Δευτέρα, Αυγούστου 28, 2006

ΤΟΣΟ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ

Είναι φίλη. Ενα απο τα πλέον προικισμένα και συγκροτημένα άτομα που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Συμπορεύεται με τη κατάθλιψη εδώ και χρόνια. Πριν λίγο καιρό, σε δύσκολες στιγμές, μου έστειλε ένα email. Το αποθήκευσα και το ξέχασα.

Την Τετάρτη που πέρασε διάβασα αυτό το συγκλονιστικό ποστ του Padrazo. Θυμήθηκα το email της φίλης μου. Μιλήσαμε, την παρότρυνα να διαβάσει το ποστ και της ζήτησα την άδεια να δημοσιεύσω την επιστολή της. Δέχτηκε αν και διστακτικά είναι η αλήθεια.

Πιστεύω ότι οφείλουμε όσο μπορούμε να καταλάβουμε. Να καταλάβουμε τελείως αποκλείεται. Όσο μπορούμε...
Πόσο δύσκολο μπορεί να γίνει το να πάει κανείς στο φούρνο της γειτονιάς του ή στο περίπτερο για τσιγάρα; Πόσο μακριά απο μας είναι όλα αυτά; Πόσο κοντά μας;
Παραθέτω την επιστολή ως έχει:



"Κάποιος να την διώξει – κάποιος – να με βοηθήσει
Δεν φεύγει
Έρχεται ξανά και ξανά με συμμάχους και χάνω τη χαρά- την ξεχνάω – ξεχνώ τους λόγους
Είναι κύμα η λύπη κι όταν ο προφανής λόγος απουσιάζει, φουσκώνει…
Έχω να προστατεύω την Τελίτσα μου και να παρηγορώ τον Bill.
Ο Γιώργος δεν με χρειάζεται έτσι- δεν κάνω καλό σε κανέναν έτσι-
Δέσμια του φόβου του μεγάλου του αρχέγονου, του φόβου που σταματάει τα πάντα, του φόβου που δεν μ αφήνει ν αφεθώ να αγαπηθώ, που όλα τα σκεπάζει και κρατάει το όπλο μου το μυαλό μου – εκεί- στις ασήμαντες εγωκεντρικές του μούσες στις φοβίες.

Χρόνια κι άλλα χρόνια κι άλλα τόσα χρόνια γύρω μου εκείνες , οι φοβίες, γύρω τους εγώ. Ποιος δικαιούται να με βασανίζει έτσι μ ένα όπλο που όλοι το θεωρούν δικό μου – μέχρι και μηχανισμό άμυνας τις έχουν ονομάσει κι εγώ λιώνω, λιώνω μέχρι που εξαφανίζομαι και τη θέση μου παίρνει αυτή η μεσήλικη χοντρή που φουσκώνει από τα χάπια ή την έλλειψή τους, τα οιστρογόνα ή την έλλειψή τους , που θεωρεί κατόρθωμα την επίσκεψη στο περίπτερο – και περιμένει και επιβράβευση και συνεχώς και δικαίως σκέφτεται πόσο κουραστική είναι, πόσο γοητευτική δεν είναι, και ντρέπεται και κρύβεται μέχρι ο πόνος να γίνει πάλι οξύς και να ζητήσει βοήθεια, για να ντραπεί ξανά μετά και να στεγνώσει – να παγώσει για να μην πονάει τόσο και να μην φαίνεται τόσο Εγώ.

Θέλω την εύνοια της μοίρας, θέλω όλες τις ευχές των αστεριών, όλα τα θαύματα της επιστήμης για να γίνω καλά.
Γιατί δεν είμαι.
Ήμουνα το θυμάμαι. Ωραία το θυμάμαι- μόνο να είμαι άσχημη με φόβιζε κι η μπαλαρίνα στο λούνα-παρκ.
Όλα τα άλλα, ανοιχτός ορίζοντας! Και μέλλον με σχέδια- καθόλου λογικά, αλλά αβίαστα χωρίς παραμέτρους και προϋποθέσεις- χωρίς καν τσαντάκι με φάρμακα η ζωή μου – ήταν ζωή.
Δύσκολα και μπερδεμένα , αλλά βουτούσα στα βαθιά.
Τώρα αμμουδιά – να κοιτάω τη θέα, τον ορίζοντα -πάλι αυτόν- για να θυμάμαι που ήμουνα , ποια , πως ήμουν.
Και διαλέγω να μου αρέσω τότε, και διαλέγω να ξαναγίνω αυτή η τότε και να μείνω και να φύγω έτσι.
Μπορώ όμως ?
Γίνεται? "





ΥΓ Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι η φίλη μου δεν είναι μεσήλιξ, είναι αρκετά νεώτερη. Εχει επίσης τη σημασία του το γεγονός ότι δεν είναι χοντρή και άσχημη, είναι αντιθέτως γυναίκα προκλητικής ομορφιάς. Βλέπετε για κάποιους οι καθρέφτες είναι μονίμως, χωρίς να το επιδιώκουν οι ίδιοι, παραμορφωτικοί.

44 σχόλια:

NinaC είπε...

Γυρνώντας με το Βασίλη χτες βράδυ σπίτι, είχαμε αυτή ακριβώς τη συζήτηση. Για το πόσο διαδεδομένη είναι η κατάθλιψη, για το πόσο όλοι έχουμε φίλους που είναι βουτηγμένοι σε αυτή, για το ότι κι εμείς, καμμιά φορά, "φλερτάρουμε" μαζί της. Για το πως μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους που αγαπάς και ασθενούν από αυτή. Και δεν μπορείς να βοηθήσεις επί της ουσίας. Μπορείς μόνο να είσαι εκεί. Και να αγαπάς. Και να στηρίζεις.

Αλλά βοήθεια υπάρχει, η κατάθλιψη δεν είναι ανίκητη. Καταπολεμάται με φαρμακευτική αγωγή και ιατρική βοήθεια, αρκεί να είναι η κατάλληλη.

Και με αγάπη από τον περίγυρο. Και υπομονή. Και κατανόηση.

Εύχομαι το καλύτερο στη φίλη σου, μέσα από την καρδιά μου.

Αλεπού είπε...

Αλέκο,

δεν ξέρει τι να πει κανείς μπροστά σε τέτοιες περιπτώσεις. Νιώθω ότι ακόμα και το ότι δέχτηκε να δημοσιεύσεις το mail της είναι σημαντικό. Ελπίζω πραγματικά κάποια στιγμή να τα καταφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Ρε γμτ αυτά συμβαίνουν συχνότερα ή εγώ άρχισα να τα προσέχω;;;
:^(
Εύχομαι ό,τι καλύτερο. Εύχομαι τα γεγονότα και η εξέλιξή της να την γεμίσουν ευχάριστες εκπλήξεις.
Ξέρω όμως ότι οι ευχές δεν φτάνουν.
Τις καλημέρες μου.

Кроткая είπε...

Φοβάμαι, παιδιά...

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ για τις ευχές.
krotkaya μην φοβάσαι δεν μεταδίδεται...

Ανώνυμος είπε...

Κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας του alzap όμως αυτά τα βιαστικά σχόλια-που γίνονται σκληρά άθελά τους-είναι η αφορμή που χρόνια τώρα δεν "εκθέτω" ό,τι γράφω.
Πάντως θα φτιάξω σελίδα ή όπως αλλιώς το λέτε-όχι εγώ, δεν έχω ιδέα- και θα σας συστηθώ απ΄την αρχή...
Έλεγε ο Σεφέρης σε μια δασκάλα μου πως όταν γράφεις γλυτώνεις τον ψυχίατρο!
Ισως να εννοούσε και όταν τα δημοσιοποιείς...
Η φίλη του alzap

alzap είπε...

@ alepou: Νομίζω ότι αυτή είναι μια στάση ειλικρίνειας,ευαισθησίας. Ούτε εγω ξέρω τι μπορεί και τι πρέπει να πει κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις.

@ mpampakis: Ισως και τα δύο, δηλαδή και συχνότερα να συμβαίνουν και εσύ να τα προσέχεις περισσότερο.

alzap είπε...

@anonymous:
Με όλο το σεβασμό στον γερο Σεφέρη, (το ξέρεις ότι είναι ο αγαπημένος μου), στην περίπτωση αυτή έλεγε μαλακίες και μάλιστα χοντρές. Να θυμηθούμε τον Καρυωτάκη, την Πλαθ, τον Μαγιακόφσκι και τόσους άλλους.

Καλά τα βιαστικά σχόλια είναι το θέμα; Εδώ είναι βιαστική και πρόχειρη η ζωή μας.

Кроткая είπε...

Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο και στην δύσκολη κατάσταση που ζει, θα ήθελα να αποσαφηνίσω πως το σχόλιό μου ήταν αλληγορικό, και πως ένα σύντομο σχόλιο δεν είναι κατ'ανάγκην βιαστικό σχόλιο. Λυπάμαι και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη, αν πλήγωσα ή στεναχώρησα οποιονδήποτε άθελά μου, αλλά θα ήταν καλό να μην χαρακτηρίζουμε ανθρώπους, χωρίς να τους γνωρίζουμε, νομίζω.
Αλέκο, με συγχωρείς για την κατάχρηση του χώρου.

alzap είπε...

@Krot: Βρε ΄Κροτάκι τι μου λες τώρα; Οτι σου πήρε κανα-δυό ώρες για να γράψεις την "αλληγορία" που έγραψες; Για δες το πάλι, για σκέψου το ξανά.

Δεν σχολίασα το "Φοβάμαι παιδιά...", για να μη με πείτε πάλι κακό και αγενή. Κακώς όπως φαίνεται.

Να το πω διαφορετικά. Ο ενδεχόμενος χαρακτηρισμός σε ένοιαξε; Κάτι άλλο συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Σκίσε το γαμημένο το περιτύλιγμα επιτέλους!

ΥΓ Κατά τα άλλα ακόμα περιμένει τη Βρυξελλιώτικη παρέμβαση το pc μου...

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Αγαπητή φίλη του alzap.
Γίνεται. Γίνεται να την νικάς.Εχει ένα δυνατό όπλο. Την χημεία. Εχεις δύο δυνατά όπλα τους φίλους και την χημεία. Πρέπει οταν υποχωρεί να μην επαναπαύεσαι αλλά να ενισχύεις το "οπλοστάσιό" σου.

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΟΤ,καθόλου δεν ήθελα να σε στενοχωρήσω-το σχόλιο με τρόμαξε-μ'αρέσει η σελίδα σου,το σημερινό τραγούδι,και...οι πράλίνες!Γι'αυτό όταν ξανάρθεις μην παχύνεις ΚΙ ΑΛΛΟ τον alzap,αλλά τη φίλη του!!!

padrazo, νάσαι καλά!
θα έρθω στην σελίδα σου να σου μιλήσω-αν θέλεις

alzap ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο...

Кроткая είπε...

Alzap, δεν καταλαβαίνω, αλήθεια όμως... Αυτό το οποίο συμβαίνει, είναι πως όντως το γράμμα της κοπέλας με άγγιξε. Σου πέρασε από το μυαλό ότι ίσως να έχω περάσει κάτι -έστω και εκ του μακρόθεν -σχετικό; Σου πέρασε από το μυαλο ότι το μπορεί και να "φοβάμαι επειδή ίσως το θέμα να με αφορά"; οτί μπορεί να φοβάμαι για πα΄ρτη μου στην τελική; Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο χαρακτηρίζεται το σχόλιο βιαστικό, δλδ τι; επιπόλαιο; εμπεριέχον κακία; Αλήθεια, όμως δεν καταλαβαίνω.

Περί Βρυξελλιώτικης παρέμβασης, στείλε μου σε παρακαλώ τα "κλειδιά" γιατί αλλιώς δέν μπορώ να κάνω κάτι! Με email, μην τα γράψεις σε κανένα σχόλιο πάλι! :ΡΡΡΡΡΡ

Φίλη του Alzap, ευχαριστώ πολύ. Δοκίμασες από τις πραλίνες; Εγώ προσπαθώ απεγνωσμένα να τις κόψω, είσια σίγουρη πως θες να σε παχύνω; Αν επιμένεις, βέβαια... άντε, θα σε παχύνω!! :)

φιλιά, παιδιά, και ας μην παρεξηγούμαστε, αν γίνεται, κάνει τις μέρες μας πιο δύσκολες, κρίμα δνε είναι; Δε νομίζω πως είναι δυνατόν να καταλογίσουμε κακές προθέσεις σε κανέναν, σωστά;

alzap είπε...

Της θειας σας το κάγκελλο, αι σιχτιρ πια, βαρέθηκα.
Παληογυναίκες.
Μη δείτε σωστό άνθρωπο, αμέσως να του την πειτε.
Εγώ φταίω που σας έφερα σε επαφή για να με βρίζετε, φιλικά τάχα μου...
Βρε ουστ

alzap είπε...

@krot,fili: Και ασφαλως το προηγούμενο σχόλιο μου και οι χαρακτηρισμοί αφορούν εσας και μόνο εσας! Οι άλλες κυρίες είναι κόσμιες, γλυκές, τρυφερές και έξυπνες και όμορφες!!!!

alzap είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
NinaC είπε...

"Δε νομίζω πως είναι δυνατόν να καταλογίσουμε κακές προθέσεις σε κανέναν, σωστά;"

Μην είσαι τόσο σίγουρη....Χτες, επί του θέματος, σε σχετική ερώτηση, ΕΡΩΤΗΣΗ το τονίζω, μου καταλόγισαν πως είτε είμαι χυδαία (που μάλλον αυτό πιστεύουν για μένα) είτε άσχετη. Στην περίπτωση δε που είμαι άσχετη, δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ.

Οι κακές προθέσεις, σου καταλογίζονται ερήμην σου. Και η καταδίκη σου ερήμην σου γίνεται. Κι εσύ πρέπει πάντα να αποδεικνύεις πως δεν είσαι ελέφαντας. Αν αυτό δεν αρκεί για να σε απομακρύνει από τον κόσμο και να σε βουτήξει στον εαυτό σου ή στη μελαγχολία ή στην κατάθλιψη, δεν ξέρω τι άλλο χρειάζεται.

Η μεγαλύτερη προσωπική μου απόγνωση είναι όταν αδικούμαι σε θέματα προθέσεων. Επειδή νοιώθω ανίσχυρη να κάνω οτιδήποτε...

alzap είπε...

Συγνώμη, λάθος! το σχόλιο αφορά ΚΑΙ τη DOLL
Αμα πια
:ΡΡΡΡΡΡΡΡ

alzap είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
SALOME είπε...

Για μια ακόμα φορά ο alzap κατάφερε με την επιθετικότητά του και τους καταλογισμούς ευθυνών και προθέσεων σε άλλους, πλήν του εαυτού του, να μετατρέχει ένα σοβαρό θέμα σε "διαμάχη" και ρατσιστικά σχόλια(βλ. περι παλαιογυναικών κ.λ.π.. Δεν λέω θέλει προσπάθεια να ξεκινάς με τις καλύτερες προθέσεις και να καταλήγεις απολογούμενος...αλλά από την άλλη ΕΤΣΙ ασχολούνται περισσότερο μαζί σου...Είναι αλήθεια αυτό και μάλλον δεν αλλάζει με τα χρόνια, δυστυχώς...
Η συνέχεια επι της οθόνης....

alzap είπε...

@salome: κατα τις πληροφορίες μου υπάρχουν αλλές 5000 μπλογκς. Αντε με το καλό μήπως κι εκεί καταλάβεις τί παίζει. Επειδή η βλακεία ως γνωστόν είναι ανίκητη, δεν θα αντιδικήσω μαζί σου, σε παρακαλώ μόνο, πέραν της απάντησης που δικαιούσαι να δώσεις-χωρις να είναι και υποχρεωτική- ΝΑ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΠΑΝΙΩΣ ΕΔΩ, ή και καθόλου.

NinaC είπε...

Λοιπόν, Κυρίες μου, ανακάλυψα ποιό είναι το ΜΕΓΙΣΤΟ πρόβλημα του Αλζάπ: το γεγονός ότι δεν μπορεί να επιβληθεί ΟΥΤΕ στον Κόπερ!! ΤΟ ΞΕΡΩ, ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ!!!

Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, το δράμα ενός ανθρώπου που δεν τον ακούει ούτε ο σκύλος του!

Νομίζω πως οφείλουμε να τον τυλίξουμε με τη στοργή μας και να τον αλλείψουμε με Προδέρμ (και μετά να τον βάλουμε στο φούρνο, κατά προτίμηση με πατατούλες).

χεχεχε χεχεχε και χεχεχε επίσης!!

Кроткая είπε...

Φίλη, θα περάσω να τα πούμε λοιπόν!! :) Εδώ μας παρακολουθούν! :Ρ

Αλζάπ, για πρόσεχε πως μου μιλάς γιατί δε θα σου φτιάξω τίποτα!

Ντόλυ μου, αξίζει να ασχολούμαστε;

SALOME είπε...

Yes MASTER!!! Τι σας είπα για τη συνέχεια?? Το αφεντικό ξαναχτύπησε αφήνοντας χώρο(πω! Πω! τι δημοκρατία!!!) μόνο για την μικρή και ποταπή απάντησή μου, ό,τι λίγο και αυτονόητο δικαιούμαι κι εγω ο Βλάκας και Λίγος απο την, κατά τα άλλα, καινοτόμο και προχωρημένη postoselida του! Αγαπητέ μου δεν με εκνευρίζεται πια, ξέρετε και δυστυχώς ακόμα ΔΕΝ γίνατε Ανθρωπος. Παραμείνατε Ξινός Γεροντοκόρος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές σας.
Συγνώμη κορίτσια ...αλλά κι η ευγένεια έχει τα όριά της και όταν το timing το χρειάζεται, έχω μάθει να προχωρώ σε δηλώσεις.
Ci vediamo. Οσο για τον alzap. ANTIO, αγαπητέ μου. (Σας έχω χ.....!!)

SALOME είπε...

A! και κοίτα να μην απαντήσεις γιατί θα ξαναδικαιούμαι χώρο, σύμφωνα με την "δημοκρατία" σου, σουσου, και δεν έχω χρόνο ν'ασχολούμαι με παιδικές ασθένειες...

Кроткая είπε...

ειρήνη υμίν, καλέ!!!!
νομίζω πως ο καλός μας φίλος έκανε -για μία φορά στη ζωή του- επιτυχημένο χιούμορ!

Αλζαπ, αν χρειαζεσαι οδηγίες για το πώς να επιβληθείς στον Κόπερ, μπορώ να βοηθήσω. Αλλά μόνο α μου πεις πως είμαι πανέμορφη, πανέξυπνη και αξιολάτρευτη, οκ?

NinaC είπε...

Σας βαρέθηκα! Πάω να παίξω στου Πασκάλ, που είναι αξιοπρεπής μπλόγκερ της π*****ς, όπως εγώ, διατί να το κρύψωμεν άλλωστε...

:pppp

Кроткая είπε...

ψιτ, καλέ! έχεις mail!! :P

Ανώνυμος είπε...

Τον σκύλο σου τον λένε Κόπερ;
Και το καναρίνι Γκολντι υποθέτω;
(ο Μπαμπάκης είναι ήδη στην τρίτη βότκα της βραδυάς...)

NinaC είπε...

Ευχόμεθα έτη πολλά!

alzap είπε...

Σύντροφοι-ισες, ευχαριστώ για σχόλια ευχές, κατάρες και τα συναφή.
Να είστε καλά
Αλέκος

Кроткая είπε...

χρόνια καλά, Αλέκο, με φίλους και εχθρούς, όλα χρειάζονται!

και φιλιά στον Κόππερ!

(Μπαμπάκη, δνε έχει καναρίνι! Πάλι πίνεις;)

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια καλά, χρόνια πολλά, ό,τι καλύτερο!!!
:^)

(ναι ρε, εγώ πίνω, εσύ γράφεις "δνε έχει καναρίνι")

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Αλέκο

candyblue είπε...

ναι μπορούμε ναι γίνεται
Αρκεί να το πούμε...

Θυμίζει κβαντική θεωρία...

bebelac είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
bebelac είπε...

Είθε "η εύνοια της μοίρας, οι ευχές των αστεριών, και όλα τα θαύματα της επιστήμης" να είναι στο πλευρό της φίλης σου που όσο και αν πάσχει φαίνεται ενδιαφέρουσα και υπέροχη τύπισα.

Χρόνια Πολλά και σε σένα και κάθε καλό στη ζωή σου!

pascal είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕ

Markos είπε...

Χρόνια σου Πολλά !!!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα κείμενο που άφησε ο τεμπέλης για να του πούμε χρόνια πολλά!

Ρε συ, βγάλε καμμιά τούρτα, καμμιά παστούλα κατιτίς τέλος πάντων...(ναι, ξέρω σε τσιγκλάω τώρα)

Λοιπόν, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!

(και πολλή πολλή δύναμη στην φίλη σου)

NinaC είπε...

Όπα σου!

Кроткая είπε...

επιτρέπετε; ή μου έχει απαγορευτεί η είσοδος εδώ λόγω ανικανότητας;;

με γειες το τραγουδάκι! :)

Ανώνυμος είπε...

Ώπα!
Βάρυνε το πρόγραμμα...
:^)