Δευτέρα, Μαΐου 05, 2008

ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΗΣ και ΠΟΛΙΤΗΣ



Δεν αγοράζω, κακώς, το περιοδικό ΠΟΛΙΤΗΣ συχνά.
Τον περασμένο Νοέμβριο πήρα το τεύχος 160 γιατί είχε αφιέρωμα – αναφορά στον Γκράμσι. Πρέπει να πω ότι το συγκεκριμένο αφιέρωμα δεν με ενθουσίασε, απευθυνόταν μάλλον σε αναγνώστες υψηλότερου επιπέδου του δικού μου. Μέσα στο τρέξιμο, τότε, για την εκλογή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ το υπόλοιπο περιοδικό έμεινε αδιάβαστο, ξεχασμένο στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
Το ανακάλυψα πάλι χθες που έψαχνα εναγωνίως κάτι να διαβάσω περιμένοντας να τελειώσουν οι αγώνες που παρακολουθούσε η κόρη μου.
Διαπίστωσα πως το κύριο άρθρο του περιοδικού: « ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ » , γραμμένο απο τον Άγγελο Ελεφάντη, μπορεί να είναι από μόνο του μια πρόταση εμβέλειας και ουσίας για όποιον αναζητά μια πραγματικά ριζοσπαστική αριστερά.

Ο Άγγελος Ελεφάντης είναι μια σημαντική προσωπικότητα για την αριστερά. Πολύ σημαντικότερη από ότι τα ΜΜΕ, ή η τρέχουσα πολιτική και αριστερή «διανόηση» μπορούν και θέλουν να αναγνωρίσουν.

Με αρκετές από τις απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει, διαφωνώ ριζικά. Ειδικότερα σε ότι αφορά στις αντι – ΠΑΣΟΚ εμμονές που άλλωστε είναι και χαρακτηριστικό του ευρύτερου πολιτικού χώρου στον οποίο ο Άγγελος Ελεφάντης ανήκει. Αυτό όμως δεν μπορεί να μειώσει σε καμία περίπτωση την αξία και το μέγεθος μιας διαχρονικής προσφοράς που κύριο γνώρισμα είχε και έχει το ήθος, την ανιδιοτέλεια και την ανατρεπτική σκέψη.

Μιλώντας σήμερα με το περιοδικό ΠΟΛΙΤΗΣ προκειμένου να ζητήσω την άδεια για την αναδημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου, πληροφορήθηκα πως ο Άγγελος Ελεφάντης έχει κάποια προβλήματα υγείας και νοσηλεύεται. Του εύχομαι μέσα από τη καρδιά μου να γίνει γρήγορα καλά. Γιατί η σκέψη και η παρουσία του είναι πολύ σημαντική για όσους ονειρεύονται έναν κόσμο διαφορετικό.

Τέλος έχοντας στο μυαλό μου μια σειρά σημαντικών ανθρώπων που η τρέχουσα επικαιρότητα αγνοεί εσκεμμένα γιατί οι απόψεις τους ενοχλούν, θέλω να ελπίζω ότι το ΙΣΤΑΜΕ του ΠΑΣΟΚ ή το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, θα πάρουν κάποιες πρωτοβουλίες προσέγγισης.
Γιατί είναι ασφαλώς απαραίτητες οι μελέτες , οι αναλύσεις και τα τεκμηριωμένα προγράμματα αλλά είναι, πιστεύω, εξ ίσου απαραίτητη και η ουσιαστική συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του προοδευτικού κινήματος.
Γιατί σε τελική ανάλυση η αριστερά είναι κυρίως πάθος, συναίσθημα, αγωνία, ελπίδα, συντροφικότητα, ιδέες, διαφωνία, σύγκρουση, υπέρβαση.

5 σχόλια:

Sinistra Radicale είπε...

Είδες;;;;
Κανένα σχόλιο. Ούτε για τον Ελεφάντη, και πόσο μάλλον για τον Γκράμσι!!!!!!!!!!
Πολύ σημαντικός ο ρόλος της κουλτούρας λοιπόν όπως έλεγε και ο Αντόνιο στο βιβλίο "Παρελθόν και Παρόν" (Εκδόσεις Στοχαστής) για την συγκρότηση της εργατικής τάξης..... Το κείμενο είναι έτοιμο. Πέρνα να τα πούμε.
Θα σε κέρναγα και Φρέντο. Αλλά βλέπεις κάνει 4 ευρώ και η αύξηση ήταν μόνο 1 ευρώ. Άρα θα την βγάλεις με νεράκι....
Χαχαχαχαχαχαχα!!!!!!!!!!

alzap είπε...

Πήγα, είδα, σχολίασα, ήπια και το δροσερό νεράκι.
Να είσαι καλά!
:-)

Sinistra Radicale είπε...

Ανταπάντησα και περιμένω. :)

Orelia είπε...

έρωτας ενα πραγμα...
ε, τοπα!
2 μερες περιμενα να γραψει αλλος πρωτα..

γεια

Crisis and Critique είπε...

Λόγος για την ερχόμενη, την πραγματικά μεγάλη κρίση:
Ο Πολίτης Άγγελος Ελεφάντης (1936 - 29 Μαΐου 2008)
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/05/1936-29-2008.html