Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2009

ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΜΑΛ, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ.

Οι φίλοι γι΄αυτό είναι. Να σε ειδοποιούν για τα όμορφα και τα σημαντικά.

Εμένα με ειδοποίησε η Ιωάννα κι εγώ ενημέρωσα άλλους 5. Τέσσερις τα καταφέραμε και βρεθήκαμε στην ΕΛΛΗ για να δούμε το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΜΑΛ, Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ».

Μια ιστορία του εμφυλίου που έρχεται να συνδέσει αγώνες, ελπίδες, οράματα και θυσίες από τον Ρήγα μέχρι σήμερα.

Ένας Τούρκος, ο Μιχρί Μπελλί, άφησε την ήσυχη ζωή στην Τουρκία, πέρασε τα σύνορα και πολέμησε στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού για τρία σχεδόν χρόνια. «Καπετάν Κεμάλ» ήταν το παρατσούκλι που του έδωσαν οι συμπολεμιστές του.

Ο Φώτης Λαμπρινός με τρόπο συγκλονιστικό ξεδιπλώνει τη ζωή και τη δράση του Μιχρί Μπελλί. Ο πρωταγωνιστής, στα 92 του χρόνια, περιγράφει στιγμές, γεγονότα, σκιαγραφεί ανθρώπους, συντρόφους, καταστάσεις. Βαδίζει αργά με το μπαστούνι του στους τόπους που δόθηκαν μάχες, εκεί που τραυματίστηκε βαριά δύο φορές. Καθισμένος στη σκιά ενός δέντρου τραγουδάει τον ύμνο του ΕΛΑΣ στα τούρκικα.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που λυπάμαι που δεν είμαι διαπλεκόμενος ώστε να έχω δικό μου κανάλι. Για να μπορώ να προβάλω αυτό το ντοκιμαντέρ, για να έχουν όλοι την ευκαιρία να το δουν και να κρίνουν.

Γιατί δυστυχώς η προβολή δεν θα επαναληφθεί, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον.





3 σχόλια:

Orelia είπε...

έχεις τηλέφωνα, έχεις και μέιλς
θα μπορούσες να στείλεις σήματα "καπνού" και για τους υπόλοιπους.. κι ας μην ερχόντουσαν..

alzap είπε...

:-)
Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια...
Γυναίκες... τί να περιμένει κανείς;

Orelia είπε...

έλα ντε! αυτό ισχυρίζομαι κι εγώ.. :))

να σου πω.. με την ευκαιρία της επόμενης ανάρτησής σου.. διλαβασε το βιβλίο: Συγχώρεση [αφηγμα], της Σωτης Τριανταφύλλου, αν δεν τόχεις ήδη διαβάσει, αλλά πρόσεχε! είναι βαθύ και σκληρό
απλώς θα δεις πως οι γυναίκες που τι να πεις γκρινια γκρινια γκρινια... παρουσιάζουν ένα μεγαλείο ψυχής εκεί που θα τις περίμενες [κι ίσως να έχουν και το δικαίωμα να είναι] αλλιώς