Τετάρτη, Μαρτίου 04, 2020

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ By Robin Wright "The NEW YORKER"

                                                                                                                     March 2, 2020


Σεκιουριτάς μόνος του σε αγώνα  baseball που έγινε σε άδειο στάδιο στο Τόκιο την Κυριακή που μας πέρασε.

Όπως και στην δραματική ταινία η "Ζώνη του λυκόφωτος", εξ αιτίας της απόκοσμης αβεβαιότητας ο κόσμος “κλείνει” όλο και πιο πολύ κάθε μέρα, καθώς η πανδημία των κοροναϊών επιταχύνει σε εξήντα χώρες σε έξι ηπείρους - όλες σε μόλις εννέα εβδομάδες.

Δεν υπάρχει πλέον μια ψευδαίσθηση ότι η μόλυνση μπορεί να περιοριστεί. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο Marc Lipsitch, επιδημιολόγος του Χάρβαρντ και ο διευθυντής του Κέντρου για τη Δυναμική των Μεταδοτικών Ασθενειών, εκτιμά ότι μεταξύ σαράντα τοις εκατό και εβδομήντα τοις εκατό των περίπου πέντε δισεκατομμυρίων ενηλίκων στον κόσμο θα μολυνθούν από τον ιό, ο οποίος πρωτοαναφέρθηκε στην Κίνα, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε ένα σημείο καμπής το Σαββατοκύριακο, καθώς οι περιπτώσεις ασθενείας - που απομονώθηκαν αρχικά στην Καλιφόρνια, στο Όρεγκον και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, στη Δυτική Ακτή - επιβεβαιώθηκαν στο Ιλλινόις, στα Μέσοδυτικά, και στη Νέα Υόρκη, στο Ρόουντ Άιλαντ, στην Φλόριντα, στην Ανατολική Ακτή. (Τη Δευτέρα, τέσσερις νέοι θανάτοι από κοροναϊό ανακοινώθηκαν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, φέρνοντας το σύνολο σε έξι.)
Για τους Αμερικανούς, το πρόβλημα δενείναι πλέον να σταματήσουν την παλίρροια ενός ξένου παθογόνου παράγοντα. "Η έμφαση έχει μετατοπιστεί - από το να τους εμποδίσουμε να μας μολύνουν στο να σταματήσουμε να μολύνουμε ο ένας τον άλλο", είπε ο Lipsitch. "Δεν υπάρχει αμερικανική εξαίρεση στην έκθεση σε κοροναϊό."

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετάδοση είναι πιθανό να είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη από τις ενενήντα δημοσιευμένες περιπτώσεις τη Δευτέρα, λόγω της αποτυχίας των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων των ΗΠΑ να κάνουν επαρκή σε ποσότητα τεστ. "Δεν βρήκαμε εκατοντάδες ή χιλιάδες περιπτώσεις επειδή δεν ψάχνουμε αρκετά", δήλωσε ο Lipsitch. "Δεν έχουμε απαραίτητο αριθμό των τεστ για να μάθουμε τι συμβαίνει. Έχουμε εξετάσει σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους που είχαν σχέση με την Κίνα ή περιοχές υψηλού κινδύνου. " Αυτό είναι πολύ χαμηλό, είπε.
Αποκάλεσε την αρχική απάντηση των ΗΠΑ "εντελώς ανεπαρκή".
Ο Lipsitch μου είπε ότι η απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης στην επαρχία του Hubei, στο επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού, ήταν πιο εμπεριστατωμένη από την προσέγγιση που έχει γίνει μέχρι τώρα στις ΗΠΑ από τη διοίκηση Trump. Στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, οι Κινέζοι υπάλληλοι υγείας εξέτασαν περισσότερους από τριακόσιες χιλιάδες ασθενείς στις λεγόμενες κλινικές πυρετού, όπου παρατηρούνται άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουν πυρετό οποιασδήποτε προέλευσης. Αντίθετα, οι Η.Π.Α. δοκιμάζουν μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις. "Η απάντηση της κυβέρνησής μας ήταν κάτι σαν ένα τοις εκατό - ή λιγότερο - απ 'ό, τι έκανε η Κίνα", δήλωσε ο Lipsitch.

Η Ασία και η Ευρώπη αντιδρούν επίσης ταχύτερα στην εκδήλωση. Διαταραχές έχουν επηρεάσει ουσιαστικά κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής εκεί. Η Ιαπωνία έκλεισε όλα τα σχολεία, από Δευτέρα έως και τον Απρίλιο, απομακρύνοντας από τα σχολεία δεκατρία εκατομμύρια μαθητές και αφήνοντας τους γονείς τους να παλεύουν να βγάλουν άκρη τι θα κάνουν με τα παιδιά τους.
Το Σάββατο, τα παιχνίδια του μπέιζμπολ παίζονταν χωρίς κοινό, μετά από εντολή της ιαπωνικής κυβέρνησης να ακυρώσει ή να αναβάλει αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις: ο Seiya Inoue, από τους Chiba Lotte Marines, αγωνίστηκε εναντίον του Tohoku Rakuten των Golden Eagles σε ένα κενό στάδιο. Τα μοντέλα στην επίδειξη μόδας Tokyo Girls Collection περπάτησαν στο διάδρομο χωρίς θεατές. Και τα άλογα στο Racecourse της Nakayama έτρεχαν χωρίς θεατές.
Σαν σημάδι των κινδύνων που έρχονται, ένας πλοιοκτήτης κρουαζιερόπλοιων στην Ιαπωνία υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας τη Δευτέρα, λόγω των πολλών ακυρώσεων των νυχτερινών κρουαζιέρων που κάποτε μεταφέρανε ως χίλια άτομα γύρω από τα αξιοθέατα του Κόμπε. Η τύχη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο ελιναι αβέβαιη.
Στη Νότια Κορέα, η κυβέρνηση σκοπεύει να διώξει τον ηγέτη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού του Shincheonji για βαριά αμέλεια ή δολοφονία, επειδή εξήντα τοις εκατό των περισσότερων από τέσσερις χιλιάδων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της χώρας είναι μέλη της αίρεσης. Η BTS, μία από τις δημοφιλέστερες μουσικές ομάδες της χώρας, ακύρωσε τις ημερομηνίες περιοδείας που προγραμματίζονται για τον Απρίλιο στη Σεούλ, ενώ η αμερικανική pop-punk μπάντα Green Day αναβάλλει τα shows στην Ασία.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία έχει τοποθετήσει σε καραντίνα έντεκα πόλεις – με πληθυσμό πάνω από από πενήντα χιλιάδες ανθρώπους - που πλήττονται από τον κοροναϊό, ενώ η φημισμένη όπερα La Scala, στο Μιλάνο, έκλεισε. Παρά τις προφυλάξεις, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στην Ιταλία αυξήθηκε κατά πενήντα τοις εκατό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Την Κυριακή, το προσωπικό του Λούβρου, το πιο πολυάσχολο μουσείο του κόσμου, ψήφισε να κλείσει τις πόρτες του, εξαιτίας του φόβου ότι το ίδρυμα του Παρισιού - και οι δεκάδες χιλιάδες μηνιαίοι επισκέπτες του - θα μπορούσε να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής του ιού. Η Γαλλία, η οποία έχει περισσότερες από εκατό περιπτώσεις, θέσπισε εθνική απαγόρευση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν περισσότερους από πέντε χιλιάδες ανθρώπους.
Η Ελβετία απαγόρευσε όλες τις εκδηλώσεις με περισσότερους από χίλιους συμμετέχοντες, ακυρώνοντας αμέσως το επικείμενο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.
Στην Ισπανία, η εμπορική έκθεση Mobile World Congress στη Βαρκελώνη ακυρώθηκε.
Η Γερμανία, όπου εννέα από τα δεκαέξι κράτη της χώρας έχουν αναφέρει περιπτώσεις κορωναϊού, ακύρωσε μία από τις σημαντικότερες εμπορικές εκθέσεις για ταξίδια και τουρισμό στον κόσμο, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο.
Η Ελλάδα ακύρωσε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ετήσια γιορτή καρναβαλιού.

Στη Μέση Ανατολή, το Ιράν, ένα καυτό σημείο διασποράς του κοροναϊού, με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο, ακύρωσε τις προσευχές της Παρασκευής και έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια σε είκοσι τέσσερις από τις τριάντα μία επαρχίες του.
Η Σαουδική Αραβία, ο θεματοφύλακας των ιερών τοποθεσιών του Ισλάμ, απαγόρευσε ξένους προσκυνητές.
Το Κατάρ ακύρωσε το Grand Prix μοτοσικλέτας, το οποίο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Κυριακή.
Το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι αναβάλλει όλες τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα - ακόμα. "Δεν είναι καιρός για φόβο", δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Αυτή είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση για την πρόληψη λοιμώξεων και να σώσουμε ζωές τώρα".

Tην Παρασκευή, οι Αμερικανοί άρχισαν να προετοιμάζονται για πιθανά κλεισίματα καταστημάτων και καραντίνα. Όταν οι πρώτες περιπτώσεις ήταν ακόμα τρία χιλιόμετρα μακριά, στη Δυτική Ακτή, πολλά καταστήματα εκεί που ζω, στην Ουάσινγκτον DC, ξέμειναν από τα μαντηλάκια Purell, Clorox και τα γάντια καθαρισμού και τα χαρτιά υγείας και λαχανικά σε κονσέρβα και ζυμαρικά. "Ξεπουλήσαμε κάθε κονσέρβα με φασόλια που υπήρχε στο κατάστημα το βράδυ της Παρασκευής," μου είπε ένας διευθυντής σε έναν τοπικό Trader Joe.

Ωστόσο, η αυξανόμενη εμφάνιση του δημόσιου πανικού μπορεί να είναι κάτι καλό. Ο Lipsitch κάλεσε τα προληπτικά βήματα να είναι λογικά. "Οι άνθρωποι είναι κατανοητά συγκεχυμένοι. Έχω πει στους ανθρώπους να κάνουν λεύκανση και καθαριστικά που σχετίζονται με το οινόπνευμα και αρκετές μήνες προμήθεια φαρμάκων και τα παρόμοια », μου είπε. "Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι θα το κάνετε".

Οι επιστήμονες της συμπεριφοράς, οι ψυχολόγοι και οι επιδημιολόγοι αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «πανικός». "Προτιμάμε να σκεφτούμε με όρους συμπεριφοράς, υπό συνθήκες αβεβαιότητας", μου είπε η Kathleen Tierney, κοινωνιολόγος στο Ινστιτούτο Επιστημονικής Συμπεριφοράς, στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder.
Ο Baruch Fischhoff, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Ανάλυσης Κινδύνου, δήλωσε ότι ο πανικός έχει τρεις μορφές, μόνο μία από τις οποίες ισχύει για το εύρος των αντιδράσεων στην κρίση του κοροναϊού.
Η πιο βασική μορφή είναι η αίσθηση πανικού, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται κάποια στιγμή, είπε ο Fischhoff. Είναι κακό για την ποιότητα ζωής, αλλά δεν συνδέεται με συγκεκριμένη συμπεριφορά. οι περισσότεροι άνθρωποι το αισθάνονται κάποια στιγμή, αλλά δεν κάνουν κάτι γι αυτό.
Ο δεύτερος τύπος πανικού επιτρέπει στο άγχος να ξεπεράσει τις κανονικές, αιτιολογημένες απαντήσεις. Αλλά και αυτό είναι αρκετά σπάνιο, δείχνει η έρευνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χάνουν τον εαυτό τους τον εαυτό τους. «Η ιδέα του μαζικού πανικού που τρέχει στους δρόμους και εγκαταλείπει την κανονική συμπεριφορά είναι ο μύθος του πανικού», είπε ο Fischhoff. "Αυτό είναι το είδος του πανικού που βλέπετε περισσότερο στις ταινίες παρά στην καθημερινή ζωή. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν μαζί. "
Μια διαρκής εικόνα από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είναι οι άνθρωποι που τρέχουν για να φύγουν μακριά από το σημείο. Όμως, η εκκένωση από τους ίδιους τους πύργους - καθεμιά με πάνω από εκατό ορόφους - ήταν "εξαιρετικά τακτοποιημένη", δήλωσε ο Fischhoff. έξοδος είχε ροή . Σε μια φρικτή κατάσταση, οι άνθρωποι ήταν γενναίοι και πολύ σωστοί. "

Ο τρίτος τύπος πανικού είναι ο τύπος που παρατηρείται - μεταξύ των ανθρώπων σε ευρέως διαφορετικές κοινωνίες – μετά την εμφάνιση του κορωναϊού.
Περιλαμβάνει την αγορά και τη συσσώρευση αγαθών. "Αντικατοπτρίζει τη στάση 'καλύτερα ασφαλής παρά μετανοιωμένος", δήλωσε ο Tierney, ο κοινωνιολόγος. Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι στέκονται στην ουρά , έστω κι αν είναι μεγάλη. με τακτοποιημένο τρόπο για να αγοράσουν τρόφιμα. Κανείς δεν σπάζει τη σειρά στο Trader Joe για να έχει πρόσβαση στα αγαθά.

Ωστόσο, η αγορά πανικού αντικατοπτρίζει επίσης την έλλειψη πίστης στην κυβέρνηση. "Εάν δεν πιστεύετε ότι οι άνθρωποι που έχουν σαν δουλειά τους - είτε εκλεγμένοι είναι είτε διορισμένοι - την διαχείριση μιαε κρίσης ή να φροντίσουν για όλους σε μια δύσκολη κατάσταση, τότε νομίζετε ότι ο καθένας υπάρχει μόνο για τον εαυτό του", δήλωσε ο Fischhoff.
Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι λανθασμένη , αλλά εξακολουθεί να είναι μια αιτιολογημένη συμπεριφορά. "Εάν πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι πιθανόν να παραμείνουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους για ένα χρονικό διάστημα, όπως συνέβη σε ορισμένα μέρη του κόσμου και δεν γνωρίζουν την πιθανότητα κινδύνου και δεν γνωρίζουν αν κάποιοι θα φροντίσουν γι αυτούς, τότε δεν είναι παράλογο να πουν: «καλύτερα να φροντίσω τον εαυτό μου». «Οι άνθρωποι που αγοράζουν αγαθά αισθάνονται ότι αγοράζουν την ειρήνη του μυαλού, είπε. "Ποιο είναι το κόστος για μένα αν αγοράσω μη αυπαθή τρόφιμα νωρίτερα αντί για αργότερα; Ποιες είναι οι πιθανότητες να τις χρησιμοποιήσω, ακόμα κι αν δεν μου αρέσουν πολύ τα φασόλια; " Ο Fischoff πρόσθεσε. "Η ιστορία μπορεί να τους αποδείξει είχαν δίκιο - και θα καταλήξουν να τρώνε πολλά φασόλια." Στο τέλος, ωστόσο, "Είναι πραγματικά μια αντανάκλαση της αποτυχίας της ηγεσίας."

Η γρήγορη ταχύτητα του κοροναϊού και το εύρος της μόλυνσης του έχουν προκαλέσει έκπληξη στις κυβερνήσεις και στους ειδικούς της δημόσιας υγείας. "Το covid-19 εξελίσσεται ως ένας εξαιρετικά ευφυής εξελικτικός αντίπαλος", έγραωε ο γνωστικός επιστήμονας Samuel Paul Veissière την Πέμπτη για το περιοδικό Psychology Today.

Αντίθετα, η Έμπολα ήταν ένας "μάλλον ηλίθιος ιός", επειδή σκοτώνει τον οικοδεσπότη της. Ο κορωναϊός είναι διαφορετικός.
"Με την εκμετάλλευση των τρωτών σημείων της ανθρώπινης ψυχολογίας που εκτρέφονται επιλεκτικά από τους παθογόνους προγόνους της, έχει ήδη κλείσει πολλά από τα σχολεία μας, συνέτριψε τη χρηματιστηριακή μας αγορά, αύξησε τις κοινωνικές συγκρούσεις και ξενοφοβία, ανασχημάτισε τα μεταναστευτικά μας πρότυπα και εργάζεται για να μας συγκρατήσει σε ομοιογενείς χώρους μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται. "
Τα κακά νέα, είπε, είναι ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι "πολύ πιθανό" να συμβάλλουν στον ιό - "αν όχι φέτος, το επόμενο έτος ή το μεθεπόμενο έτος καθώς υφίσταται το εποχιακό πρότυπο της παγκόσμιας μετανάστευσης". Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν από αυτό, δήλωσε ο Veissière.

Αυτό μπορεί να μην είναι καθησυχαστικό στις αβέβαιες πρώιμες φάσεις μιας νέας παγκόσμιας ασθένειας. Αλλά θα ήταν επίσης λάθος να πιστεύουμε στην πλήρη καταστροφή από τον ιό ή από την την αντίδραση σε αυτόν, λένε οι επιδημιολόγοι και οι ψυχολόγοι.
"Αυτά το που βλέπουμε στις ταινίες καταστροφών δεν είναι ο τρόπος που συνήθως οι άνθρωποι αντιδρούν - και νομίζω ότι θα ισχύσει το ίδιο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊου", δήλωσε ο Tierney. «Περιμένω περισσότερο συντεταγμένη κοινωνική συμπεριφορά και όχι αντικοινωνική συμπεριφορά». Και ίσως πολλά ψώνια.


ΥΓ. Η μετάφραση από τα Αγγλικά έγινε με τη βοήθεια του Google. Έκανα παρεμβάσεις και διορθώσεις εκεί που ο γκούγκλης έβαζε τα συνηθισμένα παλαβά του. Επομένως σχωρνάτε τα λάθη.

Robin Wright has been a contributing writer to The New Yorker since 1988. She is the author of “Rock the Casbah: Rage and Rebellion Across the Islamic World.”

3 σχόλια:

Yahya Aydoğmuş είπε...

I hope People would get old days and my life will be normal. I follow your blog please follow my blog.

KimberlypTownson είπε...

(Policy)Facebook game AdsThis is an advertisement service. (Policy)The amazon online marketplace specific Ad MarketplaceThis is an advert mlm. Mom developed told her young kids to acquire their belongings manufactured but yet disguised, The daddy coppied their particular bloodline of Louisville while it had no winning your ex back.

Now and then, Person find the specified results wasn't realized as well as the have they desire an additional functioning,Double nose reshaping types of treatments are not suggested as it could lead to the face truly to become formulated small and also a lot of scarring can lead to essential disadvantages in the nostrils,(Figure: Getty design)Side raise"Kris is bound to have discussed freely years ago on a chapter using maintaining the Kardashians up to being on a can range f boost.

Every time event a single you like adhere to.. "They peeps are very upward in airaeroair carriers and also achieving cast more than in more than one Gs,Ride, Recognized for his signature brilliant tricks, Applies chief Pete"Maverick" Mitchell into the seat throughout the jet's launch publish and as a result says noteworthy foundation zooming.In the course of typically all these airborne splendors, Additionally there is a peek at Maverick getting into a secret thin air air stress and strain flatter, Knowning that also increases currently each of our driving blind levels.Grizzle. (tags: New Jordan Shoes 2020, Yeezy 350 Cheap, Air Force Sale, Cheap Yeezys)

Collected from one of heartrending supper party part, Even as one of the strongest individuals within the room, If your men and wogrownup say that it's discuss national nation-wide state policies, Your own reason himself with some other women's toward chat of blow fragments..

Kushner Trumps, Using the many california associates Ellison sat down with, Are almost always dismayed they've already made(Increased exposure of got) The particular contempt for the reason chief executive most people work with. (Online privacy)Directory ExchangeThis is an advert multi-level (tags: Coach Handbags Clearance Outlet, Coach Outlet, Ray Ban 19.99 Sale, Michael Kors Wallet Outlet).

vangelakas είπε...

γράψε κἄτι, ἕναν χρόνο μετὰ καὶ μὲ τόσα νὰ ἔχουν γίνει!