Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2007

ΑΧ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ ( του Ευάγγελου...)




Δεν το λέω εγώ Κώστα μου, με πρόλαβε ο megalicious Ευάγγελος με τη δήλωση που έβγαλε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σου.

( Λες να το ήξερε απο πριν; Λέμε τώρα... )

Δεν το λέω εγώ Κώστα μου, το είδανε και το μεταδώσανε οι δημοσιογράφοι απο τη Βουλή όταν βγάζατε φωτογραφίες αγκαλιά με τον Ευάγγελο και τη... Ντόρα.


Παραθέτω τη δήλωσή του:


«Χαιρετώ με συντροφική αγάπη και σεβασμό τη δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη για την υποψηφιότητά του. Είναι μια θέση καθαρή, που στέλνει σαφές μήνυμα για την ανάγκη απόλυτου σεβασμού της ενότητας της παράταξης, μέσα από την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών και τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο».


Τόση χαρά για την Τρίτη υποψηφιότητα ο Ευάγγελος...


Και να σκεφτείτε ότι μέχρι προχτές το βράδυ οι επιτελάρχες του Ευάγγελου, (π.χ Κουκουλόπουλος). ξορκίζανε την όποια τρίτη υποψηφιότητα γιατί λέει θα δημιουργούσε σύγχυση στον κόσμο.

Έτσι είναι η ζωή...

Τα στερνά ξεφτιλίζουν τα πρώτα...



ΥΓ. Τραγουδαμε αντικαθιστώντας τη λέξη κουνελάκι με τη λέξη λαγουδάκι.

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 22, 2007

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ ΩΣ ΠΟΥΤΑΝΑ




Παρακολούθησα και συνεχίζω να παρακολουθώ και να συμμετέχω στις συζητήσεις για το ΠΑΣΟΚ. Παρατηρώ ανθρώπους και συμπεριφορές. Τα πνεύματα, και όχι μόνο, έχουν οξυνθεί. Πολύ.


Δεν θα επαναλάβω όσα έχω ξαναπεί.


Θα σας πω μόνο γιατί δεν θέλω να είμαι "πολιτισμένος", "διανοούμενος" και "ευγενικός". Ας πούμε ότι είμαι σε ημιάγρια κατάσταση. Δεν παρασύρομαι, δεν έχασα τον έλεγχο. Έτσι νοιώθω!


Θα σας πω με ποιους ταυτίζομαι. Είμαι οπαδός, γίνομαι χούλιγκαν. Συνειδητά.


Διάβασα στα σημερινά ΝΕΑ συνέντευξη του Περικλή Κοροβέση. Θυμάται τι του είπε μια τραβεστί, η Ροζαλία, στο καφενείο της γειτονιάς του στα Πατήσια:


« Άκου ρε Κοροβέση εσύ μια φορά έφαγες ξύλο και έγινες διάσημος, εμείς τρώμε κάθε μέρα ξύλο και δεν μιλάει κανένας»


Δείτε τις φυσιογνωμίες στη φωτο που τράβηξα μία-μιάμιση ώρα πριν ξεκινήσει η συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.

Λοιπόν, πιστέψτε με, θέλω να ταυτίζομαι με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι σοβαρότεροι, ευφυέστεροι και πιο ευαίσθητοι από το σύνολο σχεδόν του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.


Μου λένε, μας λένε, ότι "το πρέπον" είναι να γίνει πολιτισμένος, σοβαρός πολιτικός διάλογος.


Μου λένε, μας λένε, ότι προέχει η ενότητα.


Απαντάω πως ως πουτάνα σοβαρό και πολιτισμένο διάλογο μπορώ να κάνω μόνο με τις άλλες πουτάνες. Με τους νταβατζήδες δεν γίνεται. Διάλογος πουτάνας – νταβατζή μόνο στις ταινίες υπάρχει. Στην πραγματικότητα, στη ζωή ο νταβατζής δέρνει και η πουτάνα τις τρώει και πουλάει το κορμί της. Αυτή είναι η σχέση και δεν νομίζω να έχει αλλάξει.


Όσο για την ενότητα έμαθα σχετικά νωρίς ότι για να είναι αληθινή και να υπάρχει πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και κατεύθυνση. Αν δεν συμβαίνουν αυτά τα δύο τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε τη λέξη ενότητα και να χρησιμοποιήσουμε μια άλλη. Διαλέξτε εσεις μία.


Τα πράγματα επομένως έχουν αγριέψει και ο εμφύλιος είναι ο χειρότερος των πολέμων.


Αποφάσισα να μην είμαι "νηφάλιος" και "λογικός". Αποφάσισα να συμπεριφερθώ με τους κανόνες του αυτονόητου που επικαλείται «ο μελλοντικός ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης», ο megalicious κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.


Το αυτονόητο στην περίπτωσή μας, επαναλαμβάνει τα λόγια της Ροζαλίας.


Το αυτονόητο στην περίπτωση μας, θυμίζει, πρέπει να θυμίσει ότι και οι πουτάνες έχουν ψυχή. Και σχεδόν πάντα έχουν αξιοπρέπεια αλλά και όνειρα.


Το αυτονόητο κραυγάζει πως όποιος αφαιρεί τη δυνατότητα από τους άλλους να έχουν τόση δα αξιοπρέπεια θα εισπράξει το απρόβλεπτο. Και θα το εισπράξει βίαια.


Το αυτονόητο τέλος είναι πως δεν φτάνουν υπογραφές καθηγητάδων, δεν φτάνουν βαρύγδουπα και «σεβάσμια» ονόματα, δεν αρκούν κανάλια και εφημερίδες, δεν αρκούν οι υποσχέσεις νίκης και μοιρασιάς των λαφύρων για να μας εξαγοράσετε ή για να μας εκβιάσετε.


Γιατί εμείς μπορεί να πουλάμε φτηνά τη ζωή μας αλλά ποτέ και με κανένα τίμημα την ψυχή μας.


Ακριβώς το αντίθετο από ότι κάνετε εσείς δηλαδή.


Κι αυτό είναι το πλέον αυτονόητο...

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2007

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Διαδρομές, ξεχωριστές.
Αυτό είναι η ζωή, αυτό είναι η ιστορία αυτού του τόπου.
Διαδρομές ανθρώπων. Άλλοτε ελπιδοφόρες και άλλοτε, τις πιο πολλές φορές, βασανιστικές.
Στις αληθινές, χωρίς ρετουσάρισμα, ανθρώπινες ιστορίες οφείλεις να μένεις σιωπηλός μήπως και καταλάβεις.

Το κείμενο που ακολουθεί είναι το τελευταίο ποστ του Kaltsovrakou.
Το θεωρώ συγκλονιστικό. Αυθαιρετώ και χωρίς την άδεια του το δημοσιεύω.

Αυθαιρετώ επίσης και το δημοσιεύω για να ντραπούμε κάποιοι από εμας στο ΠΑΣΟΚ.

Γιατί κάποιος έξω από εμας, κάποιος που δεν έχει σχέση ή συμφέροντα με το ΠΑΣΟΚ νοιάζεται και πληγώνεται περισσότερο για ότι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ.

Λοιπόν Τάσο διαφωνώ ριζικά με κάποια από τα συμπεράσματά σου.
Η αλήθεια όμως της διαδρομής επισκιάζει τελικά, και σωστά γίνεται έτσι, την ανάλυση για το τέλος της διαδρομής.

Ακολουθεί το ποστ του Τάσου.



Ο παππούς χαμογελά από ψηλά, γιατί ένοιωσε τίμια την αριστερά ξανά18 09 2007

Άφησε μισάνοιχτη την πόρτα ενός χιλιοτρακαρισμένου αυτοκινήτου αφημένου σχεδόν στη μέση του δρόμου ο Στέφανος και μπουκάρισε στο πατρικό του με βιασύνη. Εκεί τον περίμενε ο μικρότερος Παντέλος, ζαχαροπλάστης από τους λίγους, μα τούτη τη φορά δεν είχε καταφέρει να γλυκάνει ούτε στο ελάχιστο τον γέρο πατέρα του κι έτσι χρειάστηκε το Στέφο που ήταν μεγαλύτερος και πολύ πιό μπασμένος στα πράματα. Ετσι λέγαν τότε.

Μικρός θεατής τότε εγώ, ανάθεμα και αν καταλάβαινα Χριστό. Ο παππούς που με μεγάλωνε, δεν ήθελε να ακούσει διλήματα του τύπου δεξιά ή ΠΑΣΟΚ. Ένοιωθε Κουκουές, από αυτούς που δεν ήθελε να τον ξέρει ούτε το ΚΚΕ. Σκληρός, αγράμματος, παλαίος φούρναρης, άθεος και Σταλινικός. Αλλά αυτά τα έλεγε κρυφά πια, μονάχα στον εγγονό (που μάθαινε και γράμματα, όπως ήταν η ακριβής εκφρασή του). Να παρακαλούν οι γιοί του, ακλόνητος αυτός. Με τα πολλά -που θα λέγαμε αν είμασταν ομοτράπεζοι- δεν κατάφεραν να τον πείσουν ποτέ όσο και αν προσπάθησαν. Πρέπει να ήταν το ‘85 τότε και θυμάμαι πως γυρίζοντας από το εκλογικό τμήμα όπου και ψήφισε, ένοιωθε περισσότερο τσαντισμένος ακόμα και από εκείνη τη βραδιά δυο χρόνια μετά που κερδίσαμε το ευρωμπάσκετ. Μας άφησαν ρε, μην είσαι κορόϊδο, μου είπε τότε.

Οι θείοι μου εμφανώς ξαναμμένοι με την πολιτική κατάσταση εκείνη την εποχή, έτρεχαν από σπίτι σε σπίτι, μιλούσαν κάνα, ράναν. Το ΠΑΣΟΚ για αυτούς τότε, δεν έπρεπε να σβήσει την ώρα που η αριστερά είχε ήδη κυβερνήσει -έστω και άτσαλα- 4 χρόνια μονάχα. Νιώθανε πως αν έπεφτε, θα τελείωνε για πάντα αυτή η ευκαιρία της. Τόσο απλά, τόσο ενστικτώδη.
Τα χρόνια πέρασαν και οι αφίσσες του νεαρού Νιώτη, δε ξανακόλλησαν ποτέ ξανά με αλευρόκολλα στο αυτοκίνητο του Στέφανου, ο Παντέλος αφιερώθηκε στα μικρά παιδιά του και ο παππούς ξέσπασε δυο φορές ακόμα. Όταν είδε τον Γκορμπατσόφ να δίνει το χέρι του στον Ρέηγκαν και το ΚΚΕ να δίνει την αρχηγεία σε γυναίκα. Λίγα χρόνια μετά έφυγε και αυτός μαζί με το “σύστημα”.

Σήμερα, κοντά 20 χρόνια μετά, τα πραγματα έχουν αντιστραφεί εντελώς. Τέτοιοι άνθρωποι δεν φοβηθήκαν καμμιά δεξιά πως θα τους φακελώσει. Σιγά τα ωά. Αγανάκτησαν με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα επειδή τα τελευταία -αρκετά- χρόνια δεν ήταν ούτε Σοσιαλιστικό, ούτε κίνημα. Κουράστηκαν με τις βιαστικές κραυγές παραμονές όλων των εκλογών για ισότητα και λαϊκή κυριαρχία όταν οι φωνασκούντες βολεύονταν με γάμους στα Παρίσια και με lifestyle πόζες στα media και ύφος χιλίων καρδιναλίων κάθε φορά που τους συναντούσαν. Ντράπηκαν όταν σύντροφοί τους βολεύτηκαν οικογενειακώς με θέσεις σε κρατικά νοσοκομεία και πλέον τη συντροφικότητα την εκφράζουν μέσα από ακριβά αυτοκίνητα και αυτή επιλεγμένη. Προσβλήθηκαν όταν ο σοσιαλιστής Χρυσοχοϊδης τους έστειλε ένα προεκλογικό φυλλάδιο που οι 5 στις 7 φράσεις του περιείχαν τη λέξη “ασφάλεια”. Να χέσουν τέτοιους αριστερούς. Να χέσουν χίλιες φορές τους δικούς τους -σκέφτηκαν- και τους μαύρισαν όχι γιατί δεν τους έπεισε ο Γιώργος σαν αρχηγός. Δεν περίμεναν να τους πείσει κανένας πλέον. Είχαν δεί εδώ και πολλά χρόνια πώς στο κόμμα που πίστεψαν είχανε μπεί σόγαμπροι οι εκσυγχρονιστές και του γαμούσαν τη μάνα. Ποιά αριστερή βάση, λοιπόν κύριοι περιμένατε να στηρίξει ΕΣΑΣ; Πόσο μαλάκες μπορεί να θεωρείται τον κόσμο πια, και για πόσο καιρό;

Το ΠΑΣΟΚ πάντα στήριζε πολλά στο συναίσθημα του κόσμου και στην ελπίδα πως ήταν το μόνο κόμμα εξουσίας που θα μπορούσε να γεννηθεί κάτι νέο, ελπιδοφόρο και πραγματοποιήσιμο. Ο πυρήνας του δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος όσο της ΝΔ, ούτε τόσο συμπαγής όσο του ΚΚΕ. Η μνήμη του Ανδρέα ξεφτούσε όλο και περισσότερο και η θύμηση του Σημίτη (κανείς δεν τον φώναξε με το μικρό του, σε ένα κόμμα που είναι στην κουλτούρα του αυτό) έφερνε αντίθετα αποτελέσματα. Ο τελευταίος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε μηδενίσει μόνος του αυτές τις αποστάσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και δεξιάς στην πράξη. Έτσι δε μπορούσε να τις επικαλεστεί κανένας τους από εκεί και πέρα.

Στις εκλογές αυτές έγινε ένα ημιτελές θαύμα. Κάποιοι δε μάσησαν μπροστά στον καθρέφτη τους. Η αξιοπρέπεια είναι πίο σημαντική από το κόμμα στον καθένα ξεχωριστά. Η ψήφος είναι μοναχική και γρήγορη. Σαν πυροβολισμός. Όταν ψηφίζεις δεν μπορείς να υπολογίσεις τί θα κάνουν οι άλλοι. Και αυτή η σιωπηλή ομοβροντία έγινε σ’ αυτές τις εκλογές δίχως συνενόηση. Το αριστερό κομμάτι της κοινωνίας μας έδειξε άντερα, έκανε την αυτοκριτική του, ψήφισε τίμια με το συναίσθημα του και προτίμησε να τιμωρήσει αυτούς που αγάπησε κάποτε, ψηφίζοντας αριστερά κόμματα ξέροντας από την αρχή πως αυτή η ψήφος τους δε θα πήγαινε σε κόμμα που θα κυβερνήσει. Είμαι σίγουρος πώς αν ξαναγίνονταν αυριο εκλογές θα υπήρχαν ακόμα περισσότερες ομοβροντίες, ειδικά μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν. Σκληρό μα και δίκαιο. Όπως πολλές φορές και η ζωή αυτών των ανθρώπων. Ημιτελές το θαύμα όμως, γιατί θα περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία και από άλλους χώρους. Αντί αυτής, το ένστικτο του φόβου και της συσπείρωσης που έδειξε η δεξιά πτέρυγα έδωσε συγχωροχάρτι στην επικίνδυνη ανικανότητα (ή στην παμπόνηρη ικανότητα να φαίνονται ανίκανοι). Κρίμα. Ισως να ήταν ακόμα πιό χρήσιμες οι ενδεχόμενες ζυμώσεις στο πολιτικό σκηνικό έτσι.

Αν λοιπόν ψάχνουν οι πράσινες γραβάτες να βρούν τί έφταιξε που ήταν οι μόνοι που χάσανε σε αυτές τις εκλογές, καλό θα είναι να χαλάσουν το μανικιούρ τους και να ψάξουν πιό βαθειά από την βραχύβια άχρηστη μνήμη τους. Καλό θα είναι να χαμηλώσουν τα μάτια τους μήπως και δούνε ποιούς στην πραγματικότητα προδώσανε με τη στάση και την παρουσία τους τόσα χρόνια. Όταν απαξιώσανε την πολιτική του πεζοδρομιού, όταν απαξιώσανε τα συναισθήματα των ανθρώπων που τους στήριζαν για χρόνια για να υιοθετηθούν από νούμερα και δείκτες που δεν είχαν κανένα αντίκτυπο στο λαό. Αφού έχασε την ανθρωπιά του ως κόμμα για να μπορεί να συνομιλεί με την αλαζονία με ίσους όρους, τότε θα έρθουν ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ. Για όλη την συναισθηματικώς αόριστη αριστερά όπως την αντιλαμβάνομαι και τη ζώ χωρίς -ισμούς και δόγματα. Αν κάποιο κόμμα μπορούσε να την εκφράσει με μια κυβέρνηση κάποτε, αυτό χάθηκε πολλές δεκαετίες τώρα και καλό θα είναι να μη ψάχνει κανένας μόνο τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά μοιάζει πως είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ λοιπόν αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ένα δώρο που δεν δίνεται στον καθένα και συχνά. Την αρπάζει, αλλάζει πραγματικά προς όφελος πολύ περισσότερων ακόμα κι από τους ψηφοφόρους του, εκσυγχρονίζεται εντάσεται στις προσδοκίες του κόσμου, πετάει ό,τι ανήκει δεξιοτερα από το κέντρο του αλλά και δίνει θετικές κατευθήνσεις. Βλέπει χαμηλότερα, βλέπει αριστερότερα και προτείνει λύσεις μιας και ακόμα προλαβαίνει-δε προλαβαίνει να είναι κόμμα εξουσίας.

Υπερβολική βιασύνη όμως δε χρειάζεται. Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να δημιουργήσει τηλεοπτικού πολιτισμού εντυπώσεις, άκομψα και ιδιοτελή, τη στιγμή που η χοντροπετσιά του τον έκανε να μην αντιληφθεί τί ζημιά ενδεχομένως κάνει. Τα ωραία και στρόγγυλα λόγια είναι μόνο για να γράφουν όμορφα στις κάμερες Ευαγγελε κι αυτό είναι πλέον κατανοητό από τον καθενα πια. Δε πουλάει παρά μόνο στον “συναγωνιστή σου” Πρετεντέρη (και μάλλον αυτό προσμένεις). Ο Γιώργος το βράδυ της Κυριακής έμοιαζε -ακόμα και στον ουδέτερο παρατηρητή- τόσο προδομένος από τους γύρω του που ντράπηκα και εγώ. Λίγος ή μόνος και τόσο άκομψα, τελικά και… ξαφνικά; Μου μοιαζει η “κίνηση προς το Ζάππειο” πως θα μείνει ιστορική με αυτά τα δεδομένα. Θα θυμίζει τη διάλυση ή την κατηφόρα στην καλύτερη.

Σήμερα αν ζούσε ο παππούς και ο Παντέλος, ο Στέφανος θα μπουκάριζε μαζί τους στο εκλογικό κέντρο και δε θα ακουμπούσαν το ψηφοδέλτιο αυτού του ΠΑΣΟΚ. Ποια διαφορά θα του έκανε αν έβγαινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ στο κάτω κάτω της γραφής; Το πολύ να τσακώνονταν όπως παλιά, ποιό αριστερό κόμμα θα ψήφιζαν. Δεν είναι το δικό τους Πασοκ. Είναι των άλλων πια. Ή καλύτερα, αυτών που γίναν σαν τους άλλους. Όχι τους τότε, ευτυχώς. Της παράλληλης μετεξέλιξής τους.

Το βράδυ των αποτελεσμάτων γύρισα το κανάλι και έβαλα τον τελικό του Εurbasket. Ήταν ο πρώτος αγώνας που είδα σε αυτό το τουρνουά, μιας και δεν το κατέχω το άθλημα ιδιαίτερα. Χαμογέλασα στο τέλος, ενθυμούμενος τον παππού μου και την αγαπημένη του πια νικήτρια “Ρουσσία”… και το ποσοστό του ΚΚΕ του (έστω της Αλέκας) στο άλλο κανάλι. Θυμήθηκα την τότε στάση του και λύγισα."

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 17, 2007

ΔΕΞΙΑ ΗΓΕΜΟΝΙΑ

Η ήττα είναι μεγάλη, συντριπτική. Οι επιπτώσεις φοβάμαι μακροπρόθεσμες. Οδυνηρές. Οι αιτίες πολυσύνθετες και βαθιές.

Εξαρτάται ασφαλώς πως βλέπει κανείς το αποτέλεσμα.

Για να γίνω περισσότερο σαφής, η ήττα σε ότι με αφορά δεν έχει να κάνει με την μη κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η ήττα είναι πολύ σοβαρότερη. Αφορά σε όσα κατά καιρούς έχω καταγράψει σε αυτή τη γωνιά.

Τα εξωθεσμικά κέντρα νίκησαν. Με τρόπο απόλυτο.

Η Δεξιά, μέσα και έξω από τη Βουλή νίκησε. Όπως και να το μετρήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ πανηγυρίζουν γιατί ανέβασαν τα ποσοστά τους. Όχι όμως σε βάρος της Δεξιάς αλλά σε βάρος του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ήταν ο στόχος.
Στο 8% το ΚΚΕ, στο 5% ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακατανομή των ψήφων της κεντροαριστεράς την ώρα που κυβερνά η κυβέρνηση που μας κυβερνά. Αρκεί που «τιμωρήθηκε» το ΠΑΣΟΚ. Αυτό για κάποιους προοδευτικούς είναι νίκη απέναντι στη δεξιά πολιτική. Μάλιστα.

Αναχώματα δεν υπάρχουν πια.

Ο Παπανδρέου ξόδεψε τρία σχεδόν χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχοντας τη λογική των αδιέξοδων πειραματισμών σαν να βρίσκεται στην παιδική χαρά και παίζει με το καινούργιο του παιχνίδι. Όταν ξύπνησε ήταν αργά. Και οι κινήσεις του ήταν αναντίστοιχες με το μέγεθος της πρόκλησης, της συγκυρίας και των συνθηκών. Παρά τις όποιες καλές προθέσεις του.

Ασφαλώς και έχει μερίδιο ευθυνών δεν έχασε όμως εξαιτίας του το ΠΑΣΟΚ. Έχασε για τις πολιτικές του «εκσυγχρονισμού» από τις οποίες δεν αποστασιοποιήθηκε εγκαίρως και αρκετά.

Τα ΜΜΕ και οι εντολείς τους υπαγόρευσαν και επιβάλλουν τον Βενιζέλο ως τον άνθρωπο που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Είναι ο εκλεκτός. Σε λίγο στην τηλεοπτική δημοκρατία μας ο Βενιζέλος θα φαντάζει ως ο λυτρωτής της κεντροαριστεράς.
Οι δημοσκοπήσεις θα τον εκτινάξουν στα ύψη μαζί και το ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος θα είναι ο «πολύς» σε σχέση με τον «λίγο» Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ έχασε ψηφοφόρους προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν αποστασιοποιήθηκε από τον εκσυγχρονισμό και τις πολιτικές της περιόδου Σημίτη.
Ο Βενιζέλος φέρνει τους εκσυγχρονιστές και τον εκσυγχρονισμό από την πίσω πόρτα εξωραϊσμένους. Ο Βενιζέλος θα «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα. Αυτή είναι η ειρωνεία.
Αυτό όμως είναι και το σχέδιο. Δεν πέτυχε το 1976, το 1989, το 1992. Πέτυχε εν μέρει το 1995 και ολοκληρώνεται τώρα.

Με κάποια καθυστέρηση επαναλαμβάνεται και στην Ελλάδα οτι συνέβη στην κεντροαριστερά και στην αριστερά στη Γαλλία. Πολυδιάσπαση στην αριστερά και ηγεμονία της Δεξιάς.

Καλό μας κουράγιο και καλό αγώνα για όσα έρχονται...

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 14, 2007

ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ...

Πάμε λοιπόν.


Τα ψέμματα τελείωσαν.


Κανείς μας δεν μπορεί να πει ότι δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε…


Σε λίγες ώρες ξεκινάει η μέρα που θα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Και να πράξουμε αναλόγως.


Εχουμε την ελευθερία της επιλογής.


Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που έχουμε και την ευθύνη της επιλογής μας.


Υπεκφυγές δεν υπάρχουν, ούτε άλλοθι.


Την επόμενη Δευτέρα, αυτή η χώρα θα έχει κυβέρνηση.


Για το ποιά θα είναι αυτή η κυβέρνηση συναποφασίζουμε. Ο καθένας μας έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.


Η ψήφος είναι μυστική.


Επομένως ο καθένας μας θα ξέρει, μέσα του, αν είναι συνένοχος στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι η πριμοδότηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, της συνέχισης συγκεκριμένων απόψεων και ακόμα πιο συγκεκριμένων πολιτικών.

Πολιτικών που έχουν ορατά, μετρήσιμα και επώδυνα αποτελέσματα.


Κανείς μας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του.



Όποια κι αν είναι η επιλογή μας, αποχή, άκυρο, λευκό, ψήφος θετική, ψήφος αρνητική, ψήφος διαμαρτυρίας, ψήφος γελοιοποίησης κλπ, όποια κι αν είναι, αντανακλά ευθέως με μετρήσιμο και απόλυτο τρόπο στο είδος της κυβέρνησης που θα υπάρξει την Δευτέρα.


Πάμε λοιπόν.


Εφτασε η ώρα.


Ούτε θέλω, ούτε μπορώ να κάνω υποδείξεις.


Μπορώ μόνο να σας πω ότι προσωπικά την Κυριακή το βράδυ θα κοιμηθώ με ήσυχη τη συνείδησή μου.


Γιατί η επιλογή μου είναι σαφής και καθαρή:


Καταψηφίζω χωρίς περιστροφές την πιο φαύλη και εκφυλισμένη Δεξιά κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, με το μοναδικό εφικτό τρόπο που υπάρχει.



Τα υπόλοιπα αυτή την ώρα είναι, φοβάμαι, "μ΄άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε".



Καταψηφίζω επομένως τη Νέα Δημοκρατία


και


ΨΗΦΙΖΩ ΠΑΣΟΚ


UPDATE:

Με ρωτάτε γιατί τα σχόλια είναι κλειστά.

Να σας πω. Είναι κλειστά γιατί είμαι οργισμένος.

Με όσα ακούω και βλέπω αυτές τις τελευταίες ώρες. Είναι η κορύφωση όσων έχω διαπιστώσει και καταγράψει απο αυτήν εδω τη γωνιά εδώ και καιρό.

Για τους αργυρώνητους και εξωνημένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Για τις εταιρείες που έχουν ως κύριους μέτοχους "κόκκινα" κόμματα και τη συνεργασία τους με τους πιο πάνω διαμορφωτές.
Για τις συμφωνίες κάτω απο το τραπέζι του πιο άθλιου και αδίστακτου κομματιού αυτού, που οι "πoύροι" και "πλέρια" "αριστεροί" επαναστάτες, αποκαλούν στυγνή πλουτοκρατία, με τις πολιτικές ηγεσίες μπλέ και κόκκινων κομμάτων.

Γιατί αυτή η οργή αν εκφραστεί σήμερα θα μιλήσουν κάποιοι για προπαγάνδα.

Γιατί κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια και έχουμε καιρό, ελπίζω, μπροστά μας.

Από Δευτέρα λοιπόν αφού τότε κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για σκοπιμότητες.



ΥΓ. Ακούτε το τραγούδι που σας αφιερώνω εξαιρετικά. Με αγάπη.

Τα λέμε τη Δευτέρα.

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 12, 2007

ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Δεκαπέντε μέρες μετά ... «ανακάλυψαν» εμπρηστικό μηχανισμό στον Κρόνιο λόφο…

Σε συνέχεια της προχθεσινής αλητείας του Πολύδωρα.

Οι πολίτες παρακολουθούν και κρίνουν.

Οι πολίτες αποφασίζουν...

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 09, 2007

ΞΥΠΝΗΣΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

Πριν λίγες μέρες προσπάθησαν να «στοιχειοθετήσουν» την ανάμιξη του ΠΑΣΟΚ στους εμπρησμούς. Ανακριτές της ΕΥΠ και της πυροσβεστικής εκβίασαν έναν αγροφύλακα να καταθέσει ψευδώς ότι μέλος του ΠΑΣΟΚ έβαζε φωτιές.

Τον εκβιασμό κατήγγειλε ενυπόγραφα στην ανακρίτρια της περιοχής ο ίδιος ο Αγροφύλακας.

Πριν λίγες μέρες έστησαν ολόκληρο σκηνικό στο Πεντάγωνο με τον μπουφανάτο Καραμανλή για να μας φοβίσουν για τον εχθρό που απειλούσε τη χώρα. Στη συνέχεια έβγαλαν τα ΡΕΟ στους δρόμους και οι φαντάροι έκαναν ελέγχους στους κατοίκους στο Χαϊδάρι, τα Βριλήσσια κ.λ.π. Για να δημιουργήσουν το κατάλληλο, τόσο γνώριμο στους παλιότερους, κλιμα.

Πριν λίγες μέρες βγαίνοντας οι υπουργοί από το Μαξίμου μιλούσαν για "ασύμμετρες απειλές" και για κουκουλοφόρους εχθρούς της Ελλάδας.
Σήμερα ο γελοίος τύπος που παριστάνει τον Πρωθυπουργό, απέσυρε δημοσίως τα περί "ασύμμετρων απειλών" μιλώντας στη ΔΕΘ.

ΓΙΑΤΙ;

Επειδή χθες βράδυ, δεν τους βγήκε η τέλεια προβοκάτσια. Η προβοκάτσια που θα άλλαζε το σκηνικό λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Η προβοκάτσια που θα τους «δικαίωνε» στα περί ασύμμετρων απειλών.

Δημοτικός υπάλληλος του Δήμου Ζακύνθου έπιασε επ΄αυτοφώρω ομάδα ατόμων που τοποθετούσαν δυναμίτες για να ανατινάξουν το Δημαρχείο της Ζακύνθου.

Συνελήφθησαν όλοι και ο Νεοδημοκράτης Δήμαρχος που φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση.
Προς δόξα της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης» το πρωί αφέθηκε ελεύθερος ο Δήμαρχος , κρατούνται οι υπόλοιποι...

Αυτές είναι οι μέθοδοι της Δεξιάς.

Αυτή είναι η ιστορία της Δεξιάς.

Όταν χάνει την εξουσία η Δεξιά χρησιμοποιεί κάθε μέσον, χρησιμοποιεί το παρακράτος και τις μυστικές υπηρεσίες.

Σκεφθείτε τι θα συζητούσαν σήμερα στα κανάλια και στα καφενεία αν οι, φυτευτοί από τους πραίτορες, προβοκάτορες είχαν πετύχει στο έργο τους...

Το έχω ξαναπεί και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω.

Το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές είναι κυρίως η ουσία των δημοκρατικών θεσμών.

Όποιος θέλει το καταλαβαίνει

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 08, 2007

ΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ



Χρόνος κλεμμένος από το προεκλογικό τρεχαλητό.

Πίνω καφέ στο πάρκο και χαζεύω την κόρη μου που παίζει με τα άλλα παιδιά. Στα χέρια μου ένα μικρό βιβλίο.


Διαβάζω:


" Παιδί μου
Αυτές τις μέρες κλείνουν τρία χρόνια από τη δίκη που σ΄άφησε χωρίς πατέρα. Τέτοιες μέρες όλα είναι ζωντανά, ολότελα ζωντανά στο μυαλό και στην καρδιά, που την καίνε αδιάκοπα. Μα δεν θέλω να σου γράψω γι αυτά. Σκεφτόμουνα πως όταν μεγαλώσεις θα μάθεις πολλά για τον πατέρα σου. Μα για την καρδιά του, για την αγάπη του, για το τι ήταν η αγάπη μας που γέννησε εσένα δεν θα μπορέσεις να μάθεις πάρα πολύ λίγα αν δεν είναι η μάνα σου να σ΄τα πει. Και καθώς δεν μπορώ να ξέρω, αγοράκι μου, αν θα βρίσκομαι κοντά σου όταν εσύ θα γίνεις παλικάρι, σκέφτηκα να σου γράψω. Θα φυλάξει τα γράμματά μου η γιαγιά σου ή η θεία σου. Και σαν θα γίνεις δεκάξι χρονών, όταν η καρδιά σου, το μυαλό σου, ο χαρακτήρας σου θα είναι σαν δροσερά μπουμπούκια έτοιμα ν΄ανθίσουν σε όμορφα λουλούδια και να δώσουνε πλούσιο και γερό καρπό, θα΄ναι καιρός να γνωριστείς με τον μεγάλο Νίκο. Θα σου δώσω κομμάτια από τη ζωή μας κι απ΄τα γράμματα μας στην Ασφάλεια. Όσο μπορώ πιο πολλά.
Αγοράκι μου, σε βλέπω από τώρα σκυμμένο πάνω σ΄αυτά τα χαρτιά. Σου φιλώ τα ματάκια.
Η μάνα σου
Φλεβάρης 1955
Φυλακές Καστοριάς

ΥΓ. Λογαριάζω πως θα΄ναι Αύγουστος του 1967 όταν θα πάρεις τα γράμματά μου. Αυτή η ημερομηνία αρχίζει κιόλας να μου φαίνεται κοντινή."1.

1.Κι όμως, εκείνη η ημερομηνία που την περίμενα με λαχτάρα με βρήκε στα Γιούρα, εξόριστη της δικτατορίας. Η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε –και την πιο απαισιόδοξη- φαντασία







και στη σελίδα 86:

"...Το πρόσωπο του Νίκου έσκυβε μέσα απο τα σίδερα και μου φώναζε "Για την εκδίκηση!" Γύρισα στου Αβέρωφ. Τα γράμματα τα΄στειλα, μα αναρωτήθηκα πολλές φορές τί ακριβώς εννούσε ο Νίκος όταν ζητούσε εκδίκηση. Λίγο λίγο το βρήκα. Δέχτηκα αυτή τη ζωή, που μου ζήτησε να ζήσω. Βαριά σκληρή - πολλές φορές μ΄έκανε να πω "γιατί να μη μ΄έχουν εκτελέσει...", μα κράτησα το λόγο μου - δεν έδωσα μόνη μου το τέλος. Κι εσύ; Δέχτηκα, και για τους δυό μας πια, τη χαρά σου. Σου ΄πλεξα το πρώτο σου παντελονάκι. Ήσουνα εφτά μηνών. Τώρα κοντεύεις έντεκα χρονών κι είμαι ακόμα μακριά σου..."
"...Η αγάπη της μάνας σου και του πατέρα σου ας κάνουνε να΄ναι ευτυχισμένη η ζωή σου, αγοράκι μου, να είναι ευτυχισμένα κι όμορφα τα χρόνια της γενιάς σου, ας είμαστε εμείς η τελευταία βασανισμένη γενιά.
Μάης 1962
Σε φιλώ γλυκά γλυκά
μικρό μου
η Μάνα"


Τα μάτια μου θαμπώνουν.

Αφήνω τη σκέψη μου να πετάξει στο κέντρο της Αθήνας, να τρυπώσει απο τα μισόκλειστα παντζούρια και ν΄αγκαλιάσει τρυφερά αυτήν τη μεγάλη κυρία, την Ελλη Παππά.
Να αφήσει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κείνην και τον σύντροφό της τον Νίκο Μπελογιάννη αλλά και το μικρό τότε γιο τους Νίκο, για όσα έκαναν και υπέφεραν και έδωσαν για να μπορεί σήμερα η μικρή μου Νεφέλη να παίζει ανέμελη στο πάρκο.


ΥΓ. Διαβάστε το βιβλίο της ΕΛΛΗΣ ΠΑΠΠΑ "ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ - Φυλακές Κάστορος-Αβέρωφ-Καλλιθέας 1955-1962"
Εκδόσεις ΑΓΡΑ
Ιούνιος 2007




Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 05, 2007

ΕΧΩ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΩ

Μενίδι 9 το βράδυ, χθες. Σύσκεψη ΠΑΣΟΚ για την εκλογική μάχη.

Κοιτάζω στην άλλη άκρη της αίθουσας έναν γκριζομάλη που κάτι μου θυμίζει. Προσπαθώ να θυμηθώ αλλά αδύνατον, δεν τα καταφέρνω. Όταν έρχεται η σειρά μου να μιλήσω με θυμάται εκείνος, λέει το όνομά μου.
Είκοσι χρόνια έχω να τον δω, η συγκίνηση με πνίγει, διακόπτω και αγκαλιαζόμαστε. Ο Βασίλης, η επιτομή του ήθους και της σεμνότητας. Πετυχημένος Δήμαρχος για ένα διάστημα σε μεγάλο Δήμο του υπολοίπου Αττικής.


Χαριλάου Τρικούπη σήμερα το πρωί.


Ο Αντώνης Καρράς περνάει βιαστικός στο διάδρομο και μπαίνει στο Οργανωτικό. Τον κοιτάζω, τον ακούω, τον θαυμάζω, τον ζηλεύω.


Μιλάει για το τι πρέπει να γίνει τις μέρες που απομένουν. Μιλάει για τα νέα παιδιά που πρέπει να προσεγγίσουμε. Μιλάει για τους μετανάστες, καμαρώνει για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθήνας, τον Πακιστανό ΣΑΧ ΛΑΛ ΧΟΥΣΣΕΙΝ. Μου δίνει το προεκλογικό φυλλάδιο του Χουσσειν.


Σε λίγο θα πάρει και πάλι τους δρόμους, ποδαράτα, και πόρτα-πόρτα, μαγαζί-μαγαζί θα δώσει τη μάχη. Όπως πάντα.
Ένας χειμαρρώδης 78χρονος στην πρώτη γραμμή για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ.



Τριγυρνάω στα μπλογκς εδώ και δύο ώρες.


Διαβάζω όσα απαξιωτικά λέγονται και γράφονται για το ΠΑΣΟΚ , για όσους αγωνίζονται με και για το ΠΑΣΟΚ.


Θυμάμαι τον Αντώνη, τον Βασίλη, τον Σαχ ...


Θυμάμαι τον απλό μεροκαματιάρη κόσμο στο Λαύριο, στο Μενίδι...
Αυτούς που κάποιοι αποκαλούν πρόβατα και ηλίθιους, αγράμματους,εξαγορασμένους (!) και καθυστερημένους. Ακούω ακόμα τις οργισμένες φωνές τους να φωνάζουν ότι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, αποτελεσματικότερα για να φυγει η Δεξιά. «Να τελειώνουμε με τους άχρηστους».



Αναζητώ στο αρχείο μου το προεκλογικό φυλλάδιο του Αντώνη Καρρά από την τελευταία φορά που ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας.


Μπορείτε να δείτε την τελευταία σελίδα του φυλλαδίου του που είχε αφιερώσει στους νέους.







Τίποτα πιο επίκαιρο.



Δείτε ακόμα το φυλλάδιο του ΣΑΧ ΛΑΛ ΧΟΥΣΣΕΙΝ.











Εχω σοβαρούς λόγους για να χαμογελάω.


Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 03, 2007

ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ...


1974 – 2007.

Αυτός ο άνθρωπος κρατάει στα χέρια του μια διακήρυξη λίγων σελίδων.

Είναι η αφετηρία μιας πορείας που άλλαξε την Ελλάδα.

Χρειάστηκαν τριάντα τρία χρόνια για να αναγνωρίσει ένα κομμάτι της παραδοσιακής αριστεράς την εμβέλεια της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη.

Άκουσα τον Αλέκο Αλαβάνο στη συνέντευξή του στο ALTER και στον Νίκο Χατζηνικολάου την περασμένη εβδομάδα, να τονίζει τον ριζοσπαστισμό και την αξία της Διακήρυξης του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 74...
Τον άκουσα να αναφέρεται στην τομή και στην ανατροπή που έφερε στο πολιτικό σύστημα...
Τον άκουσα να αναζητά μια πράξη παρόμοιας εμβέλειας σήμερα...

Ίσως έχει αξία να αναφερθεί κάποιος στις ύβρεις, στις επιθέσεις, στις λυσσαλέες απόπειρες εξόντωσης που δέχθηκε ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ απο την παραδοσιακή αριστερά στη διάρκεια αυτών των χρόνων...

Χρειάστηκαν τριάντα τρία χρόνια για να κατανοήσουν κάποιοι όσα ο αλησμόνητος Νίκος Πουλαντζάς έγραφε για το ΠΑΣΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του 70.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...



ΥΓ Για όσους είδαν σήμερα ειδήσεις στα κανάλια και μετά τηλεφώνησαν και μιλήσαμε. Για όσους κουβεντιάσαμε αυτές τις μέρες στο καφενείο ή στο δρόμο για αυτά τα θέματα θέλω να πω πως έκανα κάποιες σκέψεις. Θα τα πούμε. Ανοιχτά και δημόσια, συντροφικά, όπως τότε...

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 01, 2007

ΑΝ...



Αν η αναγνώριση για την ομορφιά, την εξυπνάδα, το ταλέντο, την τέλεια ψυχική ισορροπία κάποιων δεν έρχεται, δεν ευθύνομαι προσωπικά και δεν μπορώ να κάνω κάτι.

Αν το "εκδοτικό κατεστημένο", η "άτιμη κενωνία" δεν αναγνωρίζει τους/τις σύγχρονους και εγχώριους "Ντοστογιέφσκι εν υπνώσει", πάλι δεν μπορώ να κάνω κάτι. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Πριν πολλά χρόνια στις καφετέριες της Πλατείας Βικτωρίας που σύχναζα για ένα διάστημα, φίλος καλός, ομοφυλόφιλος, μου έλεγε:

« Να θυμάσαι πάντα. Αδελφές και παλικάρια δεν πρέπει ΠΟΤΕ να γίνονται μαλλιά – κουβάρια»

Η συμβουλή του μου φάνηκε ιδιαιτέρως χρήσιμη στο πέρασμα των χρόνων.

Σήμερα παραφράζοντας τη συμβουλή του φίλου είμαι υποχρεωμένος να σημειώσω:

«Συμμορίες και παλικάρια ΔΕΝ θα γίνουμε μαλλιά κουβάρια» .


ΥΓ
Παρακαλώ να σημειωθεί πως οι λέξεις "αδελφές", "παλικάρια" και "συμμορίες" αναφέρονται με την μεταφορική τους έννοια και όχι στην κυριολεξία τους.