Δευτέρα, Φεβρουαρίου 21, 2011

ΒΟΜΒΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑΣ...

...με όπλο τη μισή αλήθεια και τη σπέκουλα επιπέδου     Καθημερινής ΑΥΡΙΑΝΗΣ.


Να διαβάσουμε ξανά και ξανά το δημοσίευμα της Καθημερινής. Για τις δηλώσεις του Στρος-Καν και την υποτιθέμενη προσφυγή του Γ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ. Να κρατήσουμε το δημοσίευμα στη μνήμη μας γιατί σε λίγες μέρες θα προβληθεί η εκπομπή και τότε θα ξέρουμε ακριβώς τι ειπώθηκε. Να κρατήσουμε επίσης τα συμπεράσματα της αρθρογράφου με τα αφελή, τάχα μου, ερωτήματά της.

Προτείνω επίσης να διαβάσουμε την «αποκάλυψη» της Καθημερινής σε συνδυασμό με το σημερινό ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ για το ίδιο γεγονός. Διαμετρικά αντίθετες οι πληροφορίες.

Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Παπανδρέου μιλούσε και αναζητούσε λύση με όλους τους ηγέτες της ΕΕ και τον Στρος-Καν. Δεν προσέφυγε από τότε στο ΔΝΤ όπως ισχυρίζεται, (αφελώς άραγε;), η κυρία Σώκου. Συζητούσε με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και την αναζήτηση λύσης.

Με δεδομένη τότε την αδιαφορία και την αρνητική στάση των Ευρωπαίων ο Γ. Παπανδρέου συζητούσε και αναζητούσε λύσεις και εναλλακτικά σχέδια που θα αντιμετώπιζαν όλα τα ενδεχόμενα.

Έπραξε άριστα που συζητούσε παράλληλα και με το ΔΝΤ. Όταν διαπραγματεύεσαι και μάλιστα με τους χειρότερους όρους αφού όλοι σε θεωρούν μια χρεοκοπημένη ήδη χώρα, είναι υποχρέωσή σου να διευρύνεις και να εξαντλήσεις τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις. Και η ενδεχόμενη μονομερής προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα ήταν πρόβλημα για την Ελλάδα αλλά θα ήταν παράλληλα ανεπανόρθωτο χτύπημα στο ευρώ και τις οικονομίες των μεγάλων της Ευρωζώνης με ότι αυτό συνεπάγεται. Μπορεί κάποιοι αυτό να το αποκαλέσουν εκβιασμό προς τους Ευρωπαίους. Εγώ θα το ονομάσω στοιχειώδη χρήση των διαπραγματευτικών σου όπλων.

Και σε τελική ανάλυση τόσο η κ. Σώκου όσο και «έγκριτοι» αναλυτές της Καθημερινής όπως και κυρίως όλοι  οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν σήμερα ότι πέρα από τους μύθους υπάρχει μια αλήθεια. Δεν είναι το ΔΝΤ που έβαλε και βάζει τους σκληρότερους όρους στο μνημόνιο αλλά η ΕΕ. Και αν υπάρχει πάνω σε αυτό αντίθετη άποψη ευχαρίστως να την ακούσω.

Αν τελικά αποδειχθεί, όταν σε λίγο μεταδοθεί η επίμαχη εκπομπή, ότι ο Γ Παπανδρέου μιλούσε ταυτοχρόνως όχι μόνο με τον Στρος-Καν αλλά και με το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών ΤΙ ακριβώς θα κάνει με τη «βόμβα» της η κ. Σώκου και η «έγκριτη» Καθημερινή; Θα ζητήσει συγγνώμη για το "ευφυές" ερώτημά της:  « Μα καλά γιατί δεν ρωτούσε πρώτα τους Ευρωπαίους πριν μιλήσει με το ΔΝΤ;»

Και ανεξάρτητα από αυτά τα δημοσιεύματα, στ΄αλήθεια πιστεύει η κ. Σώκου ότι αρκούσε λήψη μέτρων 4-5 μήνες νωρίτερα ώστε να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας; Αυτό λένε τα νούμερα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα στην οποία εργάζεται;

Πέρασε από το μυαλό της, έστω και για λίγο, η άποψη ότι ενδεχομένως η λήψη μέτρων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης χωρίς την συμφωνία δανεισμού θα ήταν αδιέξοδη και περισσότερο επώδυνη; Γιατί ο όποιος δανεισμός θα έφερνε, όπως και έφερε, μια σειρά επιπρόσθετων  μέτρων ανεξάρτητα του τι είχε προηγηθεί;

Σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε και σε λίγες μέρες θα ξέρουμε.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο,μπράβο!!

Το σκεπτικό σου είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την αποψινή επίσημη θέση του Mega στο δελτίο "ειδήσεων"...

alzap είπε...

Δηλαδή;

katerina είπε...

Alzap καλημέρα,

Προσωπικά, μόνο σαν βομβα δεν εξελαβα το δημοσιευμα της Καθημερινής. Ειναι
πια τόσο ευρεια η κουβέντα, οι αναλυσεις, η τεκμηριωση για το ότι ο Παπαναδρέου, χρησιμοποιησε την κριση χρεους ως κριση δανεισμου, προκείμενου να φερει το ΔΝΤ στο ευρω, που αν μιλησε ή δεν μιλησε στο τηλεφωνο, στο mail,
με ταχυδρομικά περιστερια ή ...ότι, με τον Στρος Καν, έχει πια την σημασία που θα ειχε, το να διηγείσαι το παραμυθι με τους Δράκους, περιγράφοντας τις πτυχές του φουστανιου της Σταχτοπούτας.

Το δικό μου ερωτημα, ειναι το γιατί...ΤΩΡΑ η «αποκαλυψη»!!!! Προσωπικά το timing προσπαθώ να ανιχνευσω. Και αυτές τις αστειοτητες περι της πολιτικής
καριερας το Στρος Καν, τις ακουω βερεσέ. Ο κάθε Στρος Καν,ειναι πολύ μικρός, για να του επιτραπει να κάνει παιχνιδι μόνος του.

Αρα, το «παιχνιδι» ειναι αλλού.... Αποφασισαν πια ότι ο Παπανδρέου τους έκανε την δουλειά και τωρα απο τους πιο μικρους παιχτες- το εγχωριο εκδοτικό-τραπεζικό- εργολαβικό κατεστημένο- μεχρι τους διεθνείς ραντιερηδες, τον ...δίνουν στεγνα.

Αυτό βέβαια σημαινει...plan B. Προσωπικά αυτό προσπαθώ να
...αφουγκραστώ...τα σενάρια που αχνα περιγραφονται, προσπαθώ να διακρινω.
Κια τα ...ραδιο αρβυλα,και αυτά που αχνοφαινονται χωρίς να λέγονται,αλλά και
για ότι.... καμια ενδειξη δνε έχουμε

En tout cas- που λένε και στο χωριο μου- με συγκινουν πάντα οι άνθρωποι που
υπερασπιζονται -ακόμα και υποτιμώντας συνειδητά την οξυμένη νοημοσυνη τους-
τους ...πεσμένους. Ακομα και όταν οι μάχες οπισφοφυλακής, σε σκηνικά
προαναγγελθέντος θανάτου, ειναι πάντα καταδικασμένες.


Την καλημέρα μου.

alzap είπε...

@katerina:
"...χρησιμοποιησε την κριση χρεους ως κριση δανεισμου, προκείμενου να φερει το ΔΝΤ στο ευρω..."

Αυτό τώρα τί είναι ακριβώς;
Πληροφόρηση; Είδηση; Εκτίμηση προσωπική;

Και κυρίως τι λέει επι της ουσίας η πρόταση αυτή; Λέει ότι ένας πρωθυπουργός, ο Παπανδρέου, λειτούργησε ως εντολοδόχος κάποιων και κατάφερε να φέρει τούμπα το σύνολο των χωρών της ΕΕ και να αποδεχτούν την είσοδο του ΔΝΤ στο ευρώ... Ενώ αυτοί, οι Ευρωπαίοι σκίζονταν να μας βοηθήσουν.
Κι όλα αυτά αδιαφορώντας για τη χώρα του που μπορεί να είχε πρόβλημα χρέους ΑΛΛΑ ΔΕΝ είχε πρόβλημα δανεισμού...(Πρωτότυπη ομολογουμένως η προσέγγιση)

Εκείνος το δημιούργησε το πρόβλημα επίτηδες επειδή ήταν πράκτορας του ΔΝΤ και εχθρός των αδελφών Ευρωπαίων...

Κατερίνα τα παραμύθια της συνομωσιολογίας δεν τα αποδέχομαι ως επιχειρήματα. Πολύ περισσότερο όταν οι αριθμοί και τα δεδομένα τα διαψεύδουν αυτά τα σενάρια.

Αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Δεκάδες σοβαροφανείς και "εγκυροι" και "αριστεροί" πολιτικοί αλήτες μας έπρηζαν τα ούμπαλα για χρόνια προσπαθώντας να αποδείξουν ότι ο Ανδρέας ήταν πράκτορας των Αμερικάνων.
Μέχρι που ήρθε η ώρα της δημοσίευσης των σχετικών αρχείων για να αναδειχθεί σε όλο του το μέγεθος το μίσους των Αμερικανικών κυβερνήσεων και υπηρεσιών εναντίον του.

(Βεβαίως κανείς απο αυτούς τους αλητάμπουρες δεν έχει ζητήσει ακόμα συγνώμη, κάποιοι ακίζονται μάλιστα και πάλι ως "αναλυτές" και "αριστεροί"...)

Στα πραγματικά γεγονότα, τους αριθμούς και τα οικονομικά δεδομένα να κουβεντιάσουμε. Σε Λιακοπούλεια προσέγγιση δεν νομίζω ότι πρέπει να εμπλακούμε...

katerina είπε...

Συχωρα με αν κάνω λάθος, αλλά ...Ο Αλαφουζος δημοσιευσε την ...πληροφορία. όχι ο Λιακόπουλος.

Προσωπικά βέβαια μεγαλυτερη εμπιστοσυνη έχω στον Λιακοπουλο, απο τον Αλαφουζο, αλλά ...στη συμμορία των προθυμων ήταν και αυτός. Μέχρι...προχθές!!!

alzap είπε...

Λάθος δεν κάνεις σε αυτό, ο Αλαφούζος το δημοσίευσε.

Λάθος ίσως είναι να πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στον Αλαφούζο και τον Λιακόπουλο...

Άλλωστε η συζήτηση δεν είναι για το ποιός δημοσίευσε τι.
Νομίζω.

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Αλέκο μου, είσαι ο μόνος εκτός κυβερνητικών αξιωμάτων, που επιμένεις να υπερασπίζεσαι μιαν υπόθεση θνησιγενή. Οι άνθρωποι μας έβαλαν σε μια περιπέτεια - έστω, εν τη αφελεία τους! - από την οποία δεν βγαίνουμε. Δεν λειτουργεί η συνταγή και τώρα πια το βλέπουν όλοι, το βλέπει πρώτη η Κυβέρνηση αυτό, που βλέπει ο απλός λαός από την πρώτη στιγμή...
Δεν θα μιλήσω για συνωμοσίες και τα τοιαύτα. Απλώς θα επισημάνω ότι υπήρχε τουλάχιστον 2-3 μηνών χρονικό περιθώριο, από Οκτώβριο έως Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, για δανεισμό υπό λογικούς όρους, πριν ανέβουν τα δοαβόιητα speads. Και ότι δεν έχει λάβει κανένας Έλληνας την απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα του τι εξυπηρετούσε εκείνη την περίοδο η εκστρατεία δυσφήμησης της χώρας και του λαού της στο εξωτερικό.
Όσο δεν ξεκαθαρίζονται αυτά τα δύο ζητήματα, όλα τα υπόλοιπα είναι σχεδόν αδιάφορα για τους ενήλικες και εχέφρονες πολίτες, παραμύθια για νεοφιλελεύθερα παιδιά, δευτερεύοντα πράγματα, που εκμεταλλεύονται οι μεγαλοεργολάβοι του Τύπου, οι Μανδραβέληδες και οι λοιποί όψιμοι ΠΑΣΟΚοι...
Φοβάμαι τώρα κι εγώ ότι τον στίψανε τον Παπανδρέου και πάμε για Plan B ή για άγριες καταστάσεις!

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

"διαβόητα spreads" είναι αυτό, που εννοώ!
;-)

Νίκος Λαγκαδινός είπε...

Υπερβολές τα περί "Plan B"! Γιατί δεν μπορούν οι φίλοι να δεχτούν ότι ο Παπανδρέου έχει κάνει (και συνεχίζει να κάνει) πράγματι σκληρό αγώνα μπας και αλλάξει η χώρα. Δεν τα βλέπω ρόδινα, αλλά επιτέλους πρέπει να πάψει αυτό το τροπάριο. Μήπως πριν πάει για κατούρημα ο Γιώργος θα πρέπει να ενημερώσει τους πάντες; Και φυσικά πριν πάρει τις αποφάσεις του είχε μιλήσει με τους πάντες. Με την μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή πορεία του έχει δείξει ότι μπορεί να σταθεί χωρίς πατερίτσες στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Βαρέθηκα τους απαισιόδοξους κι όλους εκείνουν που διεκτραγωδούν την πολιτική και προοιωνίζονται αρνητικές εξελίξεις.