alzaphoto

Τετάρτη, Μαΐου 12, 2010

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ...

Μας ισοπέδωσαν. Με κραυγές και ψίθυρους.

Δύο αντίθετες, φαινομενικά, πολιτικές και ιδεολογικές πλευρές. Μας βομβάρδιζαν καθημερινά με δηλώσεις και ανακοινώσεις, με καταγγελίες. Ακούσαμε για χούντες, για υποτέλεια. Μας είπαν για μηχανισμό απαράδεκτο που  επιβλήθηκε σε μια ανίκανη και δουλοπρεπή κυβέρνηση. Ούρλιαζαν πως ο μηχανισμός στήριξης ΔΕΝ είναι λύση αλλά αυτοκτονία... Μας έλεγαν ότι ΕΕ δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο το ΔΝΤ...

Λοιδορούσαν τον Γιώργο Παπανδρέου γιατί ανακοίνωσε ως επίτευγμα της χώρας την δημιουργία του μηχανισμού στήριξης. Τον ειρωνεύονταν όταν έλεγε πως ο μηχανισμός στήριξης είναι εργαλείο για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Όλα αυτά που περιγράφω τα ξέρετε, τα είδατε, τα ακούσατε, τα ζήσατε.

Και μετά ήρθε η απόφαση της περασμένης Κυριακής για την επέκταση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, για όλη την Ευρώπη...

Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι και τα κόμματά τους κάνουν στροφή 180 μοιρών. Σήμερα ανακαλύπτουν την χρησιμότητα του μηχανισμού στήριξης.

Πρώτος ο "πατριώτης", ο "υπεύθυνος", ο "οικονομολόγος" ο Αντώνης Σαμαράς του Ζήση, του Χρύσανθου και του Φαήλου. Δείτε τι είπε χθες ο ποιητής:

«Μόνη λύση ο μηχανισμός στήριξης, αλλά με άλλο πακέτο μέτρων»
...Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναγνώρισε ότι ο μηχανισμός στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ ήταν πλέον η μοναδική επιλογή που υπήρχε για τη χώρα...


Την ίδια στιγμή τις απόψεις του για τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ παρουσιάζει ο θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ ο καθηγητής κ.Βεργόπουλος.


 Διαβάστε με προσοχή την συνέντευξή του στο TVXS. Δείτε πως δείχνει μεν ενοχλημένος απο την παρουσία του ΔΝΤ στον μηχανισμό αλλά σημειώνει με έμφαση ότι σημασία έχει ποιός θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις...

Ισπανική υποχώρηση και μάλιστα χωρίς την,  γνωστή σε όλους μας, υπέροχη μουσική υπόκρουση. Στεγνά και κυνικά. Χωρίς ένα μικρό έστω:

"Συγγνώμη, κάναμε λάθος εκτίμηση..."

5 σχόλια:

  1. . Καλημέρα

    . για ποιό από όλα να ζητήσουν συγνώμη και οι δύο ;
    .Έχουν μπερδευτεί κι αυτοί με τις λάθος κρίσεις επικρίσες και ...εκτιμήσεις τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρ' όλ' αυτά, Αλέκο, εγώ δυσκολεύομαι να δεχθώ πως ήταν αυτή έστω και "μια κάποια λύση", όταν το ίδιο το ΔΝΤ με την Έκθεσή του, για να κρατήσει και πισινή, ανακοινώνει ευθέως και ευθαρσώς ότι το πρόβλημα του ελλείμματος δεν πρόκειται να λυθεί, λόγω της ύφεσης... Στην καλύτερη περίπτωση, θα φτάσει στο 120% το 2013, από 115% σήμερα, και είναι πιθανόν να εκτιναχθεί ακόμη και στο 166-176% το 2020.
    Κάτι δεν πάει καλά μ' όλο αυτό το σκηνικό απελπισίας, που, φοβάμαι, στήθηκε μ'εσα στον γενικό πανικό. Αν αληθεύουν αυτά, αν ακόμη και σε ένα ελάχιστο ποσοστό αρχίσουν να επαληθεύονται, ας ετοιμαζόμαστε όλοι για καταστάσεις ασύλληπτης αγριότητας, όπου δεν θα διασωθεί κανείς και τίποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Γκιώνης:
    Ακριβώς.


    @asteroid:
    Αυτές ακριβώς οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν 2 πράγματα.

    1) Ότι το πάνω χέρι στον μηχανισμό στήριξης ΔΕΝ τον έχει το ΔΝΤ αλλά η ΕΕ. Το ΔΝΤ λειτουργεί συμπληρωματικά. Σε διαφορετική περίπτωση και με αυτές τις εκτιμήσεις που κάνει το ΔΝΤ ποτέ δεν θα έδινε δάνειο μόνο του.

    2) Δεν μιλάμε για μια "κάποια λύση". Όλοι ομολογούν πλέον ότι ΔΕΝ υπήρχε άλλη λύση. Μοναδικό εναλλακτικό σενάριο η στάση πληρωμών, αναδιαπραγμάτευση του χρεόυς, έξοδος απο το ευρώ, υποτίμηση της δραχμής.
    ΚΑΝΕΙΣ απο τους υποστηρικτές αυτής της άποψης δεν έχει τολμήσει να εξηγήσει με απλά λόγια στους πολίτες ΤΙ σημαίνει ακριβώς αυτό στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς!

    Τους ίδιους φόβους και ανησυχίες με σένα έχω κι εγώ.
    :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυσκολεύομαι και εγώ να δεχτώ οτι ο μηχανισμός στήριξης αποτελεί λύση.Το πρόβλημα ειναι ο ιδιος ο δανεισμός,το πληθωριστικό χρήμα και η συγκέντρωση του πλούτου.Παραφράζοντας τον Γιωργο,που πηγαίνουν τα λεφτά.Και πιστεύω οτι αυτό ολοι το εχουν κατανοήσει δεν εχουν ομως τα κότσια κατ΄αρχήν ννα το θέσουν και μετα να το αντιμετωπίσουν αν μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/5/10 2:51 π.μ.

    @Asteroid

    Αυτό δεν είναι έλλειμμα, είναι χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το οποίο προφανώς θα αυξηθεί εφόσον το ΑΕΠ πέφτει (ύφεση) και έχουμε έλλειμμα (δηλαδή περισσότερα έξοδα από έσοδα το χρόνο)... Η λογική είναι πως όταν ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός θα πάψουν να δημιουργούνται επιπλέον δανειακές υποχρεώσεις, άρα θα αρχίσει να υποχωρεί.... Φυσικά, το σημαντικό για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός είναι να πιαστεί η φοροδιαφυγή, να εισπραχτούν τα ανείσπραχτα χρέη, και να μειωθεί η παραοικονομία... Εκεί πρέπει να βάλουμε όλοι ένα χεράκι, ζητώντας αποδείξεις, κλπ... Αλλά πρέπει και η κυβέρνηση να γίνει πιό δραστήρια με την πάταξη της φοροδιαφυγής... Μήπως και δούμε προκοπή... Τώρα για τους υπόλοιπους που λένε για ΔΝΤ, το θέμα είναι ποιός παίρνει αποφάσεις... και όπως φαίνεται αυτή είναι η Ευρώπη, και όταν αλλάξουν οι ισορροπίες στο χέρι τους είναι να χαλαρώσουμε κάπως... Αλλά πρέπει κι εμείς να σοβαρευτούμε με τις σπατάλες (τι έγινε πρόεδρε με τις προκυρήξεις των νοσοκομείων στο ιντερνετ;)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή