Κυριακή, Μαρτίου 15, 2009

ΝΑΥΠΛΙΟ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΑΡΑΚΟ









Δεν παρακολούθησα και τις τρεις μέρες. Γεύση κάποιων ωρών πήρα τη δεύτερη μέρα. Υποχρεώσεις μπαμπαδίστικες με υποχρέωσαν να επιστρέψω.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ακόμα καλύτερες κάποιες ερωτήσεις και τοποθετήσεις στον διάλογο που ακολούθησε.

Έκπληξη μου προκάλεσε η εξομολόγηση ενός εκ των εισηγητών, ανανεωτή κατά δήλωσή του, πως ευγνωμονεί τον Γρηγόρη Φαράκο για το σύνθημα «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στους αγώνες»... που εμπνεύστηκε και πέρασε στην ΚΝΕ στα τέλη της δεκαετίας του 70. Δεν ξέρω τι έκανε με τους αγώνες αλλά με τα μαθήματα έσκισε ο κύριος καθηγητής…

Σημειώνω επίσης την παρατήρηση της κυρίας που υπενθύμισε πως ήταν ο Στάλιν που διέσωσε τον Μαγιακόφσκι. Για να υπογραμμίσει φαντάζομαι, πολύ σωστά, πως η ιστορία δεν είναι ποτέ μονοσήμαντη.

Έθεσα πάραυτα το ζήτημα στον αδελφό Μπάμπη Αντωνιάδη της «ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ» να προχωρήσει για λογαριασμό μου στη διενέργεια προξενιού με την παραπάνω κυρία αλλά φοβάμαι πως δεν με πίστεψε. Το βασικό πρόβλημα που έχω με τους φίλους μου τους Συνασπισμενοσυριζάτους είναι αυτή η έλλειψη φαντασίας και ανατρεπτικής αντίληψης, στην πράξη, που τους διακρίνει. Τέλος πάντων…

Έχει επίσης την αξία του το γεγονός της διαμαρτυρίας του τοπικού ΚΚΕ, επειδή το "κατεστημένο" τιμά τον Γρηγόρη Φαράκο που ήταν καλός και άξιος αλλά «λοξοδρόμησε» στα τελευταία του…



Τέλος, όσες και όσοι αποθυμήσατε την κατσαρόλα της μαμας σας και το σπιτικό φαγητό και βρεθείτε στο Ναύπλιο μην χάσετε το μεζεδοπωλείο του ΝΟΥΛΗ. Οχτώ τραπέζια όλα κι όλα αλλά το φαγητό που θα φάτε θα σας πάει σε γεύσεις, μυρωδιές, ποιότητα και οικογενειακή ατμόσφαιρα κάποιων δεκαετιών πίσω.
Σε ένα σοκάκι πίσω από το Δημαρχείο αναζητήσατε το ΝΟΥΛΗ και θα με θυμηθείτε.

Πάρτε μια γεύση απο Μπάμπη Αντωνιάδη...



αλλά και απο Λεωνίδα Κύρκο...



και Νίκο Σηφουνάκη.


5 σχόλια:

Unknown είπε...

υπέροχα όλα, αλλά και το τετράδιο του καλού Κνίτη, μακάρι να υπηρχε

Orelia είπε...

χαίρομαι ιδιαιτερως που βρεθηκες εκει
λυπαμαι που τελικα δεν βρεθηκα εγω
ασφαλως κι η ιστορια δεν ειναι μονοσημαντη!
σε ευγνωμονω για την επισημανση περι φαντασιας
θελω ομως να επισημανω οτι στο θεμα μπορει να ην ταιριαζει ο τιτλος φαντασια.. με κατανοεις υποθετω

[αμα γραφεις ετσι, εισαι πιο αποτελεσματικος
ας το ξερεις..]

καλη σου ημερα και ομορφη βδομαδα ναχεις

Ανώνυμος είπε...

Θα θυμάμαι πάντα τον Φαράκο, ως τον άνθρωπο-πολίτη, ο οποιος έζησε ως τις ακρότατες συνέπειες της την πίστη του σε έναν άπελπι αγώνα. Βίωσε δηλαδή, ενσυνειδήτως, όλη την τραγική μοίρα της γενιάς του. Και να ομολογήσουμε τώρα όλοι, πόσο εύστοχο ήταν το σύνθημα-γραμμή που έδωσε στην ΚΝΕ: "Πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στους αγώνες", γιατί δεν νοείται αγράμματη Αριστερά.

alzap είπε...

@tzina:
Που το θυμήθηκες το τετράδιο του καλού Κνίτη;
Μόνη σου καρφώνεις την ηλικία σου...
Και μετά σου φταίνε οι άλλοι...
:P


@orelia:
Όχι δεν μιλάω για φαντασίωση, για φαντασία μιλάω...
:-)
Τί θα πει άμα γράφω έτσι.
Αφού τα έχουμε πει, ενιαίος είμαι και αδιάσπαστος, και του σαλονιού και του λιμανιού, ανάλογα με την περίσταση. Γνήσιος Πασόκος λέμε!
:-)

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη μορφή ο Λεωνίδας. Πάντοτε τον ήθελα στο ΠΑΣΟΚ!