καταστροφική τακτική των subprime δανείων, αυτή ακριβώς η πρακτική που ευθύνεται για την χειρότερη κρίση στην αμερικανική οικονομία εδώ κι έναν αιώνα, ακολουθήθηκε από τις μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και στην περίπτωση της Ελλάδας, με την υιοθέτηση σύνθετων προϊόντων που επέτρεπαν στο ελληνικό Δημόσιο να αποκρύπτει μέρος του εξωτερικού χρέους της χώρας, στην ουσία «πουλώντας» το σε επενδυτικές και «εξαφανίζοντάς» το από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έστελνε η ΕΣΥΕ στις Βρυξέλλες. Πρακτική που κατά την εφημερίδα είχε ακολουθηθεί σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, τόσο πριν, όσο και μετά το 2001, χρονιά κατά την οποία η Κομισιόν απαγόρευσε στα κράτη μέλη της ΟΝΕ να ακολουθούν αυτή τη «δημιουργική λογιστική» …

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα των NYTimes αποκαλύπτει πως το ελληνικό δημόσιο είχε πολλάκις «συνεργαστεί» με την Goldman Sachs αποκρύπτοντας εμμέσως πλην αποτελεσματικώς (!) δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ από το εξωτερικό χρέος. Τακτική που τελικώς «κόλλησε» στην τελευταία χρονικά «επίσκεψη» του επικεφαλής της εταιρίας, του προέδρου της Goldman Sachs Gary D. Cohn, ο οποίος αφίχθη τον περασμένο Νοέμβρη στην Αθήνα για να «ενημερώσει» τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη «συνεργασία» της εταιρίας του με τις ελληνικές κυβερνήσεις στο συγκεκριμένο τομέα. Όταν όμως εισέπραξε μια ηχηρή άρνηση εκ μέρους του κυρίου Παπανδρέου, επέστρεψε στις ΗΠΑ και έκτοτε «ουδέποτε εκφράστηκε με καλά λόγια για την Ελλάδα, ούτε εμφανιζόταν αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας της» …
Εκείνο που είχε προσπαθήσει να «πουλήσει» και στον Γιώργο Παπανδρέου ο μίστερ Κον ήταν ένα συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο που επέτρεπε την … «εξωλογιστική ρύθμιση» μέρους του κρατικού χρέους. Η Goldman έδινε μετρητά μπροστά στο ελληνικό Δημόσιο και έπαιρνε τα δικαιώματα των μελλοντικών πληρωμών του Δημοσίου σε τομείς όπως η Υγεία. Έτσι το μεν Δημόσιο «έκρυβε» χρέος, η δε τράπεζα απολάμβανε μελλοντικών υπεραξιών. Το «ωραίο» στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτός ο τρόπος συναλλαγής πέρναγε στα χαρτιά ως «συναλλαγματική συναλλαγή» κι όχι ως δάνειο, επομένως δεν υπήρχε υποχρέωση αναφοράς του στις κοινοτικές εποπτικές αρχές. Με δυο λόγια το χρέος παρέμενε υπαρκτό, αλλά μετατίθετο χρονικά…

Το δημοσίευμα μάλιστα κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις που ακολουθήθηκε αυτή η πρακτική στην Ελλάδα και για δεκάδες τέτοιες συμφωνίες μεταξύ τόσο της Goldman Sachs, όσο και της JPMorgan Chase με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια. Οι «ελληνικές» συμφωνίες μάλιστα είχαν και τα κωδικά ονόματα «Αίολος» και «Αριάδνη» και χρονολογούνται στο 2005 και στο 2008, με ανταλλάγματα μάλιστα τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα τέλη αεροδρομίων και από τα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών (μέσω ΟΠΑΠ;)

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι πρακτικές είχαν ρητώς απαγορευθεί στη χρονική περίοδο που τέτοιες συμφωνίες συνήφθησαν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών. Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η Goldman αποκόμιζε προμήθειες άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων ανά συμφωνία.

Οπότε και εξηγείται σαφώς το γιατί όλη αυτή η πολεμική εναντίον της Ελλάδας όταν ο μίστερ Κον «έφαγε» πόρτα από τον Γιώργο Παπανδρέου τον περασμένο Νοέμβρη …"



UPDATE:
Έχει κι ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ τα ΟΛΟΔΙΚΑ του ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ. Καμαρώστε:

"Γιώργο εγκλημάτησες κατά της χώρας και του λάού"

Η επιτομή της λαμογιάς και της πολιτικής αλητείας...

Άντε χάσου γελοίε μαζί με κείνους που σε καθοδηγούν...

κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ να χαίρεσαι τους φίλους  και φανατικούς οπαδούς σου...
Αυτή την Ελλάδα της λαμογιάς και της εξυπηρέτησης της διεθνούς τοκογλυφίας πρεσβεύεις;




ΥΓ. Είναι ακριβώς όσα περιγράφονται με ακρίβεια και λεπτομέρειες ανατριχιαστικές στο βιβλίο  "ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ" που πρότεινα να διαβάσει όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται. Οι χώρες είναι διαφορετικές τα χρηματοιοκονομικά εργαλεία εξελίσσονται αλλά η μέθοδος και η στόχευση είναι απολύτως ίδια. 

23 σχόλια:

Rodia είπε...

εχμ.. προβληματιζομαι τωρα..
Ελαβα (SPAM mail) ενα καθυστερημενο (με ολες τις σημασιες) deltio typu, που γραφει:
«SOS from Greece.Help us.We have a huge public sector and nobody cares. We sink. Help us get rid of these politics that grow the public sector»

Ποιος στελνει αυτες τις παπαριες;

alzap είπε...

@rodiat:
Καταλαβαίνεις τι γίνεται...
Καταλαβαίνεις με τι έχουμε μπλέξει...

Δημήτρης είπε...

Εκείνος ο... καλός κύριος, με το μπλοκάκι, που μας μιλούσε για "την ισχυρή Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ" έχει να πεί κάτι, για την θλιβερή μεθόδευση που άρχισε επί των ημερών του; Οι δύο λαλίστατοι επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργοί του, Γιάννος και Νίκος, μπορούν να μας διαφωτίσουν ή θα συνεχίσουν να... νουθετούν τον Παπανδρέου από ραδιοφώνου και τηλεοράσεως;
Αλέκο, έχω την αίσθηση ότι ανοίγει μεγάλη ιστορία.

alzap είπε...

@Δημήτρης:
Έχεις δίκιο Δημήτρη. Να ανοίξουν όμως όλες οι ιστορίες όποιον και αν αφορούν.
Έχουν το δικαίωμα οι επόμενες γενιές ενα καθαρό μέλλον. Τους το χρωστάμε.

Ανώνυμος είπε...

Τι πρεσβέυουμε

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Ρε σεις, πάτε καλά! Εδώ έβγαλαν ολόκληρο πλανητάρχη να πεί απ' το μπαλκόνι στην εδώ επίσκεψή του οτι "...έχουμε και ωραίο χρηματιστήριο..." και μου μιλάτε τώρα για ηθική και για καθαρό μέλον που "...το χρωστάμε στις επόμενες γενιές..."!
Για να καταλάβετε σε τι παραλογισμό ζούμε σας λέω οτι ο νέος Διοικητής της ΑΤΕ ζήτησε το Συμβούλιο Χορηγήσεων, ένα όργανο που συνέρχεται κάθε εβδομάδα και κρατάει αναλογα με τα θέματα απο 2 έως 4 ώρες,να γίνεται απόγευμα και οι συνδικάλες της ΑΤΕ έχουν πέσει να τον φάνε τον άνθρωπο! Συνδιοίκηση ζητάνε παντού στο ΟΤΕ στον ΟΣΕ στην ΕΤΕ, παντού αρκεί να παραμένουν στις θέσεις τους ,μή εργαζόμενοι και να "πουλάνε" μικροεδουλεύσεις στους υπαλλήλους! Καμιά μεταθεσούλα, καμιά προαγωγούλα μετά επιδόματος κάνα δανειάκι κ.λ.π.!Η Ελλάδα, κύριοι, δεν έπιασε τυχαία πάτο! Δουλέψανε πολλοί γιαυτό!

alzap είπε...

@papaioannou:
Αυτές τις ανοησίες και τις παπαριές να τις λες στους εντολείς των αθλιοτήτων που διαπράττεις καθημερινά πλέον. Κι αν δεν τους βρίσκεις εύκολα γιατί σε βαριούνται, δοκίμασε την Κούρκουλα.

Δεν ασχολούμαι με σένα.

Πολιτική απάντηση πρέπει να δώσουν το αφεντικό σου. Και για τα συμφέροντα που εξακολουθεί, απ΄ότι φαίνεται, να εξυπηρετεί.

alzap είπε...

@ofis:
Όταν έχεις κέφια και ξαναβρίσκεις το χιούμορ που σου καταπιέζει το ακροδεξιό σου σύνδρομο σε συγχωρώ για τις παρεκτροπές σου.
:-)
Καλό αυτό με τον πλανητάρχη, αλλά ας πρόσεχε κι αυτός. Αφού δεν ήξερε γιατί δεν ρώταγε;
Καλή σου νύχτα.

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Αν έκανες τον κόπο να έμπαινες στο "βλόγι" μου και να διάβαζες αυτά που γράφω (αραιά και πού λόγω φόρτου εργασίας)είμαι σίγουρος οτι θα μετάνοιωνες για το χαρακτηρισμό του ακροδεξιού που μου αποδίδεις, αποτέλεσμα της επιμονής σου να με περνάς για άλλον!
Καληνύχτα!

alzap είπε...

@ofis:
Αχ βρε καϋμένε για τα ip δεν σε έχουν ενημερώσει ακόμα;
Αστο να πάει στο διάολο σου λέω, άστο.
:-))
Καληνύχτα και σε σένα.

Ανώνυμος είπε...

εχω την αίσθηση ότι η εξεταστική για την οικονομία θα είναι η ταφόπλακα για τον ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ... σε συνάρτηση με την, ηλίθια, έμπνευση που είχαν να διογκώσουν το χρέος τον Οκτώβριο... μαύρο φίδι θα τους φάει...
Τώρα θα βγούν στη φόρα ΚΑΙ όλα τα έργα του πΑΣΟκ επι Σημίτη που όπως αποδεικνύεται καταχρέωσε (ουσιαστικά ξεπούλησε) την χώρα...και όπως όλοι γνωρίζουμε ο ΓΑΠ ήταν κορυφαίος υπουργός εκείνης της κυβέρνησης...
Αλέκο...βουλιάζουμε...

Δημήτρης είπε...

Αλέκο, συμφωνώ απολύτως. Όλα και για όλους στο φως, διαφορετικά δεν έχουμε κανένα μέλλον. Άλλωστε, η αλήθεια ελευθερώνει. Και πρέπει να την μάθουμε ολόκληρη, ακόμη κι αν ματώσουμε. Δεν μπορεί άλλο να κινούμαστε στο πεδίο των βολικών ψευδαισθήσεων.

Ανώνυμος είπε...

Η φράση "Ο Σημίτης παραλίγο να πουλήσει τόν Παρθενώνα " είναι υπερβολή ή όχι?

constantinos alexacos είπε...

1. H EKT γιατί δέχτηκε το “παράνομο” προϊόν για εγγύηση περαιτέρω δανεισμού της Sacks; Μαζί με εμάς να ερωτηθεί και ο κ.Τρισέ για το προϊόν λοιπόν.
“In 2005, Goldman sold the interest rate swap to the National Bank of Greece, the country’s largest bank, according to two people briefed on the transaction.
In 2008, Goldman helped the bank put the swap into a legal entity called Titlos. But the bank retained the bonds that Titlos issued, according to Dealogic, a financial research firm, for use as collateral to borrow even more from the European Central B" http://www.nytimes.com/2010/02/14/business/global/14debt.html?th=&emc=th&pagewanted=all

2. Πως δικαιολογείται η ανάγκη “μεσολάβησης” της όποιας G.S., ειδικά σε συνδυασμό με την απαγόρευση δανεισμού της ΕΚΤ προς κράτη; Για να μην αναφέρω την διάσωση τους από κρατικούς προϋπολογισμούς.

3. Ένα ενδιαφέρον άρθρο
What Is Hedge Fund King John Paulson Doing in Greece?
http://blogs.alternet.org/speakeasy/2010/02/15/what-is-hedge-fund-king-john-paulson-doing-in-greece/

Μακάρι να τους πάρουμε μαζί μας αν συνεχίσουν έτσι:
The Euro System Is on The Brink of Collapse
http://www.larouchepub.com/hzl/2010/3707euro_crisis.html
Companies Pull Most Bond Sales Since ‘07 Crisis: Credit Markets
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601009&sid=aiqhWau3x1XU

Greece Can Default and It Will be Fine; but the US and Britain are Really Screwed
http://www.blindreason.org/2010/02/greece-can-default-and-it-will-be-fine.html

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ...

alzap είπε...

@Προς ανωνυμους:
Το γνωστό, "Γάτος γαμεί και γάτος σκούζει" το έχετε ακούσει;
Αυτό μου θυμίζετε με τα σχολιάκια σας.
Δεν φτάνει που οι κολλητοί σας κάνανε το πλιάτσικο του αιώνα τώρα τολμάτε και σκούζετε.
Λίγη τσίπα μήπως;

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ Ανώνυμους:
Παιδιά, μην τον νευριάζετε! Δεν του "βγήκαν" κάποια πράγματα και είναι εκτός εαυτού!Θεωρεί οτι έχουν συνωμοτήσει οι πάντες εναντίον του μεγάλου οραματιστή GEORGE!
@ alzap: Τώρα κατάλαβες γιατί του την άφησε την καυτή πατάτα ο χοντρός; Γιατί είναι η "διευκόλυνση" που έκαναν οι φίλοι σας οι αμερικάνοι στο Σημίτη! Σε βάθος δεκαετίας δεν ήταν η ..."διευκόλυνση";

alzap είπε...

@ofis:
Εσείς οι ακροδεξιοί έχετε ένα πρόβλημα. Οφείλεται κατά τη γνώμη μου στην αδυναμία σας να δείτε την πραγματικότητα όχι μόνο στα επιμέρους που σας βολεύουν αλλά και στο σύνολό της.

Στοχηματίζω ότι απο τα κινηματογραφικά έργα που έχεις δει θυμάσαι και κατάλαβες μόνο τις σκηνές με τις ξιφομαχίες.
:-)

Απο την άλλη και στην ουσία του πράγματος σκούζεις κι εσύ με τους ανώνυμους παρέα, γιατί κάνεις πως δεν κατάλαβες ότι αυτού του είδους τις πρακτικές που κάκιστα έκανε η κυβέρνηση Σημίτη το 2000 και ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΣΙΟΝ ΤΟ 2001, τις ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ η κυβέρνηση Καραμανλή το 2005 ΚΑΙ το 2008... Και τα ποσά δεκαπλάσια!

Είπαμε: ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΜΗΠΩΣ;

Ανώνυμος είπε...

Παπακωνσταντίνου: Νόμιμη η συμφωνία του 2001.

και καπου εδω χάνεται η γη κατω απο τα ποδια σου...

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ alzap:
Το Αντλεροφροϋδικό παραλήρημά σου αποκαλύπτει το φασίστα που κρίβεις επιμελώς μέσα σου!Επιμένεις να με αποκαλείς ακροδεξιό, παρά το οτι σε παρέπεμψα σε αντιδεξιό-αντιφασιστικό κείμενό μου στο blog μου! Φαντάζομαι οτι διαφωνείς με τον αρχηγό σου ο οποίος είπε κάποτε οτι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού! Ίσως το μεγαλείο σου να έχει επιφυλάξει εις εαυτόν το δικαίωμα, μόνος εσύ, να μπορείς να χαρακτηρίζεις όλους τους άλλους!

alzap είπε...

@papaioannou:
Πόσο γκαου μπορεί να είναι κάποιος που έρχεται να μου ανακοινώσει κάτι που πεχω πει σε αυτό το ποστ πριν δηλώσει οτιδήποτε ο Παπακωνσταντίνου; Πόσο;
"...ότι αυτού του είδους τις πρακτικές που κάκιστα έκανε η κυβέρνηση Σημίτη το 2000 και ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΣΙΟΝ ΤΟ 2001, τις ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ η κυβέρνηση Καραμανλή το 2005 ΚΑΙ το 2008... Και τα ποσά δεκαπλάσια!"

Όταν δεν σου υπαγορεύουν τα κάνεις θάλασσα αδελφέ...




@οφις:
Σκέψου να ανακοινώσω στους δικούς σου ότι αυτοχαρακτηρίζεσαι αντιδεξιός...
:-)

Αυτό το "Το Αντλεροφροϋδικό παραλήρημά" είναι καλύτερο ή χειρότερο απο το κλασσικό παραλήρημα;

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

@ alzap :
Εσύ δεν είσαι για κλασσικά πράγματα, αποτελείς ιδιαίτερο πρόβλημα (ιατρικό) απο εκείνα για τα οποία απαιτείται ιατρικό συμβούλιο!

alzap είπε...

:-))