Κυριακή, Απριλίου 19, 2015

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ...

... και να ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΣ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ.




Αναζητά η κυβέρνηση, και πολύ καλά κάνει, εναλλακτικές πηγές άμεσης χρηματοδότησης για να καλύψει το κενό μέχρι το τέλος της παράτασης του μνημονίου το καλοκαίρι. Η  χρηματοδοτική στρόφιγγα έχει κλείσει εν μέσω διαπραγματεύσεων. Στην συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του προβλήματος. Για λόγους που είναι γνωστοί ποτέ δεν θα μπορούσε και δεν θα το κάνει η Ρωσία να προχωρήσει σε κινήσεις που δημοσίως αμφισβητούν την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις διαδικασίες στο εσωτερικό της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι "μεγάλοι" έχουν τα δικά τους συμφέροντα και έχουν οριοθετήσει τα σημεία συνεργασίας τους. 

Εγώ δέχομαι καλόπιστα την εκδοχή της κυβέρνησης ότι έχει συμφωνήσει με τους Ρώσους  την άμεση υπογραφή μιας συμφωνίας για τον αγωγό με αντάλλαγμα μια "προκαταβολή", ( έως 5 δισ. ευρώ), των προσδοκώμενων εσόδων από την χρήση του αγωγού όταν κατασκευαστεί. Είναι ένα καλό πρόσχημα για την Ρωσία να δώσει ένα ποσό χωρίς να φαίνεται ότι δανειοδοτεί ευθέως την Ελλάδα. Ως εδώ καλά. Ποια είναι όμως η συνέχεια;

Αυτή την προσχηματική κίνηση βγαίνει η κυβέρνηση και την "καίει" στο όνομα μιας επικοινωνιακής τακτικής που "βλέπει" μόνιμα μόνο τις επόμενες ώρες και μέρες  αδιαφορώντας γι’ αυτό που έρχεται και θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Διαρρέει παντού ότι δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τέλους του μήνα γιατί θα πάρει 3,5 έως 5 δισ. από τους Ρώσους. Με αυτό τον τρόπο,
1) εκθέτει την Ρωσία που αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να συσχετίζει την όποια συμφωνία για τον αγωγό με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και τη λειτουργία των "θεσμών" στο εσωτερικό της ΕΕ και
2) ανατρέπει ένα σημαντικό μέρος της επιχειρηματολογίας της ότι η τακτική της ΕΚΤ οδηγεί την Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός αφού "λεφτά υπάρχουν" μέσω "προκαταβολών".

Το αποτέλεσμα αυτών των παιδαριωδών χειρισμών το είδαμε χτες το βράδυ όταν οι Ρώσοι με τον πιο επίσημο τρόπο αρνήθηκαν τα περί ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Το αν είναι προσωρινή ή μόνιμη η άρνηση θα το δούμε τις επόμενες μέρες.

Αν πάρουμε την καλή εκδοχή οι Ρώσοι δέχτηκαν να βοηθήσουν με ένα μικρό ποσό στις τρέχουσες πιεστικές ανάγκες της Ελλάδας με μία προϋπόθεση, Ότι θα γίνει με τρόπο διακριτικό που δεν θα φέρει σε δοκιμασία τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ - ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έκανε το ΑΚΡΙΒΩΣ  αντίθετο, βγήκε στις ρούγες και φωνάζει ότι τους κοροϊδέψαμε μαζί με τους Ρώσους τους Ντράγκιδες και δεν τους έχουμε ανάγκη.

Αν πάρουμε την κακή εκδοχή ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμιά συμφωνία για προκαταβολές και ότι όλα είναι μυθεύματα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα τότε έχουμε να κάνουμε με συμπεριφορές αρμοδιότητας Προανακριτικών Επιτροπών απευθείας, χωρίς να μεσολαβήσουν δηλαδή Εξεταστικές Επιτροπές. Γιατί η ζημιά που προκαλείται στη χώρα είναι  ανυπολόγιστη.

Σε κάθε περίπτωση ελπίζω να ισχύει το θετικό σενάριο, η ύπαρξη συμφωνίας «προκαταβολής» δηλαδή, αλλά και ότι αυτό δεν ακυρώθηκε από τους χειρισμούς που προαναφέρθηκαν. Γιατί σε περίπτωση ακύρωσης καταλαβαίνουμε πόσο χειροτερεύει αυτόματα η διαπραγματευτική μας θέση απέναντι στους «θεσμούς»

Την περίπτωση να μην υπάρχει συμφωνία δεν θέλω να την σκέφτομαι γιατί τότε όχι διαπραγμάτευση δεν κάνουμε αλλά μπουσουλάμε στα τέσσερα χειροπόδαρα δεμένοι και καλυμμένοι με πίσσα και πούπουλα. Και  αυτό γίνεται σε αυτή την περίπτωση  με ευθύνη αποκλειστικά δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: