Παρασκευή, Ιουνίου 23, 2006

ΝΑΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ ΕΔΩ ΑΝΤΡΕΑ

Με τα μνημόσυνα δεν τα πάω καλά. Γι αυτό κι ολη αυτή η ιστορία του ΠΑΣΟΚ για τα 10 χρόνια απουσίας του Αντρέα δεν μου καλοκάθεται. Μην με παρεξηγείτε! Εννοώ ότι κάπως διαφορετικά θα έπρεπε να γίνει, κι όχι να μη γίνει καθόλου.

Ο Αντρέας αγαπήθηκε και μισήθηκε παράφορα. Τόσο για τη δεξιά όσο και για την επίσημη αριστερά υπήρξε: τυχοδιώκτης, μέθυσος, αμερικανός, κλεπταποδόχος, μοιχός, κιτσαριό, απατεώνας.

Αγαπήθηκε όμως απο τους πολλούς.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είδε, για πρώτη φορά, με τις κυβερνήσεις του, ότι είχε δικαίωμα στο όνειρο. Και ποιό ήταν το όνειρο το 81; Ό,τι στις άλλες ευρωπαικές χώρες ήταν το αυτονόητο! Σαράντα ώρες εργασία, εθνικό σύστημα υγείας, κατάργηση των πιστοποιητικών εθνικοφροσύνης, νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, ελεύθερος συνδικαλισμός, αναβάθμιση των αμοιβών των χαμηλόμισθων και πολλά άλλα. Ακόμα και όσοι στέκονται αρνητικά ή και εχθρικά απέναντι στον Αντρέα, αναγνωρίζουν τα παραπάνω έστω κι αν προσθέτουν ότι ήταν κάτι που θα γινόταν νομοτελειακά, όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην εξουσία... Να σημειωθεί επίσης ότι όλα τα παραπάνω προχώρησαν μεν, αλλά πολλές φορές με ανεπάρκεια ή με λοξοδρομήσεις. Αυτά με το μάτι του αντικειμενικού παρατηρητή.

Για την ώρα δεν θα πω τη δική μου, υποκειμενική, γνώμη για τον Αντρέα. Και για να μη θεωρηθεί ως υπεκφυγή, να πω απλως ότι η δική μου αποτίμηση είναι κάτι περισσότερο απο θετική. Θα αναφερθώ όμως σε δύο γεγονότα. Το ένα δημόσιο, συνέντευξη στην Αθήνα ξένου ηγέτη, και το άλλο προσωπικό.

Το προσωπικό πρώτα. Συνέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1990. Όσοι είναι αρκετά μεγάλοι θα θυμούνται το κλίμα της εποχής, τα πρωτοσέλιδα και τις ρητορικές εξάρσεις για τον φαύλο, κλέφτη, μοιχό, πορνόγερο Αντρέα κλπ,κλπ. Τα ειδικά δικαστήρια ετοιμάζονταν και κάθε "αξιοπρεπής" άνθρωπος ντρεπόταν να λερώσει το στόμα του με τις λέξεις Αντρέας ή ΠΑΣΟΚ. Να θυμηθούμε επίσης ότι ιδιαίτερο ζήλο στις καταγελίες και τις ποινικές διώξεις εναντίον του Α. Παπανδρέου επέδειξε και η επίσημη ηγεσία της εντος Βουλής Αριστεράς.
Ενα βράδυ κλήθηκα απο συντρόφους της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να παρακολουθήσω την ομιλία αυτου του υπέροχου ανθρώπου και επαναστάτη, του Μιχάλη Ράπτη ή Πάμπλο. Μετά την συγκέντρωση και την ομιλία, οι διοργανωτές και φίλοι κάλεσαν και μένα σε μια ταβέρνα που θα έκαναν το τραπέζι στον Παμπλο. Ο Μιχάλης Ράπτης εκτός απο την επαναστατική του δράση ήταν γνωστός και για δύο ακόμα αρετές του. Την ανοχή του στις διαφορετικές απόψεις αλλα και για την ευγένειά του.
Κατα τη διάρκεια του φαγητού η συζήτηση άναψε, γύρω στα 15 άτομα είμασταν όλοι, κι εγω απέφευγα να εμπλακώ ως ο μοναδικός μη... εξωκοινοβουλευτικός. Μπηκαν διαφορα θέματα, υπήρξαν διαφωνίες αλλά ο Παμπλο απαντούσε σε όλους ήρεμα και στον πληθυντικό. Ακόμη και στους πιτσιρικάδες της παρέας. Ξαφνικά ένας απο τους παρευρισκόμενους πέταξε έναν υπαινιγμό για τον Αντρέα και τα παμπερς του Κοσκωτά...
Ποιός είδε το θεό και δεν φοβήθηκε. Αυτός ο ευγενής, σεβάσμιος άνδρας μεταμορφώθηκε. Κοκκίνησε, πέταξε τα μαχαιροπήρουνα και άστραψε και βρόντηξε. Είναι αδύνατον να μεταφέρω τόσο τον τόνο και όσα επακριβώς είπε, την ουσία μόνο.
" Είναι ντροπή! Κανείς προοδευτικός και αριστερος πολίτης δεν μπορει να μιλάει για τον Αντρέα με αυτόν τον τρόπο. Όσοι απο εσας δεν είστε σε θέση να καταλάβετε τι έχει προσφέρει αυτός ο άνθρωπος στο προοδευτικό κίνημα, είναι πρόβλημά σας. Κάνετε όσο σκληρή πολιτική κριτική θέλετε, ΠΟΤΕ όμως , το επαναλαμβάνω, ΠΟΤΕ μη τολμήσει κάποιος να αναφερθεί, μπροστά μου, απαξιωτικά στον Ανδρέα Παπανδρέου".
Μείναμε όλοι βουβοί, αναμεσά τους κι εγώ.

Το δεύτερο, το δημόσιο γεγονός, έχει να κάνει με την συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Αθήνα κυβερνητικό στέλεχος της Νικαράγουα και των Σαντινίστας, πριν εναμισυ περίπου χρόνο, με αφορμή την έκδοση βιβλίου για την επανάσταση των λαού της Νικαράγουα εναντίον του δικτάτορα Σομόζα. Θυμήθηκε λοιπόν ότι τότε, δεκαετία του 80, κινδύνευε η επανάσταση και ταξίδευε ως εκπρόσωπος των Σαντινίστας στην Ευρώπη για να ζητήσει βοήθεια. Ολες οι ευρωπαικές κυβερνήσεις, ευθυγραμμισμένες με το εμπάργκο των ΗΠΑ, του έκλεισαν ευγενικά την πόρτα. Μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Ελληνική κυβέρνηση τόλμησαν να δώσουν στον επαναστατημένο λαό της Νικαράγουα, αυτά που χρειάζονταν. Όπλα και μάλιστα δωρεάν. Είναι ίσως απο τις λίγες φορές που δώρο του ελληνικού λαού πιάνει τόπο. Γιατί η επανάσταση νίκησε και ο Σομόζα εκδιώχτηκε.


Ποιά η χυδαία, η άθλια συνέχεια αυτής της ιστορίας;
Με τη συγκυβέρνηση, το 1990, στελέχη του ΚΚΕ "ανακάλυψαν" στην ΕΒΟ ότι ένα φορτίο όπλων δεν είχε τα απαραίτητα "τιμολόγια" για την εξαγωγή του. Ζήτησαν την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου ΚΑΙ για λαθρεμπόριο όπλων...
Πως σταμάτησαν;
Όταν οι Σαντινίστας και ο ηγέτης τους Ντανιελ Ορτεγκα τους εξήγησαν οτι, αυτοί πρώτοι, θα υπερασπιστουν τον Ανδρέα εκ μέρους του λαού της Νικαράγουα. Κατάλαβαν επίσης το αυτονόητο, ότι δηλαδή θα γινόντουσαν ρομπες και στα μάτια του διεθνούς προοδευτικού κινήματος.

Αυτά προς το παρόν.

18 σχόλια:

NinaC είπε...

"Το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είδε, για πρώτη φορά, με τις κυβερνήσεις του, ότι είχε δικαίωμα στο όνειρο".

Προσωπικά, για τον λόγο αυτό τον αγάπησα.

Και για τον ίδιο λόγο έπαψα να τον αγαπώ αργότερα. Για τη διάψευση του ονείρου.

Εξακολουθώ να του αναγνωρίζω την προσωπικότητα του χαρισματικού ηγέτη, του τελευταίου ίσως.

alzap είπε...

Ok Doll, σχυρίζεσαι δηλαδή ότι αυτά που αναφέρω δεν έγιναν. Δεν μπορω να κανω κατι γιατι οι πολύ νεοι ανθρωποι δεν μπορουν να ξερουν ΠΟΣΑ υποκαταστηματα του ΙΚΑ υπηρχαν στην χωρα, ΠΟΣΑ κεντρα υγειας και νοσοκομεια, τι ισχυε νομοθετικα για το διαζυγιο, ποιο ηταν το νομθετικο πλαισιο για την αυτοδιοικηση ή για τον συνδικαλισμο, ποιο ήταν το μεροκαματο αλλα και ποσες ωρες δουλευαν οι εργαζομενοι το καλοκαιρι του 1981.

NinaC είπε...

Αυτά τα αποδέχομαι και τα αναγνωρίζω και το ξέρεις. Σήμερα όμως έχω δεξιά κυβέρνηση.

Αυτό δεν συγχωρώ στο ΠΑΣΟΚ.

Кроткая είπε...

Κάτσε ρε Ντόλυ μου, γιατί θα ανατρέψουμε τους ρόλους μας. Για τη σημερινή δεξια κυβερνηση, φταίει ο Σημιτης και το μεταπαπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, όχι ο Αντρεας. Δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω αν ο Αντρεας προωθησε το Σημιτη, έχω ενα κενό εδω (ο σοκολατοφαγος οικοδεσπότης μας θα μου το καλυψει μαλλον), αν το εκανε, τοτε φταιει.

Κατα τα αλλα Αλζαπ μου, να τα ξαναπω; Να τα ξαναπω. Εγω δε θα ειμαι τοσο επιεικης, για να μιλησω για διαψευση ονειρων. Θα μιλησω για εσκεμμενη και προμελετημενη διαψευση, γιατι ο Αντρεας ηξερε καλα, καθοτι οξυδερκης και ικανοτατος, οτι δεν θα μπορουσε να υλοποιησει τις υποσχεσεις του, εκεινες που ρητορικα λήστεψε απο την Αριστερα.
Γιατι πολυ απλα η ρητορικη κατα της ΕΟΚ που ηταν τοσο πιασαρικη στα τελη της δεκαετιας του 70, ήταν κιβδηλη, αφου γνωριζαν ολοι καλα πως η ΕΟΚ ηταν μονοδρομος και δεν θα μπορουσε να ανατραπει.

Τωρα για τα περι Παμπλο, ενταξει,ακομα κι οι μεγαλοι επαναστατες κανουν σφαλματα.

Και να πως και κατι αλλο, με κινδυνο να θυμωσει ο σοκολατοφαγος! Η ηθικη καταπτωση της πολιτικης οφειλεται σε πολυ μεγαλο βαθμο στην τυχοδιωκτικη συμπεριφορα του ΠΑΣΟΚ. Ο λαϊκισμος και η αλητεια που επεδειξαν πολλοι πασοκοι κατα την περιφημη οκταετια αφησε καταλοιπα και στην μετεπειτα περιοδο, δυστυχως...

Λυστε μου την απορια παρακαλω εσεις οι μεγαλοι. Ο νομος πλαισιο του ΠΑΣΟΚ δεν ηταν;

alzap είπε...

Καλως την
Δεν ξερω για ποιον νομο απο ολους λες, αυτος που ισχυει ακομα, ναι, του ΠΑΣΟΚ ειναι.
Οσο για τηυ ΕΟΚ θα συμφωνησω μαζι σου ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθησε παρελκυστικη πολιτική και πριν τις εκλογες του 81, μιλησε για δημοψηφισμα που ποτε δεν εγινε. Δεν ξερω τι εννοεις κλοπη απο την αριστερα, αλλα φανταζομαι οτι βασικα ζητηματα δημοκρατιας και κοινωνικης προνοιας ΛΥΘΗΚΑΝ. Οποιοσδηποτε ενηλικας ελληνας αλλα και οποιοδηποτε βιβλιο με στοιχεια της εποχης, (1981), θα το επιβεβαιωσει. Το πριν το 81 και το μετα χωριζεται απο χαος.
Επρεπε να γινουν περισσοτερα και πιο ουσιαστικα; Βεβαιως!
Επρεπε να λείψει η αλαζονεία και οι εύκολες λύσεις κάποιες φορές;
Και πάλι βεβαίως!
Τα περι κλοπης των συνθηματων δεν καταλαβαίνω. Τα μεγάλα κοινωνικά και δημοκρατικά αιτήματα δεν ιδιοκτησία κανενός, ούτε τα κληρονόμησαν κάποιοι με συμβολαιογραφικη πράξη. Αλλωστε νομίζω ότι την περίοδο 89-90 εγινε πασιφανές ποιά τύχη επεφύλασσε η επίσημη αριστερά, (γιατί οι αριστεροί πολίτες δεν ταυτίζονται κατ΄αναγκην), στα συνθήματα της και τις ιδέες της. Τα χάρισε όλα στον Μητσοτάκη.

Кроткая είπε...

Αλζαπ μου, ευχαριστω που μου λυνεις τις αποριες.
Φυσικα και το πριν και μετα το 81 χωριζει χαος. Αλοιμονο! Υποτιθεται πως το ΠΑΣΟΚ ηταν σοσιαλιστικο κομμα (επι τουτου ο παρατατικος ετσι; μην πω τι ειναι τωρα!). Πως θια συγκριθει η πολιτικη του με τη Δεξια; Για ονομα του Θεου, δεν θα συγκρινω δυο ανομια πραγματα, Εγω συγκρινω τι υποσχεθηκε το ΠΑΣΟΚ και τι επραξε τελικα. Και το πως φερθηκε πχ σε απεργους. Τις παρανομες κια καταχρηστικες τις θυμαμαι, ο πατερας το 83 εκανε 3 η 4 μηνες απεργια, μικρη ημουν, αλλα τα θυμαμαι καλα.


Μιλωντας για κλοπη, αναφερομαι στη ρητορεια, στις εκφρασεις, στα συνθηματα, οχι στα αιτηματα. Και βεβαιως τα αιτηματα ανηκουν στο κινημα, αλλα και το ΠΑΣΟΚ τα οικειοποιηθηκε. Κι αν υποθεσουμε πως καποιος δικαιουται να οικειοποιηθει (που δεν ισχυειε βεβαια), μαλλον η αριστερα εχει μεγαλυτερο δικαιωμα.

Χαιρομαι πολυ που παραδεχεσαι πως υπηρξε αλαζονεια, αυτο δειχνει αντικειμενικοτητα.

Οσο για την αριστερα, το πα και αλλου. Φυσικα και δεν υπερασπιζομαι τη Συγκυβερνηση, οχι επειδη δεν επρεπε να καταδειχθουν τα σκανδαλα (αλλα ελεος, ποιος θα δικασει ποιον?), αλλα επειδη ηταν καθαρα οπορτουνιστικη κινηση, που βεβαια εθαψε μετα την αριστερα την ιδια και καλα να παθει. Οσο θυμαμαι και το καψιμο των φακελων με πιανουν τα νευρα μου!

Αλλα ειπαμε, η αριστερα ξερει καλα να βαζει τα χερακια της και να βγαζει τα ματακια της.

Και σου ξαναλεω! Δεν ειμαι ΚΚΕ γαμωτο, και δεν ειμαι εδω για να υπερασπιστω το Χαριλαο, το αφηνω στη Ντολυ αυτο!

Ανώνυμος είπε...

Δε σας προλαβαίνω ρε! Αλλού σας βρίσκω, κάνω σχόλιο και αλλού πάτε. Λοιπόν πάρτε ο καθένας από μια σκούπα (σαν τον Γιωργάκη, ανάθεμα με) και μαζέψτε λίγο τις κόνες σε αυτό το blog.

C Doll, το οτι έχουμε δεξιά κυβέρνηση σήμερα, το θεωρώ δίκαιο και αναγκαίο. (Το Πασοκ τα τελευταία χρόνια τί διάτανο ήταν άλλοστε;). Ας τον σκεφτόταν λοιπόν το Πασόκ τον προβληματισμό σου αυτόν, όταν φερόταν ανάλογα.

Συμφωνώ με την krotkaya, πως ο Ανδρέας γνώριζε εξ αρχής πως δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά που σαν αριστερός διακύρητε.

Αν δεν το έκανε όμως σήμερα δεν θα υπήρχε καμμιά -αριστερή να το πω;- διακυβέρνηση της χώρας ΠΟΤΕ. Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει και οι σοσιαλιστες έχουν μετατραπεί σε κανονικότατα φιλελευθερα κόμματα στην πραγματικότητα. Κοίτα τι συμβαίνει και τί παει να γίνει γύρω μας. Αυτά που αναφέρει ο Alzap (Σαράντα ώρες εργασία, εθνικό σύστημα υγείας,... αμοιβών των χαμηλόμισθων και πολλά άλλα) δεν θα συνέβαιναν και αν συναίβεναν κάποιοι σήμερα θα πλήρωναν για να κατουρήσουν (υπερβολή, ε;)

Τέλος θα πω, πως πολλοί φωνάζουν για τον Ανδρέα και μάλλον κάτι έχασαν από αυτό που είχαν. Σκεφτήυε όμως πόσοι κέρδισαν και τι. Αξιοπρέπεια.

Ανώνυμος είπε...

Έγραφα γρήγορα, σόρρυ για την ορθογραφία και το συντακτικό.




Είναι και αυτά κατάλοιπα από την κατάργηση του πολύτονικού, γαμώτο!

;)

NinaC είπε...

Αν μη τι άλλο, με τα σημερινά ζωντάνεψε το μαυσωλείο του Αλζάπ!

χεχεχε

Ανώνυμος είπε...

Μα να βγάλει τισ ποδιές από τα σχολία ο συγχωρεμένος! Απαραδεκτο, δεν το χωρά ο νους μου. Το πιο kinky αξεσουαρ (δεν το περίμενα από ΑΥΤΟΝ ειδικά) και το κατήργησε!

alzap είπε...

krot, παρασυρομαι. Αυτο το Krotkaya παραπεμπει στα σοβιετ, Ενταξει δεν το ξανακανω το λαθος. Σοκολατάκια όμως γιατι στελνεις στην Αλέκα; Ε; Γιατί;;
Kaltso τσούζει αλλά έτσι είναι. Κανονικό φιλελεύθερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ αλλα και τα άλλα ευρωπαικά "σοσιαλιστικα" κόμματα. Ασφαλως και στένεψαν τα περιθώρια αλλα δουλειά υποτίθεται των αριστερων κομμάτων είναι να τα ανοίγουν, πράγμα που δεν το βλέπω στον ορίζοντα
Για τις ποδιές συμφωνώ απόλυτα. Νομίσαμε τότε ότι θα φορέσουν όλες οι μαθήτριες μινι και την πατήσαμε. Βάλανε τα μπλουτζιν και μείναμε με το ... στο χέρι. Ιστορικό λάθος!

NinaC είπε...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΕΚΑ, ΜΗ ΧΕΣΩ???

Кроткая είπε...

Γεια σου ρε Αλζαπ, το σχόλιο για τα σοκολατάκια γαμάτο! Επίσης, ξέχασα να το πω, αλλά ο τίτλος είναι από τα αγαπημένα μου -και δεν αναφερόταν στο δικό σου Αντρέα, όπως θα ξέρεις!

Το ότι μου αρέσουν οι Ρώσοι, και θαυμάζω τη Ρωσία, δε σημαίνει κατανάγκην πως ειμαι και Σταλίνα, όμως, ε;

Όσο για τις ποδιές, τι λέτε ρε? Που θα κυκλοφορούσαμε με ποδιές. Καλά έκανε ο αείμνηστός! Πολύ καλά!

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Εξαιρετικά πολύτιμη η μαρτυρία σου. Δεν εχεις λόγο να πεις ψέματα. Δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω. Μου θέτεις νέα δεδομένα. Θεωρούσα τον Αντρέα "αντιφατικό". Ισως έτσι να αποκαλούσα τον "χαρισματικό"

alzap είπε...

padrazo, νομίζω ότι δεν έχεις άδικο, η αντίφαση ήταν, πιστεύω, μέρος της προσωπικότητας του Ανδρέα. Αλλωστε και το ΠΑΣΟΚ, το δημιούργημά του, πορεύτηκε για πάρα πολλά χρόνια με αντιφάσεις. Αυτό δεν αναιρεί αλλά συμπλη΄ρώνει την εικόνα.
Το τέλος των αντιφάσεων ήρθε με την επικράτηση του "εκσυγχρονισμού", με τη σταθερή κατά τη γνώμη μου στροφή σε συντηρητικές θέσεις.
Για τις μαρτυρίες τώρα, η πρώτη είναι προσωπική, μπορεί κάποιος να την αμφισβητήσει. Για τη δεύτερη όμως υπάρχουν καταγραμμένες δημόσιες μαρτυρίες αλλά και οι εφημερίδες.

NinaC είπε...

Padrazo, δεν κοιμάσαι?

Ανώνυμος είπε...

Very nice site! carmen electra wet shirt http://www.j-lo-perfume.info/T-shirts.html Fal t shirt cheap columbia shirts superbowl xl tshirts Live webcams north east ski resorts Large heart tiffany bracelet us cheap life assurance Jessica simpson in tiny swimsuit J-lo cellulite Fire alarm equipments interior design programs isp+parental+control+system rude shirts usmc floor mats mustang gt Low cost auto radios Woodinville indoor soccer Minivan rental cheapest plano texas 2001 saab 9-5 turbo se Manually deleting your harddrive

Yannis H είπε...

Ανδρέας: ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ απατεώνας. Παθητικό για την Ελλάδα. Νόμος του Μέρφυ στην πολιτική μας ζωή. Εκεί που μπορούσε να κάνει το καλύτερο, έκανε το χειρότερο. Ακόμα τον πληρώνουμε - σε πάρα πολλά επίπεδα.