Σάββατο, Νοεμβρίου 22, 2008

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ...

Στις Κορυσχάδες βρισκόμουνα στις 17 Νοέμβρη. Την ώρα της πορείας προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία προτίμησα να βρίσκομαι με την κόρη μου στο χώρο του Εθνικού Συμβουλίου του 1944.



Το κτίριο κλειδωμένο. Ένας γέροντας με είδε να ψάχνω τρόπο εισόδου, με λυπήθηκε μάλλον, και με έστειλε σε διπλανό μαγαζάκι με είδη λαϊκής τέχνης να πάρω το κλειδί.
Προσπάθησα να πω λίγα πράγματα στην κόρη μου, για το Εθνικό Συμβούλιο, τον ΕΛΑΣ, τον Άρη, την Κατοχή. Με κοίταξε με εκείνο το βλέμμα που λέει: « Άντε πάλι τα ίδια…», και μου έκοψε τη φόρα. Με ακολούθησε όμως, γυρίσαμε τους χώρους, είδαμε μαζί τις φωτογραφίες. Ανάμεσα στα άλλα είδε το πλήθος των παπάδων στον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου. Είδε τον Παπα - Ανυπόμονο ζωσμένο με τα φυσεκλίκια. Ήταν η απρόσμενη δικαίωσή μου.










Πριν λίγες μέρες συζητούσαμε με την κόρη μου και την μητέρα της. Από τα θρησκευτικά στο σχολείο ξεκίνησε η, έντονη ως συνήθως, συζήτηση, στον θρησκευτικό γάμο, στην αναγκαιότητα ή όχι της βάφτισης και στους παπάδες και τον ρόλο τους κατέληξε. ΣΥΡΙΖΑΤΗ η μαμά, (αριστερό το εξώφυλλο, συντηρητικό το περιεχόμενο δηλαδή), ήθελε σώνει και καλά να εξαφανίσει τους παπάδες και την ορθοδοξία από το κάδρο της ιστορικής εξέλιξης. Μάταια προσπαθούσα να φέρω για παράδειγμα τον Άρη Βελουχιώτη και τον τρόπο που αντιμετώπισε το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού. Παραπληροφορείς το παιδί, μου έλεγε…

Άθεος είμαι, ασεβής δεν θέλω και δεν πρέπει να είμαι. Ασεβής ως προς τις παραδόσεις, την πίστη, τις μεταφυσικές αγωνίες και ελπίδες των συνανθρώπων μου εννοώ.

5 σχόλια:

Orelia είπε...

σε δικαιωνω στο ενα, σε δικαιολογω στο αλλο, μα κραταω το μερος της

* μην σε πτοει το υφος "παλι αυτα"
σπορος ειναι οτιλες καιθα καρπισει σε καταλληλη εποχη..
μονο μη φορτωνεις με ενοχες το νεο ανθρωπο (που δεν θα το κανεις, αλλά ηθελα να το πω)γιατι, ειναι βαρυ οτι δε θα μπορεσεις ποτε να φτασεις και για να μη σε πλακωσει, το αποτιναζεις...

* το μοντελο "Συριζατης" μαμας κι αθεου πλην ευσεβους των ανθρωπινων αναζητησεων και πραξεων, μπαμπα, διαδεδομενο σε ορισμενους συγκεκριμενους κυκλους.. :)
κι οι δυο ομως εχουν το ρολο και τη θεση τους στην ιδια κοινωνικη ομαδα.. οχι; :) και το παιδι, επιλεγει.. αφου διδαχτει τον τροπο να "κοιταει"
και συνηθως ειναι ενα σταδιο πιο κατω και απο τους δυο μεγαλους
ειναι, νομιζω, κι η αιτια διαφοροποιησης των γεννεων ή εστω μια απο τις αιτιες

φιλιά

alzap είπε...

@orelia:
Εμ, τί θα έκανες; Αντικειμενική θα ήσουνα;
Τη συντρόφισσά σου θα στήριζες...
:-)
Πέρα απο τη πλάκα όμως έχεις δίκιο ως προς τη γωνία θέασης των παιδιών.

Να είσαι καλά και πολλά φιλιά.

Orelia είπε...

Αλεκο,
κραταω τα φιλιά και την ευχη σου και προσπερνω τις σποντες σου!

ξερεις, στο εχω πει πως, δυστυχως, δεν ανηκω πιαπουθενα
ειχα βαλει στοιχημα ν' ανηκω στα πεζοδρομια αλλά με "φτυσανε" κι αυτα..

Αθεος.. τι θαλεγες για αθρησκος αντ αυτου; διοτι, το Αθεος προυποθετει την με αποδειξη υπαρξη Θείου..! ε; :)

επισης, επειδη δεν ειναικακο που εισαι πασοκος, σε συγχωρω, αλλά κακο ειναι που εισαι ενας μπουμπουνας πασοκος και κινδυνευω να γραψω κανα πολιτικης υφης ποστιδιον και nα μη με σχολιασει κανεις καυστικα, εδω θα με βρεις που ημουν.. ναι; :)

καλο βραδυ βρε

alzap είπε...

Αθεος με την έννοια ότι δεν έχω το θεό μου, βρε συ.
Καλημέρα!

Orelia είπε...

καλα βρε συ :)
ναι! αυτον δεν τον εχεις! :)

καλησπερα!